Miután pénteken több tanárt is kirúgott a tankerült, mert azok résztvettek a polgári engedetlenségi akcióban.

A Telex cikke szerint hétfő reggel fél nyolcra hirdetett meg szolidaritási akciót a kirúgott kölcseys tanárokkal a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom a fővárosi gimnázium elé. (Péntek este is volt egy spontán, több száz fős tüntetés az iskola előtt.)

Tüntetéssel indult a hétfő a Kölcsey gimnáziumnál – fotó

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A lap helyszínen tartózkodó tudósítója szerint már a fél nyolcas kezdés előtt 100-200 fő között volt a demonstrálók létszáma, diákok és szülők fele-fele arányban, sokak a tanártüntetések szimbólumává vált kockás ruhadarabot viseltek.

A tiltakozásra több ismert politikus is kiment: Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere, Pikó András VIII. kerületi polgármester, Csárdi Antal LMPS-sországgyűlési képviselő és Karácsony Gergely főpolgármester is.

"A rendőrök lezárták a gimnázium előtti utcát, oda nem lehet behajtani autóval. Idővel a tömeg több száz fősre duzzadt, a részt vevők spontán fórumot tartottak, azaz bárki felszólalhatott a mikrofonba. Egy szülő azt mondta: meg kell becsülni azokat a dolgokat, amikből kevés van, ilyenek például a tanárok. Felszólítja a döntéshozókat, hogy védjék meg a családokat és a gyerekeket. A szülőknek azt üzente: fogjanak össze, védjék meg a tanárokat.

Az október 5-i diáktüntetés egyik szervezője azt mondta: szolidaritást vállal azokkal a diákokkal, akiknek be kell menniük az iskolába úgy, hogy a kedvenc tanáraikat rúgták ki"

- olvasható a cikkben.

A Törley Katalin, aki pénteken nem kapta meg a levelét, de gyanítja, hogy abban a kirúgásáról lehet szó, a tüntetésen azt mondta, olyan lelkiállapotban van, hogy nem készült beszéddel, de azt mondta, ő be fog menni tanítani, mert

„mi tanárok vagyunk, és tanárok is maradunk, ezt nem lehet tőlünk elvenni, az állásunkat igen”.

Törley Katalin kitért rá, hogy hétfő délután háromkor több kollégája el fog menni a Belügyminisztériumhoz a követeléseikkel (a BM alá tartozik az ötödik Orbán-kormányban a közoktatás).

A cikk szerint volt némi közös éneklés is a tüntetésen, az egyik szülő pedig a Pintér Sándor belügyminiszterhez, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz, Hajnal Gabrialla, a Klebelsberg Központ elnökéhez címzett levelében azt írta, hogy nem fogadják el a döntésüket, és kérik, hogy helyezzék vissza a tanárokat. Azért címezte nekik a levelet, mert szerinte a tankerület felsőbb utasításra cselekdett, amikor kirúgta pénteken a tanárokat.

Forrás: telex.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Korrekt partner hiányában a pedagógus szakszervezeteknek abba kellene hagyni az alkudozást a kormánnyal. A kormány és a tankerület átlépett a normalitás és a konzenzus lehetőségének a határát, így mára már nincs miről tárgyalni a kormánnyal, jöhet a mehatározatlan idejű sztrájk. Oszt' Jónapot !
kormanyos63
@Philip Marlowe: A büdös ótvar komcsikat megtalálod a fidesz-KDNP moslékkoalicióban, van ott bőven belőlük!
A fidesz ugyanis tele van egykori MSZMP-sekkel, egykori munkásörökkel, és egykori III/III-as besúgókkal, és ügynökökkel, ezt tudják még az ovisok is!
Amúgy meg teljesen jogosan tüntetnek, és sztrájkolnak a pedagógusok, és örömteli, hogy nagyon sok diák is mellettük áll!
A Kölcseys tanárok kirugása jogtalan volt, és mivel bíróságra vitték az ügyet, nincs kétségem afelől hogy nyerni fognak!
Én kiállok mellettük, és szorítok nekik hogy elérjék a céljaikat, mivel az orbán rezsim sem anyagilag, sem erkölcsileg nem becsüli meg őket, mert orbán és bűnbandája a lopással van elfoglalva!
Minden tanárt arra buzdítok, hogy október 5.-én minél többen vegyenek részt az országos tüntetésen, és sztrájkban, és minél több diák, szülő, és civil állampolgár is csatlakozzon hozzájuk!
Hajrá pedagógusok, vesszen a KLIK, és vesszen az orbán rezsim!
ómió
Még mindig nem rugták ki ezt az "efftársi réteget"?
verőce21
Hogy a diákok a pedagógusok nagyobb megbecsüléséért tüntetnek? Egy nagy lóf@szt!
Ugyanolyan véresszájú proligyerekek ezek, csak most nem Kőbányáról, hanem a Rózsadombról jönnek. A rendszerváltás körüli zűrzavarban meggazdagott szüleik anyagi hátterével, hazai és külföldi egyetemeken mindenféle himi-humi szakokat elvégezve, most óriási arccal skandálják ugyanazokat a bolsevik jelszavakat, mint már a Tanácsköztársaság idején...!
Igaz a mondás: kommunista nem vész el, csak átalakul.
csak úgy....
@verőce21: "Tényleg igaz a mondás: a kommunista nem vész el, csak átalakul. " :)
erre jó példa orbán & kövér és a többi bolsi a fideszböl! -talán még te is.. ;)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.