A képviselők úgy látják, vannak aggasztó megnyilvánulásai a szomszédságpolitikáért és az EU bővítéséért felelős magyar uniós biztosnak.

A Népszava cikke szerint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelést fogad el várhatóan szerdán az Európai Parlament, ám a tervezet egyik pontja komoly támadást intéz az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos, Várhelyi Olivér ellen.

EP-képviselők indítanának vizsgálatot Várhelyi Olivér uniós biztos ellen

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa beszédet mond a Konferencia Európa jövőjéről – A bővítés a jövő kulcsa? című nemzetközi fórumon a Magyar Tudományos Akadémián 2021. december 6-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

A tervezetben írtak szerint (melynek szövegét az EP külügyi bizottsága már jóváhagyta a lap szerint) a vizsgálatot kezdeményező politikusok úgy látják, hogy Várhelyi

"szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”

– idézi a tervezet szövegét a Népszava. A vizsgálatot kezdeményezők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy egy független vizsgálattal tisztázzák:

"a biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

A Népszava megkereste az indítványt megfogalmazó Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselőt, aki azt nyilatkozta, hogy a parlament szeretné tisztázni, hogy a magyar uniós biztos

"mindenféle politikai befolyástól függetlenül és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját”.

Reuten a lapnak elmondta, Várhelyi ügyel arra, hogy a nyilvánosság előtt azt mondja, amit várnak tőle, de szerinte a gyakorlatban egyes megnyilvánulásai elég aggasztóak a magyar uniós biztosnak. Reuten ezzel arra utalt, hogy amikor Várhelyi Olivér a nyugat-balkáni autoriter vezetőkkel találkozik, akkor nem utasítja vissza határozottan a "szeparatista, nacionalista retorikájukat". 

Az Európai Bizottság szóvivője a Népszava megkeresésére reagálva azt közölte a lappal, hogy a "biztos a mandátumának kezdetén bemutatta a felülvizsgált bővítési módszertant, amely még inkább a csatlakozási folyamat középpontjába helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását". 

Hozzátette: "a tagjelöltekről készült tavalyi jelentések pedig világosan leszögezik, a csatlakozás előrehaladását továbbra is a jogállamiság területén végrehajtott reformok üteme fogja meghatározni”.

Forrás: nepszava.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Őrnagy: és hová tünt farkas flórián, te ökör?!
tibim örülök ,hogy ismét találtál magadnak egy passzentos nicket! :)
-ez hányadik? ;)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Orbán az "emberén" keresztül szeretné a hazai söpredék gondolkodását elültetni a balkánon belül. Ám az Unió nem egészen hülye és ki fogja tenni őket mint macskát sz...ni.
Aki Én
@ökŐrnagy: Hogy ti minden, minket nem érintő korrupción, hogy tudtok rugózni.
Na, de a hazai, az oké...
Jesszus, de qrva buták vagytok :(
Namely
:DDD
látom megint igen fontos dolgokkal foglalkoznak...

Európai k+f? szabadalmak? tudományos fejlődés? csúcsiparágak? ellátásbiztonság? kínai, jenki függőség? önálló védelmi erő? ugyanmár kérem :D
Ezek nem érdeklik az EP és az EB tagjait.

És persze az itt kommentelő haladókat se nagyon... :)
ómió
@Aki Én: A saját korrupciójukat, bolsiék elmebetege, nem ők maguk vizsgálják, hanem a belga rendőrség! A "túlnyomó többség" (mármint az így hazudott bolsi tetübandátok) meg azt, ami nincs, nem tudhatja, max. csak hazudhatja - ahogy teszi is! És ne a havi inflációt hazudd ide, gyagyás, hanem a teljes 22. évit! Az pedig 14,5%! Még a felét se éri el Bokros efftársad "élményszerű" 30%-os inflációjának - "nettóban": covid, aszály és háború nélkül! Az autópályákat meg, nyugi, majd megint eladhatjátok, az árát ellophatjátok, ha legközelebb "kormányozhattok", csak, hogy a jelenlegi díjak minimum dupláját "kivívhassátok" a magyarnak!
Néro2
Ez is csak fityma Nagy Orr Bánja középső fején , úgyhogy érthető selejtes biztossága.
Nincs ezek közt egy ember se csak Edgár öltönyös lények.
Jucus Úr sem hallott , még ilyen szót se , hogy jogállam és az se érti mit keresnek ez ügyben nála is.
Na dehát fitymák népe aszonta jó van ez így . Akkó jó van.:)
Vegyék vigyék egyék.
Aki Én
@Őrnagy: @ómió: Pont erről beszélek. Már nincs szükség arra, hogy bizonygassátok mérhetetlen butaságotokat.
Na, kezditek érteni, agyhalottak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.