A nemzeti konzultáció csak kommunikációs eszköz – a szankciókról nem Brüsszel dönt, hanem az Unió tagállamai. Orbán Viktor szerint pedig Németország belesodródott a háborúba, de a nemzetközi jog szakértője szerint a helyzetet nem lehet így értelmezni.

Kiderült: hatalmas humbug, maga Orbán sem hisz a nemzeti konzultációnak

Orbán blöffjeire nem vevő az Európai Unió. Forrás: Facebook, Orbán Viktor

Orbán Viktor a Kossuth rádióban tett pénteki nyilatkozatában arról panaszkodott, hogy óriási nemzetközi nyomás alatt van a kormánya, hazánkat is bele akarják kényszeríteni a háborúba, és a baloldal is háborúpárti. A miniszterelnök beszélt a legutóbbi konzultációról is, meg arról, hogy a brüsszeli szankciók miatt rengeteg pénztől esik el az ország – szemlézte az ATV.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV Start című műsorában azt mondta:

a legtöbb olyan nemzeti konzultációnál, amelyeknek valamilyen uniós kapcsolódása volt, nem azt látni, hogy Brüsszel nagyon megijedt volna. Mint mondta, a szankciós kérdésben például nem is Brüsszel dönt, hanem a többi tagállam, őket pedig nem biztos, hogy a magyar választók "egy meghatározott kisebbségének a többségének a döntése" fogja érdekelni.

Ez sokkal inkább egy kommunikációs eszköz, amióta csak használja a magyar kormány – jelentette ki.

Orbán Viktor szerint ha valaki fegyvert küld egy háborúzó félnek, akkor az már benne van a háborúban. A szakértő szerint ez az értelmezés néhány évtizeddel ezelőtt általános volt, ma azonban a nemzetközi jog és politika nem így értelmezi. Ma akkor van benne valaki a háborúban, ha ténylegesen részt vesz az ellenségeskedésben.

Ha valaki segítséget nyújt az egyik félnek, az politikai értelemben a vitában érintett fél lesz, de ezt senki nem is tagadta az elmúlt időszakban – tette hozzá.

A német külügyminiszter használt olyan kifejezést, hogy "háborúban állunk Oroszországgal" – Lattmann Tamás szerint ez egy politikai üzenet, a lengyelek esetében a gyors elhatárolódás nem csoda, hiszen nemrég az tartotta lázban a közvéleményt, hogy az ott lezuhant rakéta kitől származott, Lengyelország pedig nagyon gyorsan igyekezett tisztázni, hogy nem tekinti úgy, hogy őt háborús támadás érte volna. Mindenki próbál távol maradni attól a gondolattól, hogy háborúban állna – fogalmazott.

Magyar EU-tagság

A miniszterelnök külföldi újságírók előtt beszélt Magyarország EU-tagságáról. A szakértő szerint ez érdemi vihart nem kavart, hiszen az európai politikai körökben az bevett dolog, hogy vezetők mondanak olyan dolgokat, amelyeket sokféleképp lehet értelmezni. Szerinte n

Nem véletlen, hogy erről egy amerikai tudósító számolt be, hiszen az Egyesült Államokban a politikai szélsőjobboldal irányában ez a fajta attitűd létező fogalom, és Orbán Viktor jól láthatóan ennek a közönségnek próbál beszélni.

Lattmann Tamás szerint tehát nem meglepő, hogy egy éppen ennek a tábornak tudósító újságíró cikkében jelent ez meg.

Úgy látja, a miniszterelnök folyamatos mozgásával próbálja tágítani saját kommunikációs terét, közben pedig szeretne finoman ahhoz a magyar választói réteghez szólni, amely vevő az ilyen gondolatokra.

A nemzetközi jogász szerint a külső szemlélő számára nem látszik, a tárgyalások során milyen megállapodások születnek, az Európai Bizottság megfogalmaz-e konkrét elvárást, hiszen a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy minden, amit csinál, a Bizottság javaslata alapján történik. Szerinte folyamatosan közelednek az álláspontok, de kérdés, meddig lehet ezt így tovább csinálni.

Forrás: ATV

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a szankciós kérdésben például nem is Brüsszel dönt, hanem a többi tagállam, őket pedig nem biztos, hogy a magyar választók "egy meghatározott kisebbségének a többségének a döntése" fogja érdekelni.
fideszék így szoktak a szarnak pofont adni, hogy elhitetik a hívekkel,hogy azt a gyülölt brüsszel kapja! :) az átbaxarintás magasiskolája,persze csak a visszamaradott shikari ,tehen féléknek..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
@Philip Marlowe: Persze, hogy nem értjük, de te sem. Neked viszont ki van adva, hogy mindenben ellent kell mondanod a "libsihordának". Jár érte az alamizsna.
Alfa
orbán egy gerinctelen korrupt keresztény-fasiszta hülye...
ez ugyan olyan,mint a fidesz 2/3 os választási csalása...
KAMU NÁCI-keresztény kamu !
Németh István
@Alfa: még szerencse, hogy a te gerinced takonyból van! @terlasz: te csak megmaradtál őshü-lyének, sajnállak! @gina: te szaros vaginabajnok mit vinnyogsz, ha csíp akor mosd le! @Aki Én: @Jozefina: @sgl: @csak úgy...: javaslom szívjatok nagyobbakat a gebe lenge szervéből, az hátha jobb hatással lesz rátok! >>>>>>>>>>>
Az usa-nató takarodjon Európából, az Eu. vezetése meg a börtönbe! - akasztásilag!
ómió
Ez a legújabb ráhazudandó, efftársak!?
Lepényleső
...hát még a többség,- aki nem csak anyagi nyomorban a kisebbség által?
Aki Én
@Philip Marlowe: @Németh István: Agyhalottak! A gazdátok mindig Brüsszelnek üzen a konzultációval, mi az, hogy nincs jelentősége?
Igaz, a nagyjából 500 000 000 embert nem igazán hatja meg, sőt kiröhögi, hogy az 1,4 millió (csalásokkal együtt), mi a faszt üzenget arról, amit a gazdájuk aláírt kivétel nélkül.
Hogy a bánatos faszba lehettek ennyire buták, ez már tényleg örök titok marad. Hogy mi a faszért reklámozzátok, az is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.