Richard Quest műsorának, a Quest Means Businessnek volt a vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó megmagyarázta: "Mi nem támogatjuk a szankciós politikát. Csak nem vétóztunk"
Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. február 22-én. MTI/Kovács Attila

Szijjártó a beszélgetés során leszögezte, hogy

Magyarország nem vétózza meg az Oroszország elleni tizedik uniós szankcióscsomagot.

Szijjártó Péter azért utazott az Egyesült Államokba, hogy felszólaljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén. Emellett arra is időt szakított, hogy interjút adjon a CNN-nek – írja az Index.

A tárcavezető ismét megerősítette, hogy Magyarország elítéli az Orosz Föderáció támadását, elítéli a háborút.

Egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és felszólítunk mindenkit Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartására. Ez nem kérdés

– jegyezte meg a miniszter.

Richard Ques arról is kérdezte Szijjártót, hogy a közelmúltban miért látogatott el az Oroszországgal jó diplomáciai viszonyt ápoló Belaruszba.

Erre Szijjártó Péter kifejtette, hogy szomszédos országként a magyarok aggódnak amiatt, hogy ez a háború eszkalálódhat és elhúzódhat mind földrajzi értelemben, mind pedig időben.

Elmondása szerint arra kérte kollégáját, Belarusz külügyminiszterét, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a háború elhúzódásához vagy eszkalálódásához vezetne.

Az uniós szankciós politika is terítékre került.

Ha már az eszkalációról van szó! Ami a szankciókat illeti, az EU – megspórolom önnek, hogy kimondja – tudom, hogy Magyarország támogatott minden, az EU által előterjesztett szankciós intézkedést. Kimondtam, így Önnek már nem kell, Miniszter úr

- fogalmazott Richard Quest, akinek a szavába vágva Szijjártó elmondta az amerikai nézőknek, hogy az Orbán-kormány nem támogatja magát a szankciós politikát, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy vétózik minden javaslat után.

Elnézést, Richard, nem akarom félbeszakítani, csak azt szeretném elmondani,  mi nem támogatjuk magát a szankciós politikát. Csak nem vétóztunk. Nem gondoljuk, hogy a szankciós politika helyes, nem gondoljuk úgy, hogy a szankciók működnek, nem szeretjük a szankciókat. Nem támogatjuk azokat, de ezidáig egyetlen csomagot sem vétóztunk meg, talán így a legpontosabb, és elnézést, hogy félbeszakítottam.

Richard Quest elmondta, hogy természetesen érti Szijjártó álláspontját, majd átfogalmazta a kérdését.

Megvétózzák a tizediket, amikor szavazásra kerül a sor?

Nem vétózunk, amikor szavazásra kerül a tizedik szankcióscsomag. El is mondom, miért nem. A csomaggal kapcsolatos megbeszélések során sikeresen kiharcoltunk minden olyan mentességet, amelyek által kikerültek azok a problémás kérdések a szankciók közül, amelyek számunkra fontosak. Például teljesen egyértelművé tettük, hogy soha nem támogatunk semmiféle szankciót, amely korlátozná a nukleáris együttműködést. Soha nem támogatunk olyan szankciót, amely korlátozná az olajszállítást Oroszországból Magyarországra, vagy a gázszállításokat

– fejtette ki a politikus.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Forrás: Index

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Hazudik a mocskos hazaáruló!
Mint mindig!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Képzelem,,mit össze nem agyaltak,,mire ezt a süket dumát kitalálták ..
Eladott Ország
Csirkefejű idióta takonygerincű, hazánk még nem a ruszkik tagköztársasága hiába szeretnétek b@zdmeg, hanem a NATO és az EU tagja! Mentek a levesbe a szélhámos bűnöző román cigányoddal a qrva anyátokba!
gina
Csúcsfejü, a te szavad annyit ér mint egy darab sz@r, és az EU s pénzért még Anyád is eladnád mint OV disznó
Nessy
Mi nem csinálunk a kútba, csak a kávájára, és bele söpörjük!
kereső
Nem is értem. Ha a szankciók annyira hatástalanok, akkor miért is tiltakozik a magyar kormány állandóan?
HA a magyar kormány azt kommunikálja, hogy tiszteletben tartja Ukrajna határait és területi sérthetetlenségét- akkor miért is vetet le olyan magánszermélyeket a szankciós listáról, akik pénzük és befolyásuk segitségével Ukrajna civil lakosságának terrorilázását segitik elő, arra uszitanak mint kirill pátriárka?
ómió
@m73: Román kurvaanyát keresel, bolsiék szarkupaca!? Tekints a bárcáskurva anyádra, aki egy magadfajta románbolsi szarkupac tetvet volt képes kipottyantani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.