Végveszélybe került a színházi élet Magyarországon, miután 35 milliárd forintot vont el a kormány a költségvetés kulturális részéből – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa szombati online sajtótájékoztatóján.

DK: "Végveszélybe került a színházi élet Magyarországon"
Fotó: Bősz Anett főpolgármester-helyettes beszédet mond a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play díjainak átadásán a Városligeti Műjégpálya dísztermében tartott ünnepségen 2022. december 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a DK Facebook-oldalán közvetített tájékoztatójában azt mondta: az állami megszorításokkal "kivéreztetett" önkormányzatok egyre nehezebben tudják finanszírozni a színházakat.

Hozzátette: több évtizedes múlttal rendelkező társulatok zárhatnak be, miközben 116 milliárdos többletforrást kap a sportélet.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány megszorításai megfojtják a kulturális élet szereplőit

- fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a sportra háromszor annyi pénzt fordít a kormány, mint amennyiből meg lehetne menteni kulturális intézményeket.

Bősz Anett hangsúlyozta:

Budapest önkormányzata mindent megtesz a színházak megmentéséért, ezért jött létre a színházi mentőöv program, amely 150 millió forintot fordít a társulatok támogatására.

Közölte azt is, hogy a főváros helyzete ugyanakkor nem könnyű, hiszen a kormány úgy bünteti a várost, hogy az ott megtermelt 100 forintból 99-et elvon.

Forrás: MTI

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Elszomorító, sőt, kétségbeejtő látni a kultúra fuldoklását ebben a pallérozatlan, műveletlen sznobok által vezetett országban, miközben az Alekoszok, Győzikék és a többi celeb olyan silány produkciókban vesznek részt mint a Való Világ és társai, hatalmas összegekért. A nézőközönség is süllyed erre szintre, ilyesmikre hajlandó költeni, na de hogy a kormányzat!!!???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
köll a pénz a focira,rohaggy meg kultúra..., még a leg setétebb komcsi idöszakban is áldoztak a zelvtársak a kultúrára, ha nem is különösen értékelték,
volt év mikor diákként 3 különbözö szinház és hangverseny bérletem volt, természetesen államilag dotálva!
csak úgy....
Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!
Nessy
@csak úgy...: Nekem is ez jutott eszembe! Két színház bérlet, egy Filmmúzeum bérlet! Ja, és színház után nem volt gond még valahova beülni. Pedig nem voltunk vezérigazgatók. Sok emlékezetes esténk volt. A Vígszínház különösen remek előadásokat mutatott be.! Nem szoc reál darabokat!
csak úgy....
@Nessy: nagyot fordult a világ,talán hamarosan föl is fordul..
Nyírfa
@csak úgy...: 14.12

Dehogynem értékelték! Nagyon is fontos volt, hogy tanuljon, olvasson, művelődjön a jónép! Meg legyen hol laknia, tisztálkodnia, tudjon mit enni, nyaraljon stb.
Igen, tudom, voltak problémák! :)
csak úgy....
@Nyírfa: voltak bizony! :) tudod ha ismertél volna akkoriban pár vidéki ,vonalas, setét elvtársat,
csak akkor tudnád igazán, hogy mekkorák is voltak azok a problémák!
@Nyírfa: te burokba született mázlista! :) - remélem nincs harag, kikívánkozott! ;)
Nessy
@csak úgy...: Kölcsey! Anno sok verset tanultunk meg memoriter, bővült a szókincsünk.
Nyírfa
Az egyébként becsült Bősz Anettől kérdezem - bár, lehet, hogy nem tőle kéne - , mi az úristent csinál az ellenzék azért, hogy ez az állapot megszűnjön?
Miért nem hívtok minket az utcára, és tartotok ott? Miért nem jöttök ki a Parlementből, a fidesz értésére adva és a világ tudomására hozva, hogy nem járultok hozzá a további rendeleti kormányzáshoz, az EU- és NATO-ellenességhez, ahhoz az egész cirkuszhoz , amit a fidesz művel?
Mikor fogtok végre valóban képviselni minket, az országot, a haladást? Az nem elég, hogy mondjátok a magatokét, és felveszitek a nagy pénzt. Milliónyi embernek nincs mit ennie! Nincs hol laknia! Nem mer önérvényesíteni, mert fél, hogy nem jut munkához! Közmunka-rabságon tartanak százezereket, a fejlődés minden lehetőségét megvonva tőlük, míg épül a hatvanpusztai királyi birtok, és Tiborcz nevére felvásárolják a fél országot!
Mikor álltok ki végre ezért a ...országért!?
csak úgy....
@Nyírfa: sose! ennek a korszaknak úgy kell elpúsztulnia magától..
Nyírfa
@csak úgy...: 14.40

