Az RTL.hu Raskó György agrárközgazdászt kérdezte az egyre dráguló tejtermékekről.

Elképesztő: Egekben a tejtermékek ára, tavasszal újabb ársokk érheti a vásárlókat
Fotó: Pixabay

A szakember szerint nincsen szó szankciós áremelkedésről,

hiszen akkor minden tagállamban hasonló drágulás lenne, mint Magyarországon.

Az Agrárközgazdasági Intézet a Piaci Árinformációs Rendszer adatain alapuló novemberi összesítése szerint idén októberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül

a trappista sajt értékesítési ára 91 százalékkal,

a tehéntúróé 81 százalékkal,

a kefiré és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tejé 78 százalékkal,

a natúr joghurté 77 százalékkal,

az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 76 százalékkal,

az adagolt vajé 74 százalékkal,

a tejfölé 73 százalékkal,

a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 71 százalékkal,

a gyümölcsös joghurté 64 százalékkal,

a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 61 százalékkal,

az ömlesztett sajt 57 százalékkal, a natúr vajkém ára pedig 37 százalékkal nőtt.

Raskó György agrárközgazdász azzal magyarázta a drágulást, hogy "az alacsony jövedelmezőség miatt most sok feldolgozó úgy gondolta, hogy azonnal árat kell emelniük, mert az infláció lavinaszerűen, de felfelé sodor minden árat".

Arra jutottak, hogy ha most nem emelnek, akkor utána ismét évekig nem lesz rá lehetőségük. Ezt hívjuk inflációs pszichózisnak: azok is árat emelnek, akiknek egyébként eszükbe sem jutott volna vagy nem lett volna rá lehetőségük

– kommentálta a számokat dr. Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a Magyarországon elszabaduló inflációs vonatra rengetegen szálltak fel az említett okokból.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az elkövetkezendő időszakban viszont már teljesen jogos lesz, jogossá válik az áremelés: a termelési költségek (energia, munkabér, takarmányozás) olyan mértékben emelkedtek – és nem csak a tejiparban, hanem általánosan – hogy nem is lesz más választás.

Raskó György szerint az biztos, hogy a termelési költségek oldaláról az inflációs nyomás nem szűnik, a tejtermékek esetében egészen biztosan. Sőt, ugyanez igaz a húsokra is.

Az állatállomány – minden faj, így a sertés, a marha, a tyúkfélék, a vízi szárnyasok – csökken. Ennek az lesz a folyománya, hogy kevesebb lesz a vágóállat Magyarországon. Kisebb lesz a hústermelés, illetve a tejtermelés volumene is. Ez egy hosszan időszakon át beépülő folyamat, a takarmányárak, energiaárak most épülnek be, a következményekkel körülbelül jövő tavasszal kell számolni

– magyarázta a szakember.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: RTL.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
AKKORA AZ INFLÁCIÓ HOGY MÁR NEM CSAK A HOLDRÓL DE A MARSRÓL IS LÁTSZIK!!! HALLOD O1G TE FÉREG!!!
simmering73
Drága hívek! A vezéretek megint hazudott nektek! Pontosan úgy, ahogy a rezsicsökkentésről is. Brutális áremelések vannak, az Orbán-kormány hazudott a megvédett olcsó rezsiről, hazudott az olcsó benzinről és hazudott arról, hogy itt olcsóbba az élet, mint más országokban. Nem olcsóbb, ti is (és persze mi is, de mi legalább értjük) megfizetitek azt, amit mindenki, mert nyitott gazdaságban egy önellátásra nem alkalmas ország máshogy nem tud működni, csak éppen ti a töredékét keresitek annak, amit egy német, osztrák, szlovén keres. Ameddig ti fagyoskodtok a huzatos lakásotokban, és hajkurásszátok az olcsóbb csirkefarhátat a karácsonyi ünnepi vacsorához, bejgli helyett meg szidjátok Brüsszelt és a baloldalt, a gazdátok és udvaroncai gennyesre keresi magát a rovásotokra. Hát hajrá, csókoljatok nekik kezet!
kolozsvaros.com/2022/12/08/hat-hajra-csokoljatok-nekik-kezet/
Juhász István
Baromian NEM ÉRTEM, hogy mi lesz a sorsa a boltok pultjaiban ROSKADOZÓ tejtermékeknek, / sajt, túró, stb... /, ill. a rengeteg feldolgozott hústerméknek / szalámik, felvágottak, stb. /. Ugyanis NEM VÁSÁROLJÁK MEG ezeket, csak a minimális mennyiségben. Eltűnt az a szemlélet, mert ELTÜNTETTÉK, hogy " jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint... "
kereső
@Maccska: Mert kecske, meg a tehén csak úgy "magától" adja a tejet- a levegőből, a fideSS-es szómágiából táplálkozik, hogy teje legyen. Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.