Bíróság elé állították a Völner-Schadl-ügy vádlottjait. A maszkot viselő Schadl György, a felesége és az apja sem engedték, hogy a tárgyalóteremben fotózzák őket, Völner Pál viszont beleegyezett, hogy a sajtó képeket csináljon róla. A vád szerint Schadl százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki. Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért az ügyészség.

Több mint egy évvel azután, hogy kiderült, a hatóságok szerint Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese éveken át rendszeresen kenőpénzt fogadott el, megtartották a Schadl-Völner-ügy előkészítő tárgyalását.

Schadl maszkban és bilincsben ül, de magabiztosan, Völner vállalta az arcát és a kezét tördeli a vádlottak padján – Zajlik az évtized korrupciós pere

Völner Pál 2021. november 10-én expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó:  MTI/Soós Lajos

Bilincsben, vezetőszáron érkezett a Fővárosi Törvényszék dísztermébe Schadl György, a végrehajtói kar elnöke, társa, a fideszes exállamtitkár Völner Pál viszont otthonról – írja a Telex. Rajtuk kívül még húsz vádlottja van az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, amiben a vád a többi közt bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, visszaélés a hivatali helyzettel és különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás.

Schadl sebészi maszkban, sötét, mintás zakóban, hátrazselézett hajjal jelent meg a vádlottak padján, és megtiltotta, hogy fényképek készüljenek róla. Az öltönyt viselő Völner Pál korábbi államtitkár hozzájárult a fotózáshoz

– teszi hozzá a 444.hu.

A Telex újságírója szerint míg az elsőrendű vádlott, Schadl a maszkja mögött magabiztosnak tűnt, a másodrendű vádlott Völner gyakran a kezét tördelve ült a székében. 

A szerteágazó ügynek összesen 22 vádlottja van, élükön Schadllel és Völnerrel. Utóbbi a botrány kirobbanása után mondott le kormányzati posztjáról, fideszes képviselői helyét viszont megtartotta a választásokig. Ez a pártját sem zavarta, egyszer sem szólították fel távozásra.

Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év börtönre, Völner Pált pedig 8 év börtönbüntetésre, emellett 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A pénteki előkészítő ülés csak az első a négyből, és még jó ideig nem hallgatja meg a bíróság sem Schadl Györgyöt sem Völner Pált – a bíróság ugyanis a huszonkettedrendű vádlottól indul majd visszafelé. A bíró a napot azzal nyitotta meg, tudja, hogy az ügy sokakat érdekel, de

ez egy tárgyalás, nem pedig valóságshow

Ezek után Schadl és Völner védője is arra panaszkodott, nem kapták meg sem ők, sem a bíróság a teljes nyomozati anyagot az ügyészségtől, így a tárgyalást el kell halasztani. A bíró viszont azt mondta, csak a mellékletek érkeztek meg később, így nem látja akadályát annak, hogy folytassák az ügyet.

Az ügyészség szerint Schadl több mint 900 millió forintot szedett be a végrehajtóktól, Völnerhez pedig legalább 83 millió forint jutott.

Az ügyészség szerint röviden így működött a végrehajtói kinevezési biznisz:

- Schadl elérte, hogy a kiszemelt pályázók mindenképp ott legyenek a minisztériumba felterjesztett listán (ehhez biztosítani kellett, hogy a meghallgatás során elég magas pontszámot kapjanak).

- Völner – bár hivatalosan nem vett részt az eljárásban – jelezte az illetékes főosztálynak, hogy kit kellene kinevezni.

- A főosztályon, mivel Völnert a felettesüknek tekintették, az ő akarata szerint készítették elő a kinevezési javaslatot.

- A vád szerint Vízkelety nem tudta, mi zajlik a háttérben, csak aláírta a kinevezéseket. (Hajas, aki 2020 óta volt államtitkár és 2021 júniusa óta a Kúrián bíró, nem szerepel a vádiratban.)

A tárgyaláson Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is részt vesz hallgatóként, aki részletesen foglalkozott a kormánypárti politikus és társai ügyével.

Forrás: 444.hu, Telex, 24.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Kínában gyorsíott tárgyalás után ezeket már rég kivégezték volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@verőce21: te ilyen, mélyen kultúrával átitatott dolgokat nézegetsz? -mindent értek...
csipetke
Ó, Istenem...ez majdnem olyan szép, mint Brezsnyev temetése... De remélem,hogy kerülnek melléjük a felsőbb polcokról is lények, na az lesz az igazi...
csak úgy....
@csipetke: szerintem már készen van a forgatókönyv...,ezek kussolnak,mindent magukra vállalnak, kapnak egy tengerre nézö cellát és egy csomó harmadolást!
verőce21
@csak úgy...: 15:23) Ne álmodjál már megint, te óvodás...!
verőce21
Nyilván felkészültek arra is, ha valakinek énekelni támad kedve. A hvgnek már szóltak, annyira nagyon azért ne közvetítse a tárgyalást...!
csak úgy....
@verőce21: 19:22 ne álmodjál már megint, te óvodás...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.