A hitelpiac kiszáradását, a beruházások visszaesését, vállalatok ezreinek a csődjét és a munkanélküliség növekedését hozza el az MNB mai váratlan döntése mondta a Portfolio-nak Parragh László, az MKIK elnöke.

Atombombát robbantottak és helyre tették Matolcsyék a forintot, Parragh László kiborult – De mi is történt valójában?

De mi is volt az a lépés ami ennyire kiborította a MKIK elnökét? Ugyanis szerinte  Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntése nyomán várhatóan teljesen kiszárad a hitelpiac a következő időszakban

Az új, drasztikusan megemelt kamatszint mellett pedig a már meglévő hitelük is visszafizethetetlen lesz sokak számára. Az érvényben lévő moratórium elodázhatja a problémát, de amikor annak vége lesz, tömeges bedőlések várhatóak

– tette hozzá.

A jegybank reggel jelentette be, hogy rendkívüli döntést hoz, erre azonnal megugrottak a BUBOR kamatok, a mai, drasztikus kamatemelés váratlanul érte a vállalati szektort. 

Mint arról már mi is beszámoltunk, több új intézkedést is bejelentett péntek reggel Virág Barnabás MNB-alelnök.

A jegybank a jövőben közvetlenül biztosítja az energiaszámla kiegyenlítéséhez szükséges deviza nagy részét, illetve új egynapos betéti tenderek jönnek jelentősen megemelt kamattal.

- foglalható össze röviden az a bejelentés, amely a 415-416 forintos eurót eredményezte.

Megtörtént ugyanis az a lépés, amelyet többek között Zsiday Viktor is sürgetett, és  az év végéig a jegybank biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét.

Ezzel a lépéssel piacról kiveszik az energiaimporthoz köthető devizaigényt. Ez a mai naptól elindul, az MNB felveszi a kapcsolatot az energiaimport meghatározó szereplőivel.

De annak ellenére, hogy Parraghot kiverte tőle a víz, más szakértők elégedetten csettintettek, meglepő módon még Bodnár Zoltán a DK árnyék-pénzügyminisztere is fölöttébb kockázatos vállalkozás, orosz rulett szerű lépésnek nevezte, de egyetértett a szükségességével.

Az már látható volt azonban, hogy az MNB, élén Matolcsyval, elemi hibát vétett, amikor az alapkamat 13 százalékra történt emelésével lezártnak nyilvánította a kamatemelési ciklust, aminek hatására a forint gyors gyengülésbe kezdett, és elértük a 434 forintos eurót. Itt már nem lehetett mit tenni, ugyan a piac még bízott benne, hogy a tegnapi egyhetes betéti tenderen a jegybank korrigál, de az MNB nem változtatott.

A Monetáris Tanács rendkívüli ülésén döntöttek egy új eszköz, az egynapos gyorstender, lényegében betét bevezetéséről, és ennek kamatát 18%-ban határozták meg. Ettől kezdve már nem az alapkamat vagy az egy hetes betét kamata, hanem ez tekinthető irányadó eszköznek.

- elemezte Bodnár a helyzetet. 

Lényeges lépés ez, hiszen a kecske is jóllakik, valamint a káposzta is megmarad, hiszen az egy hetes betét kamata maradhat változatlan, és az egynapos gyorstender korrekciójával alakítható a forint ereje.

Valamint a havi 1,2-1,5 milliárd eurós energiaimport kifizetéséhez közvetlenül ad el devizát az energiaimportőröknek a devizatartalék terhére. És itt jöhet az a kijelentés, hogy ez orosz rulett ugyanis ez igen jelentős mennyiséggel csökkenti majd picon a deviza iránti keresletet.

A sosem látott kamatemelés azt eredményezte, hogy jöhetnek a 20%-os hitelek. Persze, a lakossági hitelekre nem lesz nagy hatással, de a vállalkozások szorítóba kerülhetnek, ugyanis ez a forintalapú vállalati hitelek piacát fogja leginkább visszavetni a következő hónapokban a BUBOR régóta tartó és most felerősödő emelkedése.

Bár, tegyük hozzá, a forintalapú vállalati hitelek iránt az elmúlt hónapokban már egyébként is jelentősen visszaesett a kereslet.

Biztosak lehetünk abban, hogy a MNB kész beavatkozni a forint megmentése érdekében, és igazán drasztikus fegyverekhez nyúlni, jelenleg a 416 forintos eurótól messze van a tegnapi mélypont, és megnyugodni látszanak a kedélyek. 

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
A cikkből:

"a mai, drasztikus kamatemelés áratlanul érte a vállalati szektort."

Inkább váratlanul érte...
Ábel
Ilyen háborús időkben nem kellene a főcímben azonnal atombombát robbantani!
Lepényleső
Az unio nélkül fogjuk mi még ezt söpörni az utcán mint a Pengőt?
jesz
ma este a madarak azt csiripelték, hogy Matolcsy már útban van, de ha ez kevés, akkor a p.ü.miniszter is tiplizhet...az pedig bátor intézkedés lenne Orbán részéről..
Toller Béla
@KisTehen: Hja, a libsik, mármegint ! Ki a faszom az a matolcsy ? Egy új libsi ?
Toller Béla
Egy percre megáll az élet, aztán a forint süllyed majd tovább ! a szerkezetet kellen megjavítani, de még pont az ellenkező irányba tart a kormánybanda ! Kövér meg a normalitás ...
Aki Én
@KisTehen: csak halkan jegyzem meg balfasz, erre is ti ugrottatok először. Meg minden szarra, te unalmas, ostoba idióta.
csapnivalo
Parragh László kiborult? Akkor nem borult ki, amikor asszisztált a KATA beszántához? Tudom, hogy csak egy fingópárna, aki azt fingja ki, amelyik seggből épp nyalja a "tudást", de ha tényleg kiakadt, akkor lehet, hogy rosszul jött ez neki is? Nem azt kapta, amit ígértek? Naív?
Juhász István
A múlt hónapban MEGMARADT 500 FT.- om. Gondolkodom, melyik bankban kezdeményezzem az 1 napos betét formátumú elhelyezését ? Javaslatokat, amelyek SEGITHETNEK, szivesen fogadok. Állitólag csak a kincstár forgalmazza. Oda meg sorszámhúzás, sorbaállás MINDEN NAP, a megújitás végett. Úgy döntöttem, inkább megiszok egy pohárka / nem túl drága / vörösbort. Oszt ... el is ballagott a MEGTAKARITÁSOM...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.