Nagyon úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin és az orosz haderő elvesztette a háborút Ukrajnában – véli William Burns, a CIA igazgatója a New York Times nyomán a Portfolió.

Oroszország lényegében elvesztette a háborút – Állítja a CIA-vezér

Az amerikai hírszerzés első embere szerint az oroszok nagyon alábecsülték az ukránok bátorságát és harci képességeit, és bár még nincs vége a háborúnak, Burns úgy látja, nehéz Putyin háborús teljesítményét másként értékelni, mint teljes kudarc.

Ennek a kudarcnak több oka is van, de a szerinte a legfontosabb az ukránok alábecslése mellett az, hogy az orosz vezetőnek senki nem mer ellent mondani. Most pedig úgy gondolja, hogy Ukrajna európai és amerikai támogatottsága is csökkenni fog, amiben szintén téved.

Én és a kollégáim a CIA-nál úgy gondolják, hogy Putyin most is rossz lóra tett, ahogy rosszul mérte fel februárban a helyzetet arról, hogy mennyire hajlandók az ukránok ellenállni neki

– mondta el Burns, aki úgy véli, a mostani háború kapcsán nem csupán az orosz haderő gyengeségeire derült fény, hanem olyan károk keletkeztek az orosz gazdaságban, hogy az több generáción átívelő lesz.

Forrás: Portfolió

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ábel
@KisTehen: Majd ha az orosz katonák egy szálig kitakarodnak Ukrajnából.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
icegygenabro
A budapesti memorandum egy többoldalú politikai nyilatkozat, amelyet 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény nem kötelező érvényű biztonságpolitikai igérvényeket fogalmaz meg az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atomnagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki.

A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját.

A 2014-es krími krízishelyzet kitörésekor az Egyesült Államok jelezte, hogy az orosz beavatkozás az Ukrajnának adott garanciákat szabályozó budapesti memorandum megszegésének minősül, és egyértelműen sérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Ennyit az orosz gecikről..
Rockxy
szoval nem ukrajna háborúzik a ruszkikkal, hanem a cia.
verőce21
@icegygenabro: Mariupol különleges státuszú város volt, de azt majd úgyis az oroszok építik újjá..., mint sajátjukat!
Peller Anikó
@verőce21: Igen, úgy lesz, Mariupolt és az egész lerombolt ukrajnát az oroszok építik újjá, mintha a sajátjuk lenne. Ez a feltétele, hogy az ukik ne rombolják le Moszkvát, miután kizavarták a büdösgeci agresszorokat a hazájukból.
Lepényleső
Oroszország nem,legfeljebb Vlagyimir,- de jön majd Tél tábornok,- aki mindent felülír?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.