Szerbia európai uniós csatlakozása már régóta napirenden van, és mi úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió végzetes hibát követ el akkor, hogyha továbbra is fékezi a szerbek európai integrációját – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

Szijjártó szerint az EU újabb végzetes hibát követ el
Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a tihanyi Club Tihany Resort hotel és üdülőfaluban, mielőtt elődást tartott a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón 2022. augusztus 27-én. MTI/Krizsán Csaba

A tárcavezető a szerb fővárosban Jadranka Joksimovi európai integrációért felelős szerb miniszterrel tárgyalt, majd közölte, hogy "az Európai Uniónak a jelenlegi helyzetben bővülésre van szüksége".

Az Európai Uniónak tennie kell azért, hogy az európai biztonság javuljon. Olyan biztonsági kihívásokkal nézünk szembe, amelyek az elmúlt évtizedek legjelentősebb biztonsági válságát alakították ki itt Európában. Ha az Európai Unió javítani akarja saját biztonságát, akkor bővülnie kell, és ennek a bővülésnek az iránya egyértelműen a Nyugat-Balkán

- húzta alá Szijjártó Péter.

A miniszter kifejtette, hogy azok, akik a Nyugat-Balkán szomszédságában élnek, tudják, hogy a térség instabilitása milyen komoly problémákat tudna okozni.

A térség stabilitása, nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődése nemzeti érdekünk, és az is világos, hogy a Nyugat-Balkánon az igazi stabilizáló erő Szerbia, ezért a szerb európai integráció, a szerbek európai uniós csatlakozása az egész nyugat-balkáni térséget stabilizálni tudja és fejlődési pályára tudja állítani

- magyarázta.

Leszögezte, hogy az Európai Uniónak most mindenképpen fel kell gyorsítania a tárgyalásokat Szerbiával.

Arra kérjük a cseh elnökséget, hogy ez alatt az elnökségi fél év alatt nyissunk meg nyolc új csatlakozási fejezetet, mert ez azt jelentené, hogy a 35 tárgyalási fejezetből 30 már nyitva lenne, tehát tudnánk érdemben haladni

- részletezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, "ha a szerb csatlakozási tárgyalások továbbra is olyan lassan zajlanak majd Brüsszel miatt, mint ahogyan most zajlanak, az évekkel nyújtaná meg a szerb csatlakozást, és az jelenleg senkinek sem érdeke".

Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió nem követne el egy újabb végzetes hibát, és felgyorsítaná a szerbek csatlakozási folyamatát

- hangsúlyozta.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Horizont: náluk az önkritika a gyengeség jele! -ebböl is látszik,hogy bunkó,okoskodó ,hatalomra vágyó hazúg parasztok és nem politikusok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Horizont: náluk az önkritika a gyengeség jele! -ebböl is látszik,hogy bunkó,okoskodó ,hatalomra vágyó hazúg parasztok és nem politikusok!
vitriol
"szíj-ártó szerint"! - De ki figyel oda?
kereső
Mindig a 26 ország az, amelyik hülye-és szembe megy a forgalommal, csak a 27. az amelyik mindig tudja a "tutit". Nem kell már bizonygatnotok semmit druzsba pjotr, tudjuk, hogy hazaáruló senkiháziak vagytok- orbán ma ki is mondta.
drrotf
Azt gondolom, hogy az EU egyáltalán nem követ el hibát, ha olyan államokat ki mint mi is nem vesz fel a szövetségébe, mert nem akarja hogy egész működése alatt olyanokkal kelljen szélmalom harcot vívni, akik a kerekek közzé a acél pálcikákat dugnak, hogy akadályozzák a működést!Ma már okosabbak az EU vezetői mint voltak, mert az olyan államokat nem szívesen látják soraik között aki nem az együttműködésre , a minél gyorsabb haladásra helyezik a hangsúlyt , és csak a saját maguk érdekeit veszik figyelembe a döntésnél!Az ilyen államoknak semmi helyük egy szövetségbe, mert nem képesek a közös érdekeket képviselni, és kiállni értük.Egy ország függetlenségért vívott harcát úgy értékelik, hogy érdemes e megfagyni ezekért a harcosokért, és nem azt nézik, hogy minden állam a szuverenitásáért akár egyedül , akár a szövetségeseinek a támogatásával megküzdhet! Csak emlékeztetni szeretném a károgókat, hogy Petőfi Sándor , aki a magyar szabadság harc láng lelkű költője volt a világszabadságért is küzdött volna!Mivé lettünk?Petőfi utódaivá biztos nem!
Juhász István
Nagy most a BARÁTSÁG Szerbia irányába. Először Szijjártó eladott 500 millió m/3 gázt Szerbiának, meg is köszönték, azzal, hogy Szerbiában hála a magyar segitségnek, OLCSÓN TUDJÁK ADNI A LAKOSSÁG részére a gázt. Másnap elindult Moszkvába, kunyerálni 700 millió m/3 gázt... Nagyszerű...OV kitüntetést kapott a szerbektől, meg is érdemli. Igaz, mindenfelé SEGITSÉGÜL adja a lóvét, csak az itt élő MAGYARSÁGNAK nem jut... Csak a közelmúltban SEGITETT Horvátországnak, Szerbiának, Boszniának...Balog néhai miniszter kinyilatkoztatta : Magyarországon megszűnt a szegénység, igy tudunk más országoknak segiteni. Kérdésem : Ha / pár hónap múlva... / MI LESZÜNK RÁSZORULVA, melyik ország fog rajtunk segiteni ?
Yoda69
Amig a szerp politikai vezetok putyin segget nyaljak, szo sem lehet a csatlakozasukrol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.