A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatást az orosz-ukrán háború, a magyar kormány azzal kapcsolatos politikájának megítéléséről – írja a 24.hu.

Moszkva vagy Brüsszel? Választás elé kényszerülhet Orbán
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz, miután stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Irakli Garibashvili georgiai kormányfővel a Karmelita kolostorban 2022. október 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A felmérés szerint egyre többen várnak keményebb kiállást a miniszterelnöktől Oroszországgal szemben.

Tizenkilenc százalékkal csökkent azok száma, akiknek tetszik a kabinet oroszbarát politikája. Bár egyértelműen emelkedik azoké, akik agresszornak tartják Oroszországot, a fideszesek véleménye lassan változik. A háborútól viszont továbbra is ők szoronganak a legjobban

- írja a Népszava.

A felmérés főbb megállapításai:

kétharmada szerint nem lehet egyszerre jó a viszony az EU-val és Moszkvával,

9 százalékkal csökkent azok aránya, akiknek tetszik a kabinet oroszbarát politikája,

69 százalékra nőtt azoké, akik agresszornak tartják Oroszországot,

57 százalék szerint Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot.

A Népszava felidézi miként változott a háború és a kormányzati politika megítélése. Februárban 64, áprilisban 56, augusztusban 63, október végén 69 százalék gondolta Moszkvát agresszornak. Ezért immár a többség (57 százalék) szerint Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot. 

Tízből közel hat válaszadó inkább nem elégedett azzal, ahogy a kormány eddig a háborúra reagált.

A fideszesek 93, az ellenzékiek 5 százaléka gondolja, hogy a kabinet jól kezeli a háborút. Abban az emberek 78 százaléka egyetért, hogy Magyarország ne küldjön katonákat, fegyvereket Ukrajnának.

A Publicus Intézet szerint a megkérdezettek kétharmada szerint nem lehet egyszerre jó politikai viszonyt ápolni az EU-val és Oroszországgal.

Áprilisában csak minden második válaszadó mondta ezt, április azóta 18 százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint hazánknak választania kell, hova akar tartozni. Tízből hat válaszadónak a háború óta romlott a véleménye Vlagyimir Putyinról, tízből nyolc megkérdezett szerint pedig Európáé Magyarországról.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: 24.hu, Népszava

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
„… a fideszesek véleménye lassan változik.”
A teljesen lebutított agymosottakból persze hogy nem lesz hirtelen értelmes ember.
„Orbán Viktornak keményebben kellene elítélnie Oroszországot.”
Persze ha merné. Csak az engedékeny és demokratikus Brüsszellel mer ellenkezni és pofázni. De Putyinnal szemben más a helyzet, tele a gatya.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Most mar egyértelmű, hogy orban ki akarja vezetni az orszagot Uniobol, hogy hivatalosan is putin csatlosava tegye. Remelem most vegre felebred a magyar tarsadalom meg videken is.
It az ido eldonteni, hogy mit akarunk a kovetkezo 20-30-40 evre. Egy bukott vesztes es diktatorikus hatalomhoz csatlakozni, vagy pedig a szabadsagod, a demokraciot es a prosperalo gazdasagot.
ÉBRESZTŐ MAGYAROK! UTOTT AZ ÓRA.
Yoda69
@sgl: Szerinted orbanekat erdekli ha csodbe megy az oszag? Tobb mint 10 ezer milliardot loptak el orbanek, es ennek nagy resze kulfoldon devizaban pihen. Oket nem fogja tonkretenni, ha az orszag csodbe megy.
gina
Kérdéses??? ez a zsiros cigus a pénzért Brüsszel seggét nyalja, Putyint meg a gázért. olajért, meg amivel zsaolja , ekkora szemét aljas hazaáruló emberi szemetet nem látott világ,,,takatritsák el végre, mindenkinek jobb lenne,
csak úgy....
@Horizont: ugyan ez tünt föl az imént nekem is..., ez a jóasszony vagy ember, valami lyukból nézheti a világot!
magyar1
@Horizont: Amcsi tetves milliárdosok rátették a mancsukat az ukrajnai tulajdonokra Putyin szomszédjában, mivel anno ezek egy szoros unióban voltak, kiépítették a saját területükön a gáz- és kőolajvezetékeket amit eladtak. Mivel Gorbacsovot valahogy meggyőzték a szétválásokról, így un. idegen tulajdonba kerültek és ingyen kapták, akarták a gázt és kőolajat. Ha ezek a területek amcsi kézbe kerültek, felbosszanthatta Putyint, de nem azokat löveti akik ezt tették hanem a népet és a lakóhelyüket bombázza. Ezért nem hiszek már Putyinnak sem.
ómió
A "magyar érdek" meg, ugye, efftársilag fel se merül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.