Három és félszeres az ára egy tavalyi adathoz mérve.

Akkorát drágult az áram a szabadpiacon, hogy érdemes visszafogni a fogyasztástMTVA/Bizományosi: Róka László

2021 első felében még átlagosan 22 Ft/kWh volt az áram ára, majd tavaly ősszel növekedni kezdett és decemberre már elérte a 35 Ft/kWh-t. A nagy ugrás az árakban azonban az idei év elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 Ft/kWh-t fizettek a cégek a szabadpiacon a villamosenergiáért – tudatta a 24.hu. A lap információi szerint

az ár idén nyáron nőtt meg drasztikusan, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 Ft/kWh-t fizettek a cégek az áramért.

Ennek oka a gázárak drasztikus emelkedése volt – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésében.

Nem ugyanolyan mértékben drágult azonban a villamos energia ára a kisebb, illetve a nagyobb felhasználók számára. Az éves szinten 500 MWh-nál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kWh 65 Ft-ba, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 141 Ft-ba került szeptemberben. A szabadpiacon vásárolt áram esetében tehát a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie.

Forrás: 24.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Csizmás Kond: Nem a szabad árdrágítást +27% ÁFA, amit nálunk!
Csizmás Kond
@Nessy: A szabadpiac azt jelenti hogy mindenki úgy adja ahogy akarja...tehát ott nincs olyan hogy olcsóbb avgy drágább csak az hogy megveszed vagy nem. A ilyen országos vásárlások pedig nem nejlonszatyorban történnek hanem valamilyen szerződés alapján ami meghatározza a további szerződés fenntartását vagy megszakítását az abban leírtak változásakor. Az hogy most sokatokat úgy vezetgetnek az ilyen hülye dumákkal ahogy akarnak az sajnos a ti hibátok, mert leginkább kaphatóak vagytok az állammal szembenni bármilyen hazugság elfogadására...hát ez az árplafon röviden.
Csizmás Kond
@Nessy: ...a vége helyesen...hát ez a szabadpiac röviden...az előbbit rosszul fogalmaztam.
Nessy
@Csizmás Kond: Ezek szerint nálunk a "szabad piaci árat" az jelenti, hogy különböző plusz adókkal, plusz magas ÁFA kulccsal számolják a szolgáltatók a kormánysegítségével, a magas ÁFA bevétel érdekében, ami az idén is ezermilliárddal jóval többet hozott a költségvetésnek, emelve az inflációs rátát.
Csizmás Kond
@Nessy: A szabad piac nem az amit mi veszünk, hanem az ahonnan a minket kiszolgáló gázvállalat vásárol...és arra teszi rá az állam felé fizetendő költségeit, a kiadásait és a nyereségét...és az a mit mi fizetünk.
jesz
évekkel ezelőtt megszopatták a népet...akár több helyről is lehetett vásárolni a villanytot...
...az nem tűnt fel senkinek, hogy a madzag ugyan az, és ember nem mondja meg, hogy éppen honnan jön a delej...

...aztán belebukott az egészbe néhány szolgáltató...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.