Ez áll benne.

Teológiai végrendeletet hagyott hátra XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki a hit szilárdságát emelte ki abban a dokumentumban, amelyet a Vatikán szombat este hozott nyilvánosságra.

Döbbenet! A Vatikán nyilvánosságra hozta XVI. Benedek pápa végrendeletét

Fotó: KERSTIN JOENSSON / AFP

Az én lelki testamentumom címet kapta a 2006. augusztus 29-i keltezésű dokumentum. XVI. Benedek valamivel több mint egy évvel azután írta, hogy 2005 áprilisában pápává választották.

Az eddig ismeretlen végrendelkezést a Vatikán német és olasz nyelven közölte.

Az első szám első személyben írt rendelkezés egyrészt személyes, másrészt teológiai örökségnek számít a 20. század talán legnagyobb egyháztudósának tartott Joseph Ratzinger részéről, aki 1981 és 2005 között a Hittani Kongregáció vatikáni hivatalát vezette.

A dokumentumban XVI. Benedek mindenekelőtt köszönetet mond Istennek, aki az életet ajándékozta neki, és számos "zűrzavaros" pillanatban irányt mutatott számára, "mindig talpra állítva, amikor elkezdtem lecsúszni". Ezzel XVI. Benedek élete nehéz szakaszaira utalt, amelyeken Isten vezetésével tudott túljutni.

Köszönetet mondott szüleinek, akik nehéz időkben életet adtak neki nagy áldozatokkal és szeretetükkel. Említette édesapja világos hitét, amely mindig erős maradt az ő fiatalkori tudományos nézeteivel szemben, édesanyja áhítatosságát és jóságát, valamint testvéreit, köztük fivérét, a szintén a papi szolgálatot választó Georgot, aki utat mutatott számára.

Köszönetet mondott munkatársainak, tanárainak és diákjainak. Külön kiemelte hazáját, a bajor Alpok térségét, melynek szépsége – megfogalmazása szerint – a Teremtőt tükrözi. Köszönetet mondott hazája népének, mivel bennük újból és újból megtapasztalta a hit szépségét.

Forrás: mti.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Baker
@Pálinkás Pál: Nagyon helyesen! Nála SE!
Jozefina
Nyugodjék Békében!!! Nagyon konzervatív volt!! Nem a legmodernebb pápák egyike!! Igazán szép vidékről származott a Bajor Alpok környékéről!!!
namihami
@Gyurka80: 19.29: Ezek szerint neked nincs túl jó véleményed a bukott pápáról! Talán így már mégse kéne beszélni róla!
Gyurka80
@namihami: Te írtad a hülyeséget nem én, te keverted bele a FIDESZ-t nyanya!
namihami
@Gyurka80: 20.54: Néhány észrevétel:
1. Vajon mitől lenne hülyeség, ha rákérdezek arra a tényre, hogy a Ratzinger mester IGAZOLTAN SS katona volt? Ez nem libsi, komcsi, brüsszeli duma---ez tény! Akkor pedig, ugyebár katona lévén, nyilván nem alsógatyában és trikóban harcolt! A ""hősies"" harca eredményeként pedig még ordója (kitüntetés, plecsni, medália) is volt neki! Ezek az elvek pedig mára már egyre gyakrabban jönnek szembe a Fideszen belül, a Hazabuzik pedig eleve innen indulnak. A nyilas/hungarista hulladékok sokadosztályú fattyaiként! Az orbánhű egyházak pedig (elsősorban a református Orbánt leginkább támogató katolikus--persze a jó 30 ezüsttért) megfelelő juttatásért akár a saját anyjukat megb...nák (persze a ministránsfiúk mellett) is!
2. Akkor most, kizárólagos joggal, csak neked, ismét leírom! Nem ""nyanya""! Közel 70 esztendeje már, hogy hímneműnek (man, homme, male) születtem. Bár már nem vagyok a régi, de a nyanya azért mégsem fedi a valóságot. Miként ezt már többsoron voltam bátor leírni! A jelek szerint te is olyan vagy, mint az a durb...nevű halFAROK, amelyik csak válaszol, de azt már nem olvassa, hogy mire! Erről ennyit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.