A Válasz Online-nak írt esszéjében Lányi András azt elemzi, miként dőlt be az elmúlt fél esztendőben az orbánizmus négy szilárdnak hitt pillére közül három, amely alapján arra jut, hogy az Orbán-korszaknak valójában a klasszikus politika szabályai szerint immár vége, amitől a névadónak persze lehet akár még „négyharmados többsége” is legközelebb.

A filozófus szerint Orbán Viktor már nem építhet az Európai Unió cselekvésképtelenségére.

Lányi András: az Orbán-rezsim 4 alappilléréből 3 megsemmisült, az egyetlen, ami összetartja még, hogy a magyaroknak semmiféle jövőképük nincs

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A jól kieszelt stratégiát – uniós forrásból, uniós befektetőkkel finanszírozni egy keleti típusú parancsuralmi rendszer kiépítését – az ukrán városok romjai alá temette Vlagyimir Putyin különleges katonai akciója.

Mostanra kiderült, hogy a magyar gazdaság valójában teljesen védtelen, amin nem segítenek a részben kicsikart uniós támogatások sem. Az emberekkel sokáig szinte bármit el lehet hitetni, a „magyar néplélek” ismeretét sokáig kamatoztatta a kormányfő, de akkor, amikor külpolitikájának tarthatatlansága bebizonyosodott és gazdaságpolitikájának kilátástalansága lelepleződött, Orbán Viktornak egyetlen dolgot nem lett volna szabad elkövetnie: nem kellett volna itthon új ellenséggel szemben új frontot nyitnia.

Lányi András szerint az alulfizetett, túlterhelt, megalázott tanárok évek óta tartó tiltakozását elintézhette volna úgy, mint eddig, hogy nem tesz semmit, ám a kirúgásokkal elérte, hogy diákok és szülők eddig példátlan módon kiálltak tanáraik mellett, amiből még mindig nem lesz fordulat, országos sztrájk, közoktatási reform, de a szokásosnál jóval szélesebb civil kör tapasztalta meg a rendszer arroganciáját, közönyét a nemzet sorsproblémái iránt, alkalmatlanságát azok megoldására.

A civil tiltakozás döntő változások kiindulópontja lehetne, ha az iskolaügy jelképessé tudna válni, túlmutatna önmagán. Noha az ország jövője az oktatáson múlik, a társadalomnak nincs semmilyen jövőképe, és éppen ez a NER negyedik, egyelőre megingathatatlan, pillére – teszi hozzá a filozófus, aki hosszan elemzi ennek okait, jelezve, hogy ehhez fontos lenne a szembenézés a múlttal, az önismeret,

hiszen a nemzet, ha valami: közös vállalkozás.

Lányi András szerint a jövőkép nem egy elképzelt jövőhöz, hanem a jelenhez tartozik: a tetteinkben tükröződik. Ezen múlik, hogy kiállunk egymásért vagy beállunk a sorba, az a kérdés,

hogy politikai közösség vagyunk-e még (…), amely képes felismert érdekei védelmében cselekedni, vagy csak lakosság. Ettől függ, hogy a NER-nek lesz hamarosan vége… vagy nekünk.

Forrás: 24.hu, Válasz Online

91 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@rokker33: baxod,te nem veszed észre, hogy nincs már gyurcsány korszak, több mint ?14 éve?
te ennyire hülye?

@Shikari: "az Orbán kormány fényévekkel ..." lopósabb mint a szocik voltak..,ezt csak az idióták nem veszik észre!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@Gyurka80: gondolom az szdsz -mszp időszakról szólsz!!!@m73: te egy zseni vagy a faszparsztéknál > ki csinálta a majdnem államcsődöt? > a geci gyurcsány-bajnai-veres triumvirátus > te fő hülye > 2010 idusáig te főfasz! Egyszerűen nímand vagy nem lehet téged minősíteni sem! @Horizont: > ha te megszólalsz a czifra fosás jön rá mindenkire, nem gondolod, hogy előbb utóbb bele fogsz fulladni???
Németh István
@Horizont: @m73: hogy tudjátok a tanárotok a lányi pöcsfej egy a politikából, de az életből is kiöregedett faszszopó barom! ha ti ezt tanárbácsinak tekintitek akkor gratula nektek mert ti is megvagytok fertőzve a kommunista pestis szérumával > most már csak reménykednünk kell, hogy mielőbb fedobjátok a prakkert! Szíveskedjetek mielőbb megrohadni! Új Esztendei jókívánság, ne feledjétek!
Gyurka80
@m73: Elindultak érted a diliházból, ahonnan kiszöktél!
Németh István
@m73: Hát te ködfátyolba búrkolódzott senki még a semmiből is baromságokat ugatsz, bűgsz, csak szitkozódni alázni tudsz értelmes szó nem tudja elhagynia mocskos vizló pofádat! Hogy tudd a hülye tesód a "lányi" írásárólvan szó - nem vita mert csak arra érdemes téma feldolgozást lehet megvitatni amihez te természetszerűleg nagy barom vagy!
Nos kívánnék Eredményesebb Boldog új esztendőt, neked nem, legfeljebb a családodnak, de mert te a nemzet ellensége a magyar nép aljas ócsárlója, kártékony állatja vagy, így csak azt kívánom, hogy Istenke mentsen meg tőled és a hasonlóktól! > Minket az egész Népet!
vacsi
"nem segítenek a részben kicsikart uniós támogatások"
Na, ez egy nagy hazugság! Ezeket az uniós támogatásokat nem "kicsikartuk", hanem ezek jártak - már egy jó ideje, csak nem fizették ki...
szegfue
@Németh István: tegnap 9:27 Sajnos ugy tünik, nem értetted meg, akkor másképpen irom: Okos enged, a szamár szenved. Ezzel ég Veled! Vigyázzon Rád O.V.!:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.