Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Az oroszok az olajkitermelés visszafogásával reagálnak majd az ársapkára a Századvég elemzője szerint

Fotó: pixabay.com

Hortay Olivér szerint az egyre súlyosabb piaci feszültség Magyarországra is be fog gyűrűzni, akár veszélybe sodorhatja a benzinárstopot is – írja az MTI.

A szakértő szerint az Európai Unió nem jöhet ki jól az Oroszország ellen bevezetett olajembargóból, a hétfőn életbe lépő intézkedések azonban Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni.

Hortay Olivér azt mondta, az embargó óriási logisztikai szervezési problémát fog okozni, mert az Európai Unió olajigényének negyedét Oroszországból biztosította. Naponta több millió hordónyi olaj helyettesítése az egyik napról a másikra rendkívüli feladat. Ilyen mennyiségű nyersolaj pótlásánál a legkisebb hiba is ellátási problémákat okozhat – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: ha sikerül is ezeket elkerülni, akkor is jelentős áremelkedés várható, mivel az orosznál 50 százalékkal drágább a nyugati típusú nyersolaj.

A szakértő úgy fogalmazott, az oroszok és a nagy olajkitermelők várhatóan nem fogják válasz nélkül hagyni a tengeri szállítású orosz olajra meghatározott 60 dolláros ársapka bevezetését, a legnagyobb esélye a kitermeléscsökkentésnek van, ami a világpiaci árak emelkedésével jár.

Oroszország igyekszik átirányítani exportját, ez az elmúlt hónapokban az előzetesen vártnál jobban sikerült, több nyersolajnak találtak új piacot – mondta a szakember, hozzátéve, ha az oroszok képesek átirányítani exportjukat más régiókba, akkor a szankciók értelmüket veszítik, fölöslegesen fizetik meg az európaiak ennek költségét.

Fennáll annak a veszélye is, hogy az Egyesült Államok exportkorlátozást vezet be piacának védelme érdekében. Ez pedig az EU mozgásterét tovább szűkítheti – mondta a szakértő.

Hortay Olivér hangsúlyozta, a hétfőn életbe lépő intézkedések Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarország az olajembargó elfogadásakor és az olajársapkáról történő tárgyalások során mentességet alkudott ki: továbbra is vásárolhat vezetéken keresztül orosz nyersolajat.

A magyar ellátásban a Barátság kőolajvezeték helyettesítésére legfeljebb az Adria vezetéken keresztül lenne mód, de ennek kapacitása korlátozott. Egy ilyen helyzet nagyon nehéz szervezési feladatok elé állítaná a Molt és Magyarországot – mondta.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ha van a ruszkik ellen olajblokád, az emel annyit az olajáron, hogy az OPEC minden tagja maximálni fogja a kitermelését és a Kreml tömeggyilkosai pénz nélkül maradnak.A magyar szuveneritás lényege, hogyha nyolcszor annyit akarunk fizetni, mint az ársapka, akkor megtehessük! Lenin-renddel kitüntetett Petiminiszter a kisszobából, a függöny mögül. A fidesztől idegen az ársapkás étolaj, dízelolaj stb miért fogadnák ezt el kőolajra. Várjál valami nem stimmel, de az biztos, hogy dagi de vétó nem engedi ne reklamálj, hogy a g7-ben nincs benne, Európa gyorsnaszádmotorja. Max azt sulykolhatják majd, ha olcsó lesz az olaj, majd nem kapunk. És inkább legyen drága, de ne fagyjunk meg télen. Ha a piaci árnál olcsóbban vesszük az energiát az oroszoktól, miért nem fenntartható a rezsicsökkentés? Ha világpiaci áron vásárolunk tőlük, akkor miért veszélyeztetjük a szövetségeinket azzal, hogy tőlük vásárolunk?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Egyetlen bevételi forrásuk (olaj/gáz---energiahordozó) van. Ha azt visszafogják, akkor az eddig is nyomorgó muzsikok mellett a városi kismuszka is éhezni fog. Ha pedig kivezényelné a katonaságot, könnyen az ""Auróra"" sorsára juttathatja.
Most még talán etetheti a tömeget a ""Nagyoroszország"" dumával, de a már most éhező (később méginkább) tömeg gyomra egy idő után nem éri be azzal. Az orbáni hitelek még most, nálunk is kitartanak, a sok ostoba fideszes arra nem gondol, hogy ezt vissza kell majd fizetni. Talán mégcsak nem is neki, hanem a gyerekeinek, unokáinak. De, ha (mint már látható) az ingyenpénzek se jönnek és a hitelezők is felmérik a helyzetünket, akkor jön a mi ""Cáratyuskánkra"" a cudar világ.
KisTehen
@kulabombaafityiszre: gyurcsány kapitányod ... az áldemokrata ... 2006-ban
KisTehen
a brent olaj 85 dollár ... de tudjuk, hogy a libsi agymosottaknak ez baráti ár ... az usa megérdemli, hogy vele ne szarakodjon az eu ...
namihami
@KisTehen: Igazad van, ez tényleg a nem ""demokrata"" megoldás volt!
Az igazi egy határozott intézkedés, ami a lázongó, gyújtogató és a felszólításra nem távozó tömeg elleni élessel való lövés lett volna. A felbújtók, telefonon utasítgatók határozott felelősségrevonása mellett.
És akkor ma nem itt tartanánk.
Törölt Nick
Ha a ruszkik visszafogják az olajtarmelést, arra ők jobban rá[email protected] Ugrik a bevétel, fokozódik a nyomor, kevesebb jut a háborúra.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: tegnap, 16:09
Hiába írsogálsz orbánod seggéből nekem gyurcsány akkor sem a kapitányom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.