A TASZ közlése szerint az SZFE-ről kirúgott próbaidős oktató ügyében hozott ilyen döntést a Kúria, ez pedig az oktatás helyzete miatt polgári engedetlenségben résztvevő, majd azért elbocsátott tanárok ügyére is kihathat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a Kúria kimondta, hogy nem lehet elbocsátani valakit azért, mert politikai kérdésben véleményt nyilvánít, ezt a testület a Színház és Filmművészeti egyetem egyik volt dolgozója ügyében mondta ki. A perben, amely három éve húzódik, azt is kimondták, hogy még a próbaidő alatt sem lehet ezért elküldeni senkit – olvasható az rtl.hu cikkében.

Kimondta a Kúria, hogy nem lehet kirúgni valakit a véleménye miatt – nagy segítség lehet ez az elbocsátott tanároknak

A fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium bejárata még a tavaly tavaszi tanári tiltakozás idején. Ebből az iskolából bocsátottak el több pedagógust tavaly ősszel 

Fotó: Illusztráció/Facebook/PDSZ

Az RTL Híradójának megszólaló TASZ szerint az ügy pldaként szolgálhat a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok munkaügyi perében is. 

A cikk szerint Faur Anna az SZFE filmes oktatója 2020 őszén végigforgatta az egyetem átalakítása ellen tiltakozó diákok és oktatók akcióit, az egyetemfoglalást és a sztrájkot is, utóbbiban ő is részt vett. Az egyetem új, kormányközeli vezetése őt bocsátotta el elsőként, és meg sem indokolták a lépésüket, mivel Faur Anna próbaidőn volt. 

„Amikor engem kirúgtak, akkor még nagyban zajlott az egyetemfoglalás, és volt egy közösség, akik próbáltak a saját érdekükért valamiféle harcot vívni. Abban a helyzetben ez magának az ellenállásnak is egy gesztusa volt, hogy én nem hagyom, én kiállok a jogaimért”

– idézte fel az érintett az RTL-nek.

A cikk szerint a Kúria három év után zárta le a pereskedést azzal, hogy a korábbi bírósági ítéletekhez hasonlóan kimondta, jogszerűtlen volt Faur Anna elbocsátása. 

A TASZ jogi szakértője, Zeller Anna az RTL-nek elmondta: a Kúria szerint a sztrájkban való részvétel, a sztrájk aktív szervezése egyfajta véleménynyilvánításnak számít, amit pedig az egyenlő bánásmódról szóló törvény véd. Vagyis valakit a véleménye alapján nem lehet hátrányosan megkülönböztetni, ami pedig azt jelenti, hogy kirúgni sem lehet őt – olvasható a cikkben.

Zeller Judit szerint a Kúria mostani döntése azért is fontos, mert részben precedenst jelenthet a polgári engedetlenségi akcióik miatt elbocsátott tanárok munkaügyi pereiben. A sztrájkban és a tiltakozásban való részvétel szintén véleménynyilvánítás, ez pedig használható érv lehet ezen ügyeknél – vélekedett Zeller Judit. 

Az rtl.hu cikke szerint a TASZ jelenleg nyolc tanárt képvisel, azokat, akiket tavaly november végén három fővárosi gimnáziumból elbocsátottak. Az ügyben a keresetet már beadták, most a tárgyalás kiírását várják.

Forrás: rtl.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Orbán féle demokrácia, aki ki meri nyitni a száját eltávolitani, én meg ezt a zsiros pöffeteg hazug román muzsikust távolitanám el és orosz köbányában küldeném, a jó barátjához Putyinhoz ezt a a szemetet...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@KisTehen: Majd a papok tanitjak a gyerekekekt, hiszen kapnak az egyhazak eleg KÖZPENZT! A fö tantargy a pedofilia...
Baker
Mi a fasz van már itt?! A Kúria elnöke még a helyén van?
Még a végén begyűrűzik némi demokrácia a nyugatló hanyatról!
Ditrich
@verőce21: Kérdés meddig lehet ezt a játékot játszani?
jáger laszló
Kúria álláspontja
Véleménye miatt nem lehet senkit a munkahelyéről kirúgni!!
Felejtsék L!!!Keressenek más indokot!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Csak nem az efftársi törvénysértésre is "értette"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.