Pető Sándor, a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének (VSZOÁSZ) elnöke nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt kérte a miniszterelnöktől, hogy azonnal emelje meg a vízügyi dolgozók bérét – írja az Index.hu.

Megkongatták a vészharangokat: Nagy baj lehet, ha nem lép a kormány – nyílt levelet írtak Orbánnak
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz, miután stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Irakli Garibashvili georgiai kormányfővel a Karmelita kolostorban 2022. október 27-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A víziközmű-szolgáltatásban dolgozóknak megélhetési problémái vannak, mivel az alkalmazottak átlag alatt keresnek.

A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének elnöke szerint a helyzet  egyre kilátástalanabb, pedig többször is egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal, illetve az illetékes minisztériummal, az általuk megjelölt béremelés mértékéről azonban nem tudtak megállapodni a felek.

Pető Sándor szerint akár a lakossági ivóvízellátás is veszélybe kerülhet.

A szakszervezet a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának év elején megrendezett ülésén már jelezte, hogy a tavaly aláírt, 2022-es évre vonatkozó bérmegállapodásban rögzített alapbérfejlesztés nem elégíti ki az alkalmazottak igényeit a fogyasztói árak drasztikus megemelkedése miatt.

A VSZOÁSZ elnöke hozzátette:

a szociális hozzájárulási adót csökkentették, így négy százalékkal csökkent a társaságoknál a foglalkoztatás terhe. A szakszervezetek azt kérik, hogy ezt a négy százalékot fordítsák alapbérfejlesztésre.

A megélhetési problémák mellett a jelentős elvándorlás is nagy gondot okoz, nem tudják pótolni a kieső munkaerőt, hiszen az alacsony bérek nem teszik vonzóvá az emberek számára a tevékenységet.

Pető Sándor szerint a helyzet annyira súlyos, hogy ha az állam nem lép közbe, veszélybe kerülhet a lakosság vízellátása.

Forrás: Index

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Gondolom, ez a nyílt levél is, mélyen meghatotta a pöcsarcú döbrögit...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Hosszú múltja van annak , hogy a vízügyes szakembereknek , a vízművek dolgozóinak ilyen alacsony a munkabére. A múlt század hetvenes nyolcvanas éveiben Magyarországon kezdték felújítani a vízműveket, sorban épültek a kisebb városokban is az új vízművek , és az egészséges víz biztosítása kezdett megoldódni.Ezeket a beruházásokat az önkormányzati tulajdonú vízművekben végezték el, és ekkor az ott dolgozók is az átlagnak megfelelő bérezésben részesültek.Ezekhez az munkákhoz nem csak az állam adott pénzügyi segítséget hanem az EU is. A fejlesztésekhez való hozzájárulás fejében az volt a kikötése hogy a víz árának nem csak a felújítás összes költségét hanem még az amortizációs költségeket is tartalmazni kellett.Ekkor ismerték meg a magyarok ,hogy a víznek igenis ára van, és az nem egy forint köbméterenként, hanem annyi amennyiért az egészséges vizet elő lehetett állítani és szolgáltatni.De jött a nagyszerű rezsicsökkentés, ahol az állam szabályozta, hogy mennyiért kell a vizet szolgáltatni a fogyasztónak, amely árban nem szerepelt már az amortizáció, a bérfejlesztés és más költségek sem.Ennek az lett az eredménye hogy a vízművek felújítása elmaradt, kezdtek tönkremenni a drágán beszerzett készülékek, és az önkormányzatoknak már nem volt pénze a hiányosságok megszüntetésére.Ezekben az időkben a vízművek és azt igazgató cégek csak állami dotációval tudták már a vízműveket működtetni, de a kormány nyomta hogy a rezsi csökkentés azt kibírja a gazdaság és hogy az milyen jó dolog.A dolgozók béreit nem fejlesztették, és ezért a legjobb szakemberek elhagyták a vízműveket, és most igen lelassult ütemben működnek ezek a cégek.Szolnokon is az utcai csőtörések állandósultak , a piacnál egymást követően törnek el a csövek, úgy ,hogy az önkormányzatnak idén döntenie kellett az Ady Endre úti szakasz kicseréléséről. A bajt tetézte az a hír, hogy az idén a vízműveket az állam államosítaná, elvenné a vízműveket és a csatorna rendszert ellenszolgáltatás nélkül.Most az a kérdés , hogy akkor az...
amortizáltok
orbán meg demizsonyból pállinkázik sok az ilyen fotó itt keressétek vőstől töltögetik
Yoda69
Nem lesz gond. Majd rafogjak ezt az unijora meg prusszelre.
Eladott Ország
GfK: Feleakkora a magyar vásárlóerő, mint az európai átlag. MFOR: Súlyos bajok vannak a magyar minimálbérrel: még a román is többet ér.
Eladott Ország
@bence: tegnap, 13:29 ♦ Neve: szolgálj és ne láss bért.
Neve: adj pénzt és ne tudd mért.
Neve: halj meg más javáért.
Neve szégyen, neve átok:
Ezzé lett magyar hazátok.
Vörösmarty Mihály (1846) Micsoda szomorú igazság. Ez van 176 évvel később "fejlettebb", azaz embertelenebb módon.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274045203_4616167571844578_7099495838721530559_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ojWIBn3LtRYAX_YZ5Ig&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBdPaYV7RD_VEKtYXtlueYtEeZj6EssCyfNZpUhBkuokw&oe=6374CD35
- Merre van Kisbér?
- Merre? Mindenhol!
kecskefeszek.net/poenkepek/kep/medium/2016/06/14642-kisber.jpg
Pirossal jelöltük azokat a megyéket, ahol a bérek elérték a nyugat-európai szintet. Ez nem látszik a Holdról. A vidék erre szavazott, haladjunk! Jó nekünk ez az áporodott, lábszagú fasizmus. Hát igen, az ég kék, a fű zöld, és a fidesz+KSH folyamatosan hazudik...
uploads.disquscdn.com/images/fb41df9ea1353953ff0e4a50f8a57f788df71c5266d061b72fb92781f62d9ad9.jpg?w=800&h=628
Yoda69
Az is magaert beszel, hogy Ausztriaba jar a magyar elelmiszert vasarolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.