Brüsszel az Erasmus-ügyön keresztül készül szembeszállni a magyar kormánnyal, így Orbán Viktorral.

Orbán Viktor olyat kaphat Brüsszeltől, ami padlóra küldhetiOrbán Viktor/Facebook

Brüsszel az utóbbi hetekben erőteljesen fellépett az ellen, hogy Magyarországon az alapítványi fenntartású egyetemek vezetésében ott ülnek a kormánypártok vezető politikusai – emlékeztet az index.hu. Az Európai Bizottság emiatt azt is kilátásba helyezte, hogy megvonnák az Erasmus-program forrásait.

A kormányzat azóta jelezte, ezt megelőzendő készek megegyezni az Európai Unió vezetésével. Ennek keretében elfogadnának egy törvényt, amelyben kimondanák, hogy miniszterek nem ülhetnek be az egyetemi alapítványok kuratóriumába.

A brüsszeli Politico című lap most arról írt, hogy az egyetemi szférában indított támadás érzékeny pontot jelenthet a magyar kormány számára. Mint írták, a 40 millió eurónyi forrás, amelyet az Erasmus finanszírozására biztosít Brüsszel Magyarországnak, viszonylag elhanyagolható összegnek mondható például azokhoz a több milliárd eurónyi uniós forrásokhoz képest, amelyekről az előző év végén született megállapodás.

Ennek ellenére érezhető volt, hogy a magyar kormány nagyon nagy jelentőséget tulajdonít az ügynek. A brüsszeli lap szerint ez azzal magyarázható, hogy a Fidesznek van egy nagy szellemi-kulturális bázis is, amelyre ez az ügy negatívan hatna.

A cikkben egy érdekes meglátást is hoztak: megjegyezték, hogy Orbán Viktor abban különbözik a többi „populistának” vélt európai vezetőtől, hogy a pártjának van saját szellemi holdudvara, amelyre nagyban épít a kormányzásban, és mindez a párt identitásának megfogalmazásában is gyakran visszaköszön. Így az, ha megvonják a magyar felsőoktatástól a nemzetközi finanszírozást, sokkal érzékenyebben érintheti a kormánypártokat, mint azt a legtöbben gondolják.

Forrás: index.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Nem csak a miniszterekről van szó, azok "csak" öten vannak benne.
Hanem olyan fideszgecikről, akik pl. képviselők, és a parlamentben szavazhatnak is például arról, hogy az állam pénzt adjon azoknak az alapítványoknak, amelyeket ők „magánszemélyként” igazgatnak, vagy arról, hogy kiterjesszék saját hatalmukat.
Lehet még verni a habot, csak Brüsszelben már kiismerték a hordát.
@Shikari: Igazad van, orbán azt tesz amit akar. Csak most már nem kap hozzá pénzt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
"elfogadnának egy törvényt, amelyben kimondanák, hogy miniszterek nem ülhetnek be az egyetemi alapítványok kuratóriumába." - elfogadhatatlan leegyszerűsítés, nem csak az a probléma, hogy miniszterek ülnek a kuratóriumokba, hanem az , hogy idétlen ideig a NER holdudvara bír döntő befolyással - a tervek szerint -az egész magyar felsőoktatásra, tetézve azzal, hogy ez a "reciprok" kuratóriumi rendszer még ki is visz közpénzt az oktatásból.
ómió
Csak nem "egyenlőbbségi rendelkezések" várhatóak az "enyhén korrupt" brüsszeli efftársaktól?!
Lepényleső
...vélhetően előbb pusztulunk mi éhen,vagy múlunk el balfenéken,- mint őt személy szerint bármi is hátrányosan érjen?
NKF
Menjen az EP a jó büdös p...ba!Ja,a bagoly mondja a verébnek!
drrotf
Azt gondolom, hogy sokan nem fogják fel azt hogy az EU nem egy harcoló szervezet, az egy önkéntesgazdasági társulás, ahol vannak szabályok és elvek amit be kell tartani a tagoknak, és ha ezt nem teszik akkor nem harcolnak egymás ellen a tagok hanem küzdenek a szabályok és elvek betartásáért.A tagországoknak az a kötelessége hogy alávessék magukat önként a szabályoknak és az elveknek, s ha ezt nem teszik , akkor számíthatnak arra, hogy az EU vezetői és szervei ezt a szemükre vetik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.