Szerda délben derült ki, hogy az unió hétéves költségvetéséből Magyarországnak járó pénzek egy részét, három operatív program – az energetikai és környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési – 65 százalékának befagyasztását ajánlja az Európai Bizottság a tagországoknak. Ez körülbelül háromezer milliárd forint, az összes nekünk járó uniós pénz harmada. Jóváhagyták viszont Magyarország programját, amellyel hozzáférhet a Helyreállítási Alap pénzeihez. Navracsics Tibor a döntés kapcsán a szerda délutáni Kormányinfón azt mondta, büszke a magyar helyreállítási tervre.  Arra az újságírói kérdésre, hogy összességében siker vagy kudarc-e a tárgyalás eredménye, Navracsics azt mondta, sikeresek a tárgyalások, ha évvégéig sikerül megegyezni a forrásokról. Megkérdezték, hogy ha ez nem sikerül, lemond-e, amire Navracsics azt mondta, ha részegen menne oda balhézni és bedobná egy bizottsági tag ablakát, akkor lemondana, de ha nem az ő hibájából nem sikerül megegyezni, akkor majd meglátjuk. Ezt jó tudni. 

Nem okozott nagy meglepetést a mai bejelentés, de van benne egy nagyon fontos elem: az újjáépítési tervünket a Bizottság elfogadásra ajánlja, ez az első alkalom, hogy a Bizottság szerint a terv elfogadható

- mondta Navracsics Tibor. Szerinte a magyar helyreállítási terv az EU-s értékelés szerint nagyon magas szinten van, jó értékelést kapott.

Ha végül aláírjuk a partnerségi megállapodást, akkor sikerül elérni, amit eredetileg terveztünk, hogy 6 hónap alatt sikerüljön megállapodni

- mondta Navracsics, aki szerint így jövőre már jöhetnek a források.

Navracsics Tibor miniszter szerint az sem meglepő, hogy az EU 3 operatív programunk forrásainak 65%-át felfüggesztette, hiszen ezt már szeptemberben is javasolta. Navracsics bízik benne, hogy a jövőben meg tudja győzni a Bizottságot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani, és minden operatív programra jöhet a forrás 2023-ban.

Navracsics Tibor szerint összességében sikeresnek nevezheti a tárgyalásokat, ha év végéig sikerül aláírni az operatív programot, akkor lehet sikeresnek nevezni. Arra a kérdésre, hogy ha nem sikerül ez, lemond-e, a miniszter azt mondta, hogy amennyiben ő elvégzi a feladatát, de más hibájából nem jön össze a megállapodás, akkor nem tervez lemondani.

Ha részegen menne oda balhézni és bedobná egy bizottsági tag ablakát, akkor lemondana, de ha nem az ő hibájából nem sikerül megegyezni, akkor majd meglátjuk

- közölte a miniszter.

Emellett Navracsics elmondta, hogy Magyarország folyamatosan kapcsolatban van a Bizottsággal, hogy elkerüljük azt a "süketek párbeszédét", ahogy a lengyelek és a Bizottság kommunikálnak egymással.

Navracsics Tibor az eu-s döntés után közölte, csak akkor mondana le, ha részegen menne balhézni az Európai Bizottsághoz, és bedobná egy tag ablakát

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását, kifizetési feltételekkel

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – számolt be szerdán az MTI.

A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta:

a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket.

Hangsúlyozta, a magyar terv egymást kölcsönösen erősítő reformok és beruházások széles körét tartalmazza, amelyek hozzájárulnak a Magyarországnak címzett országspecifikus ajánlásokban felvázolt gazdasági és társadalmi kihívások jelentős részének hatékony kezeléséhez. Átfogó és kiegyensúlyozott választ ad Magyarország gazdasági és társadalmi helyzetére, fenntartható növekedést, valamint a társadalmi és területi kohéziót támogató intézkedéseket tartalmaz. Ezek különösen a zöld és digitális átállás, az oktatás, a szociálpolitika, a munkaerőpiac, az egészségügy, a korrupció elleni küzdelem, az igazságszolgáltatás függetlensége, a döntéshozatal minősége, a közbeszerzés, az adózás és a nyugdíjrendszer területeit érintik – mondta.

Kijelentette: a magyar terv megfelelően képes hozzájárulni a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletben előírt 27 mérföldkő teljesítéséhez. Magyarországnak ezeket a követelményeket teljesítenie kell az unió pénzügyi érdekeinek hatékony védelme érdekében, mielőtt a helyreállítási uniós alap keretében bármilyen kifizetés történhetne. A vállalások teljesítésnek elmaradása megakadályozza a későbbi kifizetéseket – hangsúlyozta.

Az MTI beszámolója szerint az uniós biztos arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság most továbbítja a magyar helyreállítási terv pozitív értékelését az Európai Unió Tanácsának. A tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy elfogadja végrehajtási határozatát. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet előírja, hogy a tagállamoknak juttatott támogatások 70 százalékát december 31. előtt le kell kötni – emlékeztetett.

Reynders közölte továbbá: a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja az uniós költségvetősből származó felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének zárolását. Szavai szerint a testület úgy értékelte:

Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

További alapvető lépésekre van szükség az uniós költségvetést Magyarországon továbbra is fenyegető kockázatok kiküszöböléséhez

- fogalmazott.

Emlékeztetett: az Európai Bizottság szeptember 18-án korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt javasolta a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból származó összeg befagyasztását. A lépés a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus áprilisi elindítását követte. Magyarország tárgyalt az uniós bizottsággal, majd 17, az aggályok kiküszöbölését célzó intézkedést mutatott be. A testület most továbbítja a tagállamokat tömörítő tanács számára a magyar intézkedések végrehajtására vonatkozó elemzését.

A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján a tanács hozza meg december 19-ig

- tette hozzá az uniós biztos.

Forrás: Telex, Portfolio, 444

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Legjobb lesz neked Navracsicska ,ha a börtönben a haverjaiddal kijózanodsz! Menjetek a 3,14csába!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
Ezeknél három dolog biztos.Hazudnak.lopnak,meg ragaszkodnak a hatalomhoz.
Eladott Ország
Navracsicska! Azért nem vagy te elveszett ember, havi többmillás fizetésedről bolond volnál lemondani, úgyse csinálsz érte semmit, te gané"! A hülye magyar melós meg hadd dolgozzon, szarér-hugyér, hogy az ilyen rohadt mocskok minél többet tudjanak lenyúlni, a qrva anyátokat! Szartok ti arra, hogy az EU koldusháza lettünk, lényeg, hogy nálatok a lé' meglegyen és fényúző módon éljetek!
Pálinkás Pál
@Shikari: ne ugass román tapló...egyre szarabb lesz nektek,...már kötik aa hurkot...
Jozefina
Az aranyat tojó bársonyszékhez oda van ragadva!!!?? A csúfos vereség az ő erkölcsét nem érinti!!?? Talán nincs is neki!!??
Lepényleső
Ebből vélhetően leszűrhető,hogy egy ilyen zsíros állást soha le nem mondana ő,
kerüljön képére bármi ami oda nem illő,- s e tényből így értéke is mérhető?
bence
Nem kell ahhoz részegnek lenned , hogy ilyen aljadék legyél ! Az vagy te józanul is

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.