Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Csehország hétfőn későn este bejelentette, hogy mind a négy, Magyarországot érintő vitás kérdésben megállapodásra jutottak az EU-hoz akkreditált nagykövetek.

Magyarország eredetileg december 19-éig kapott határidőt, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében végrehajtsa a vállalt közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedéseket. Aznap ülésezik a tagállamok képviselőit tömörítő Európai Tanács, amely hivatalosan jóváhagyhatja a 2021-2027-es uniós ciklus felzárkóztatási (kohéziós) forrásai egy részének felfüggesztését, amint azt az Európai Bizottság javasolta. A bizottság két döntési lehetőséget ajánlott a Tanács számára:

a kohéziós forrásokhoz hozzárendelt nyolc magyar operatív program közül három – a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) Plusz és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) Plusz – esetében a kötelezettségvállalási keret 65–65 százalékát függesszék fel. Ez együttesen 7,5 milliárd eurót, vagyis kicsit több mint 3000 milliárd forintot jelentene.

A Tanács emellett dönthetett volna úgy is, hogy mindhárom érintett operatív programot blokkolja. Ez azt jelentené, hogy a teljes, hét évre szóló felzárkóztatási keret 52 százalékát, 11,36 milliárd eurót (több mint 4600 milliárd forintot) függesztenek fel.

Navracsics ígéri, semmit nem fogunk érezni az EU-s pénzek felfüggesztéséből

Illusztráció: Pixabay.com

A hétfő esti megállapodás alapján azonban a felfüggesztett összeg végül a bizottsági javaslatnál is kevesebb, körülbelül 2500 milliárd forint (6,3 milliárd euró) lesz, a három említett operatív program 55 százaléka.

Dankó Béla, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nagy István agrárminiszter és Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla állattartó telepének átadási ünnepségén Dévaványán 2021. november 8-án. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből valósulhatott meg.

A 24.hu még a hétfő esti megállapodás előtt megkérdezte a brüsszeli tárgyalásokra kijelölt Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy a tervek szerint az érintett operatív programok teljes keretösszegére írnák-e ki a pályázatokat, vagy csak a felfüggesztéssel nem érintett részösszegekre. A következő választ kapták a sajtófőnökétől:

„A kormány, ahogyan az eddigiekben, úgy ezután is előfinanszírozza az uniós fejlesztési programokat a hazai költségvetésből. Az operatív programok forrásainak bármilyen arányú felfüggesztéséből tehát a kedvezményezettek semmit nem fognak érzékelni, a pályázati kiírások 2023-ban folytatódhatnak. Az uniós források hozzáférése érdekében tett vállalásokat pedig az Európai Bizottsággal történt előzetes megállapodásnak megfelelően ütemezetten és maradéktalanul teljesítjük, így 2023-ban a bizottság is beláthatja, hogy nincs szükség felfüggesztésre, és a források 100 százalékát elérhetővé teszi számunkra”.

További részleteket a 24.hu oldalán olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A mi szempontunkból tényleg mindegy, hogy meg sem jön, vagy megjön de ellopják.
Ők fogják érezni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
A mi szempontunkból tényleg mindegy, hogy meg sem jön, vagy megjön de ellopják.
Ők fogják érezni.
ágimami
Eddig sem éreztük!!! Miért lenne ez másképp most???:DDD
Nessy
@Aki Én: A meleg istállóban, a többi marha között ő csak tudja!
namihami
""Navracsics igéri...""
Hányadik ez már és milyen határidővel? Ha az első 1-2 határideje igaz lett volna, akkor már a teljes összeg régóta egy családi számlán lenne!
Peller Anikó
@Aki Én: De azért belájkolta magát ahogy szokta, a marha.
csak úgy....
akkor mikorra is érik utol a magyarok a labancokat? mert az is meg van ígérve..
Giovanni Alba
@csak úgy...: ma, 11:21
2030 vagy később.
Feltűnt, hogy a röfimalackormányfő (A disznófejű nagyúr by Ady) kormányzati távlatos terveit 2030-ig vázolta még 2018-ban.
mandiner.hu/cikk/20180510_2030_ig_tervez_orban_viktor
index.hu/belfold/2018/05/10/orban_viktor_miniszterelnok_eskutetel_parlament/
Aki Én
@Peller Anikó: Az mindent el is mond saját önértékeléséről.
Még egy ilyen mihaszna buta balfasz a földön nincs.
Yeromos
@Maccska: A komcsik meg megint hazudnak, ez rossz hír.
csak úgy....
gondolom,hogy azzal sokan nincsenek tisztában,hogy a farkas flóri féle pénzeket vissza kell fizetni az eu. nak, hiába lett leállítva a nyomozás! mindent, amit elvitt (ellopott) a (fidesz) cica... ;)
gina
Ti rohadt kormány szemetek biztos nm érzitek, de a nép duplán fizeti meg te aljas gané...
gina
@Maccska: Te meg ünnepelsz sarki,,, hahahahhaha hogy zsiros urad nyert és seggen csúszva könyörgött egy kis pénzért,,hahahahahhahahah egyformák vagytok te a sarkon ö az EU palotában
simmering73
@KisTehen: 10:22 Onnan az istállóból nézve persze sokkal kerekebb a világ. Igaz, ökröm?
simmering73
@Maccska: Miért őrjöngesz? Libcsi vagy?
csak úgy....
@simmering73: már azt sem tudja szegény,hogy shikari e vagy macsska...
sokanvagyunk
Navracsics ígéri, semmit nem fogunk érezni az EU-s pénzek... megérkezése után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.