Az energiaárak elszabadulása a pékségeket sem kerülte el. Sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és fagyasztani sem kell a termékeket – írja a vg.hu.
Fotó (illusztráció): Pixabay
Ugyan a kereslet már valamelyest visszaesett, de a következő év elejére akár 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem igazán tudnak emelni.
Az elmúlt egy évben az alapanyagköltségek 130-150 százalékkal emelkedtek meg a sütőiparban, az ágazati szereplők energiaköltségei pedig a 10-11-szeresükre növekedtek
– vázolta a szektor nehézségeinek fő okát a Magyar Pékszövetség alelnöke alelnöke Fülep Zsolt, aki a Balmaz Sütöde Kft.-t is vezeti.
A szövetség első becslése szerint a sütőipari cégek 20-25 százaléka mehet tönkre a következő fél-háromnegyed éven belül.
Mivel a fogyasztói árat nem a sütőipar alakítja, hanem a kiskereskedelem, így a költségnövekményeiket nehezen tudják beépíteni az árakba.
Jelenleg azt a látom, hogy a legtöbb sütőipari cég kivár, s megpróbálja igénybe venni a kormány által meghirdetett energiaár-támogatást, hogy azzal levegőhöz jusson és túléljen
- tette hozzá. Mint mondta, a szaküzletet is üzemeltető vállalkozások némileg könnyebb helyzetben vannak, mert amellett, hogy a klasszikus termékkört – kenyeret, kiflit, zsemlét, kakaós csigát, buktát és pogácsát – beszállítják a kereskedőkhöz „meglehetősen akciós áron”, a saját boltjukban, boltjaikban is meg tudnak jelenni egy széles árukínálattal, s ott más áron és minőségben tudják kínálni a portékát.
A pékségek száma az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, viszont az energiaár-emelkedéssel ez a lendület teljesen megtört.
Újabb és újabb áremeléseket nem igazán tudnak meglépni, mert az már a fogyasztás drasztikus csökkenésével járna.
További részletek itt olvashatóak.
Nincs itt semmi látnivaló...!