Egy friss rendelettervezetben van arról szó, hogy az elszálló energiaárak miatt bevezetett spórolást többek közt úgy oldanák meg a börtönökben, hogy egyes krónikus beteg rabokat hazaengednének otthoni őrizetre, és a nagyfogyasztású elektronikai eszközök használatát is korlátoznák a fogvatartottak számára.

A hvg.hu cikke szerint a büntetés-végrehajtásban úgy próbálnak spórolni a rezsiköltségeken az elszálló energiaárak miatt, hogy a raboknak megtiltanák több, nagyfogyasztású elektronikai eszköz használatát. 

A börtönöket is elérte a rezsiválság, megtiltanák a raboknak a vízforralók és tévék használatát

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint egy friss belügyminisztériumi rendelettervezetben olvasható két rendelkezés is, melyek – ha megszavazzák a rendeletet a jelenlegi formájában – a következő változásokat hozhatják el a börtönökben:

- a most is létező "reintegrációs őrizet" kiegészülne bizonyos feltételekkel egyes fogvatartottak részére egy úgynevezett otthonápolási őrizettel is, ami a börtönök/börtönkórházak zsúfoltságát csökkentené, és a lap szerint végső soron a büntetés-végrehajtási intézmények földgázfelhasználsát is csökkentheti.

- A másik változtatás az lenne, hogy a kisebb energiafelhasználás érdekében a BV korlátozná a fogvatartottak által birtokolható elektronikus eszközöket, elsősorban a nagy fogyasztásúakat, mint a vízforraló, hajsütővas és a 61 centiméternél nagyobb képátlójú tévékészülék.

"A kormány honlapjára – társadalmi egyeztetés céljából – feltöltött, „a veszélyhelyzet ideje alatt egyes bv. szabályok eltérő alkalmazásáról szóló miniszteri rendelet” tervezete valójában egy, a részleteket tisztázó végrehajtási rendelet szövegjavaslata, amelyre a belügyminisztert a nemrég, január 12-én megjelent, hasonló néven futó, 3/2023-as kormányrendelet hatalmazza fel"

– olvasható a cikkben.

A lap szerint a rendelettervezetben szerepel, hogy a krónikus beteg rabokat engednék haza az otthonápolási őrizetbe, ehhez viszont az is kell, hogy legyen, aki írásban is nyilatkozik arról, hogy ellátja a beteget.

A nagyfogyasztású elektronikai eszközökhöz készített külön listán a tiltás hatálya alá az 500 W-nál nagyobb teljesítményű vízforraló, a 750 W-nál nagyobb teljesítményű hajszárító, a hajsütővas és a 61 centiméternél nagyobb képátlójú tévé esne. Viszont amennyiben a vízforraló elvételével nincs lehetőség a zárkában melegvíz előállítására, akkor napi két alkalommal lehetőséget kell adni erre a fogvatartottaknak, mint ahogy a hajszárító részlegenkénti használatára is.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
@Shikari: Ott sem őrizném őket. Kitenném a hóra, azt aki hazatalál hazatalál aki nem nem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
szar lesz majd 0rbánéknak,mikor rájuk kerül a sor..
levarosbukta
@Shikari: Ott sem őrizném őket. Kitenném a hóra, azt aki hazatalál hazatalál aki nem nem.
jesz
nabaszki...dr.Magyar megint nagyot kaszál a rabokat védő perekből...ezt biztosan sérelmezni fogják, elmennek a lehető legmagasabb bírói fokig, ahol természetesen nyernek...hallatlan ez a rossz, mondhatni kegyetlen bánásmód...

Az állam szerződhetne az oroszokkal bér-rabtartásra, aztán ők megoldanák...ők ott nagyon vigyáznak a rabokra...Jakutiából még nem szökött meg senki...most mínusz ötven fok van, a fogda +15 fokos melege kimondottan barátságos, senki nem reklamál.
simmering73
Hajsütővas a köcsögöknek? 61cm-nél nagyobb tévé? Mi ez, luxusbordély?
vacsi
"vízforraló, hajsütővas és a 61 centiméternél nagyobb képátlójú tévékészülék."
Értsem úgy, hogy eddig így éltek?! Jézusom! Nekem egyik sincs... Otthon.
ómió
Na, de miért pont azokat ne érte volna el!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.