Lapértesülések szerint az Európai Bizottság túl távolinak ítélte meg a 2028-as dátumot, ezért a magyar kormány 2026-ra módosított, addig kell a tanári fizetéseknek elérnie a hazai diplomás átlagbér 80 százalékát.

A Szabad Európa értesülései szerint a magyar kormány által korábban közölt 2028 helyett már 2026-ra elérnék a pedagógusbérek a hazai diplomás átlagbér 80 százalékát.

2028 helyett 2026-ig emelheti meg a kormány a tanárok fizetését, ezt vállalták Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

A lap szerint egy, az Európai Bizottság és a magyar kormány uniós helyreállítási alapokról szóló tárgyalásaira rálátó forrás úgy fogalmazott, hogy "sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé". Az informátor azt is elmondta, az utóbbi időben felgyorsultak a tárgyalások Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezette kormánydelegáció és a bizottság között, és a magyar fél egyre nagyobb rugalmasságot mutat a brüsszeli kérések iránt, a magyar tervekben így jelentős változások történtek.

Az egyik ilyen nagy változás, hogy a magyar kormány "előrehozza" a tanári béremelések ütemét a korábbi tervekhez képest, mert az Európai Bizottság a tanárok alacsony bérét komoly problémának tartja. A kormány korábban azt vállalta, hogy 2028-ig úgy növeli a pedagógusok fizetését, hogy az a jelzett dátumra elérje a magyar diplomás átlagbér 80 százalékát. Ezt a határidőt a Bizottság megvétózta, és 2026-ot javasolta (már csak azért is, mert addig szó a helyreállítási terv).

A lap szerint több, egymástól független forrás megerősítette, hogy a magyar kormány elfogadta a határidő módosítását. A diplomás átlagbér 80 százaléka, mint cél azonban még mindig a minimumszint, mivel a bizottság azt tartaná jónak a lap információja szerint, ha a tanári fizetések a diplomás átlagbér szintjét érnék el.

A Szabad Európa a cikkben még kitért rá, hogy az antikorrupciós intézkedések kapcsán hozott döntéseket pozitívan értékelte a bizottság az információik szerint, és emiatt sokan már biztosra veszik, hogy az Európai Bizottság nem fogja indítványozni a Magyarországnak megítélt költségvetési források egy részének felfüggesztését. Amennyiben ez megtörténik, akkor pedig remény van rá, hogy rövid időn belül a helyreállítási alap forrásait is odaítéljék az országnak.

Forrás: szabadeuropa.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Tehát addig ők lesznek! Brüsszel ezt tudja!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Ki hiszi el, hogy ebből egy forintot is kapnának a tanárok, egészségügyi szakdolgozók??
CsipkeRózsa
Akkorra időzítik a fizetésemelést, amikor már nem Orbán-kormány alakul meg a 2026-os választások után.
gina
Te törpe szarjancsi addig te már a föld alatt szagolod az ibolyát,, remélem azt te már nem is éred meg, nyomorult féreg..
Yoda69
A 2026 is tul tavoli. Ha azonnal megemelnek is keso lenne mar.
gazdag dezső
Hallatlan ! Kibirják ezt nevetés nélkül ??? Az üzletekben nem lehet fizetni az ígéretekkel !Különben is ,addig még nagyon sok-sok idő van !Addig félpénzért dolgozzanak ? Ezt miért nem teszi egy miniszter,és államtitkár ,hogy tekintettel az ország nehéz helyzetére,lemond fizetésének egy részéről !!!???Nagyon szép gesztus lenne .Ha ők csak a fele jövedelmükről mondanának le ,még akkor is nagyon sokkal több bért kapnának mint egy két diplomás tanár !! Igéretekkel nem lehet fizetni !!
gazdag dezső
Hogy is van ez ? A tanárok nagy része diplomás ,de a többi is főiskolát végzett !! Akkor az Ő diplomájuk nem diploma ? az nem ér annyit ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.