Hamarosan újra elkezdődik a törlesztés.

Most már bánhatja, aki hitelmoratóriumot kért Döntés a hitelmoratórium meghosszabbításáról, MTI/Kovács Tamás

Mint ismert, 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be a kormány – emlékeztet az atv.hu. Ezt többször is meghosszabbították és kibővítették, viszont ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk idén januártól megszűnik. Érthető módon ezért most sok érintett aggódik, hogy mi fog történni ezután, és vajon lesznek-e negatív következményei annak, hogy korábban igénybe vették a törlesztési kedvezményeket.

A hitelmoratórium a kezdetekben sok család számára nagy segítséget jelentett, viszont az idő múlásával egyre többen döntöttek úgy, hogy kiszállnak belőle és inkább visszatérnek a normál hiteltörlesztésükhöz.

A kormány részben azzal indokolta az intézkedés eltörlését, hogy már csak kevesen érintettek benne.

Köztudott, hogy a kormány jogszabályban garantálta, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratóriumban való részvétel során felhalmozódó kamatok és díjak miatt, illetve rögzítették azt is, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

Mindez azt jelenti, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek véget ér a moratórium, nem kell magasabb törlesztőrészlettel számolniuk, azonban rossz hír, hogy sok olyan adós van hazánkban, akiknél a bank éppen a moratórium miatt kitolta a hitele kifutási idejét. Tehát ez a hitelük összköltségét is növelni fogja.

Felhívták az érintettek figyelmét arra is, hogy akik változó kamatozású kölcsönt vettek fel és kamatfordulójuk volt, azoknak a törlesztőrészlete is változhat. Szerencsének mondható, hogy a jelenlegi kamatstop az ő jelzáloghitelükre is érvényes, így a kamatuk csak a kamatplafon szintjéig tudott emelkedni.

Forrás: atv.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Felkészül a végrahajtói kamara..A kilakoltatási biznyák nem állhat le...
Néro2
Itt mindenki bánhatja. Hogy itt él.
A várbeli desznyó és családján kívül.
Clavigo
Felkészül a végrahajtói kamara..A kilakoltatási biznyák nem állhat le...
Nessy
Minél hosszabb ideig tart a futam idő, annál többet kell visszafizetni! Sima kamatos kamat számítás! + az egyéb költségek hosszabb ideig állnak fenn. Tovább lóg az adósok feje fölött Damoklész kardja!
Clavigo
@Nessy: Schadl nertárs a sitten,,az asszony meg otthon már dörzsölik a tenyerüket...
Jozefina
Meg az is aki a fidesz-knp-re szavazott!!!??
Lepényleső
Nem kérte azt senki,azt mindenkinek varrták a nyakába? Kérvényezni azt kellet,ha valaki annak lejártával nem akart
kinn aludni a szabadba? Vélhetően fydes módra - keresztényien; a családok támogatására hivatkozva,azokat kilakoltatva?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.