Képzeljünk el egy országot, ahol a törvényhozásnak nincs második kamarája, az államfőt nem közvetlenül választják (hanem az egykamarás parlament által), minden fontosabb közjogi tisztségviselőt az egykamarás országgyűlés választ (többnyire az államfő jelölésére), a legfontosabb normákat, a sarkalatos törvényeket is ez a testület hozza, és magát az alkotmányt is ez az országgyűlés alkotja meg. Őrültség? Igen.  ... a győztesek gátlástalanságát sem ízlés, sem morál nem korlátozza, uralmukat olyan hosszú időre betonozzák be, amennyire csak akarják. Hatalmukban áll – és ezt ki is használják – magát a demokráciát is felszámolni – csak rajtuk múlik, hogy milyen gyorsan vagy kíméletesen teszik –, és kicserélhetik az alkotmányt is a maguk érdekében, ahogyan és ahányszor csak kedvük tartja. Az alkotmányos berendezkedés lehetővé teszi, hogy „alkotmányosan” változtassák át diktatúrává, ha úgy tartja érdekük. Ennek egyetlen belső korlátja ugyanis a kétharmados szabály, de ha a kétharmad...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: nemkati
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
"A tavalyi év ezen az úton két lényeges újdonságot hozott: a változatos nevű és váltogatható, de mindvégig permanens, vagyis a gyakorlatban egyébként is szakadatlanul fennálló rendkívüli jogrend állandósítását, és a rendeleti kormányzás mindennapossá tételét. Mindkét újdonság voltaképpen szükségtelen a hatalom megtartása szempontjából, mert a korábbi lépéseknek köszönhetően a kormány ezek nélkül is sziklaszilárdan leválthatatlan, de a hatalomvesztéstől rettegő politikai paranoia nem ismer határokat."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: 2/3 ! :) az egyetlen dolog amire a fidesz és a birkáik büszkék lehetnek!
faxán megbuherálták hozzá a már amúgy is buta fejeket...
Macskaszem
@KisTehen: A számbűvészettel összemókolt kétharmadról beszélsz?
Valódi 2/3 itt 1994-1998 között a Horn-kormány idején volt, az MSZP- SZDSZ koalíciónak-nak 72 % többsége volt az akkori Országgyűlésben. Horn Gyula mégis azt mondta: négyötödös többséggel hajlandó csak alkotmányt módosítani, mert az ellenzéknek kell beleszólást biztosítani abba, hogy milyen legyen Magyarországon a közjogi berendezkedés.
Csak hogy tudd tehén, ezt hívták jogállamnak.
nemkati
@KisTehen: Te felejtetted el elolvasni az írást, amihez hozzászóltál. Az ugyanis pont a 2/3-ról szól.
Muszáj minden hozzászólásoddal égetni magad? Már tudjuk, milyen az értelmi színvonalad.
csak úgy....
"A nem-kormányzásnak ezt a különös és hatásos módját nálunk politikai kormányzásnak nevezik, ami a dilettantizmusnak egy kétségkívül ünnepélyesebb neve." :)
csak úgy....
@KisTehen: ez nem valóság, ez csalás és hazugság! -talán egyszer ha mindened elment ,akkor megjön az eszed ?
Jozefina
Hol volt, hol nem volt. Volt egyszer egy magyar köztársaság!!! Ma nincs, csak a mesékben!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.