A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence: A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat
Fotó: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart "A még elégséges szolgáltatás mértéke a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén az Alkotmánybíróság határozatának ismeretében" tárgykörben a Belügyminisztériumban 2022. december 9-én. MTI/Kovács Attila

Rétvári Bence az Alkotmánybíróság pár nappal ezelőtti döntését kommentálva kiemelte:

a testület elutasította a baloldal valamennyi indítványát és megállapította, hogy "egyetlen betűt sem kell megsemmisíteni" a hatályos szabályozásból, az teljes mértékben arányos és alkotmányos, fenn kell tartani. Nincs tehát arról szó, hogy a tanárokat megfosztották volna a sztrájkjogtól

- jelentette ki.

Az Alkotmánybíróság (Ab) viszonylag gyorsan döntött – mondta az államtitkár, aki szerint utólag is látható, hogy a baloldal részéről valótlan volt minden vád, amit a sztrájkjog szabályozásával összefüggésben megfogalmaztak.

Kifejtette:

valótlan volt, hogy aránytalanul korlátoznák a sztrájkjogot, illetve ellehetetlenül a munkabeszüntetés, vagy a sztrájk alapvető tartalma ürült volna ki; az Alkotmánybíróság elvégezte az alkotmányossági, az arányossági tesztet és megállapította, hogy ezek az érvek egyáltalán nem állják meg a helyüket.

A testület utalt arra is: figyelembe kell venni, hogy a pedagógusoknak törvényes keretek között joguk van a sztrájkra, de a gyermekek jogait és az iskolák működésével összefüggő szempontokat is figyelembe kell venni – mondta Rétvári Bence, aki kitért arra is, hogy Németországban például nem megengedett a sztrájk az iskolákban.

A még elégséges szolgálatásokat illetően a hatályos szabályozás a korábbinál jóval gyorsabb eljárást tesz lehetővé, ötnapos átfutással meg lehet tartani a sztrájkot, és nincs hosszas bírósági vita

- jegyezte meg.

Az Ab ezt a kérdést is rendezte, nem lehet csűrni-csavarni a jogszabályokat

- fűzte hozzá.

Aki kétségbe vonja a szabályozás jogszerűségét, az az Alkotmánybíróság döntését vonja kétségbe

- mondta az államtitkár.

Rétvári Bence egy másik témáról szólva kijelentette,

a kormány már nagyon régen egyértelművé tette: egyetért azzal, hogy a pedagógusok bérét érezhető mértékben meg kell emelni. Ezt már az első demonstráció, munkabeszüntetés előtt elmondták

- tette hozzá.

Hangsúlyozta: idén is volt egy 10 százalékos béremelés, jövőre pedig költségvetési forrásból beterveztek egy újabb 10 százalékos béremelést, és ezután is szeretnék folytatni ezt.

Kitért arra is:

a kormány ugyanakkor nemcsak hazai, hanem uniós forrást is szeretne e célra fordítani, hogy minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését valósíthassák meg a következő három évben. Így jövőre nem 10, hanem 21 százalékkal, utána pedig szintén nem 10, hanem 25 százalékos lehetne a növekmény, és végül pedig 29 százalékot emelnének. Ezzel 25 hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok átlagkeresete

- ismertette Rétvári Bence.

Ezért dolgoznak, és bíznak benne, hogy a Magyarországot megillető források a pedagógusokhoz el fognak jutni

- fűzte hozzá.

Szólt arról is: mindig kíváncsiak voltak a pedagógusok véleményére, egyeztettek képviselőikkel.

E héten is volt egyeztetés a tárcánál, ahol szakszervezetek, tudományos, és az oktatáshoz tartozó más szervezetek képviselői voltak jelen, és nem csupán a béremelést, hanem az uniós fejlesztések céljait és az ezen túlmutató köznevelési célokat is megvitatták – mondta az államtitkár.

Ez az új kormány megalakulása óta a hetedik, a sztrájkbizottság létrejötte óta a hatodik egyeztetés volt

- közölte.

Beszámolt arról is, hogy nyáron és ősszel eddig nem látott körben kérdezték meg a pedagógusokat egy konzultáció során, először 24 ezer, majd 33 ezer pedagógus válaszolt. Most, a téli időszakban a szülőkkel konzultálnak, eddig több mint 114 ezren küldték el a válaszaikat.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Kirugják a pedagógust, ha sztrájkol, vagy csak polgári engedetlenséget gyakorol? Ki. Akkor miről hazudozik ez a nagy keresztény kdnp-s???
izéke
Ezeknek németfóbiájuk van!Németországban a pedagógus nincs rászorulva,hogy a megélhetéséért sztrájkoljon.Ha 2025ben lesz rendes fizetésük,akkor az árak is CSAK akkor emelkedjenek mikor a bérek!
justhpeter
@kereső: Mit hazudok, mit hazudik ? Amit elvárnak tőle. Egyébként örökké hazudik.
Horizont
Rétvári a nyálas kis pöcs.
Érdekes maguknak nem így emelik a fizetésüket.
Amúgy már régen nem csak bérükről van szó. Tárgyalni kéne velük te seggfej.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.