Persze, hogy nincs! :)
De tényleg nem ismertem korrupt, önkényeskedő vidékieket, viszont láttam képmutó, gumigerincű tisztviselőket, ha bementem apámhoz a minisztériumba. És megdöbbentem, amikor egy kollaganőm, akivel bizalmas viszonyban voltam, elkezdett zsidózni, és undorodtam, amikor nagyzoltak, és urizáltak az újgazdagok, de nem tudták volna megmondani, ki írta az általad ide linkelt verset.
Sok minden volt, ami nem tetszett, csak az eszme, azt sajnáltam, féltettem, s lám, joggal. Na, most elszomorodtam.
Nyírfa
@csak úgy...: 14.54

Én is így gondolom. Egyre inkább így.
csak úgy....
@Nyírfa: vidék mindíg is egy más világ volt, azt hiszem akkoriban is a fökomcsiknak az volt a fontos,hogy vidéken hüséges és ne lángeszü elvtársakat ültessenek trónra mert az egy idö után veszélyes lehet,-ugyan úgy mint most fideszéknél!
Nyírfa
@csak úgy...: 15.03

Elfogadom, mivel nincsenek érdemi információim a vidéki életről, sem a parasztiról, sem annak elit rétegéről.
csak úgy....
@Nyírfa: nincs okom hazudni, mélyre nyomni senkit de hidd el nekem, hogy a vidéki setét elvtársak okozták a kommunizmus vesztét,még pedíg úgy, hogy ott fönt észre sem vették!
-ill mikor már kampec volt!
könyvet tudnék írni a milliós lopásaikról és a több milliós elfuserált beruházásaikról!
-ami akkoriban hatalmas pénz volt!
Nessy
@csak úgy...: A milliárdos lopás, elfuserált beruházás mára már az egész országot megfertőzte!
Nyírfa
@csak úgy...: 15.39

Rendben, várom a könyvet! :)
Tudom, hogy nem hazudnál, te annál sokkal korrektebb vagy. Mások a tapasztalataink, és ez lehet ütközőpont köztünk, de
olyan sok mindent látunk hasonlóan, hogy csak ritkán vitázom veled. Kádárt nem hagyom. :)
jesz
kedves elvtársnő! Ne a fészbúkon tessék lázítani, hanem tessen szerte-széjjel az országban személyesen megjelenni a falvakban, városokban, és ott agitálni a színházak megmentése érdekében...érdeklődő közönségre lel..akiknek nincs fészbúkjuk...lehet, hogy azt sem fogják tudni kicsoda kegyed...
Mertugye nem csak Budapestből áll az ország...
csak úgy....
@Nyírfa: a könyv már nem aktuális, hiszen kihaltak az akkori gengszterek , kádár-kádár...,ha akkora zseni volt mint azt sokan állítják, akkor miért nem vette észre, hogy átbaxarintják?
-ö csak ment nyugatra serényen kölcsönkérni...,közben a vidéki jó elvtársat milliós sikkasztás után egy másik magas posztra helyezték át!
nemkati
Elszomorító, sőt, kétségbeejtő látni a kultúra fuldoklását ebben a pallérozatlan, műveletlen sznobok által vezetett országban, miközben az Alekoszok, Győzikék és a többi celeb olyan silány produkciókban vesznek részt mint a Való Világ és társai, hatalmas összegekért. A nézőközönség is süllyed erre szintre, ilyesmikre hajlandó költeni, na de hogy a kormányzat!!!???
csak úgy....
@nemkati: szalagon produkálják a szellemi és lelki sivárságot, szerintem ez szándékos!
könnyen kezelhetö,buta emberek "kitenyésztése" a cél..
nemkati
@csak úgy...: Nyilvánvaló. Az oktatással, a pedagógusokkal is ezt csinálják. Bizonyítja ezt hogy az aluliskolázottak többsége a Fideszre szavaz, akkor is, ha ez az érdekei ellen van. Mert fel se fogják.
Nessy
@nemkati: Nem hiszem, hogy manapság tudnának mit kezdeni Peer Gynt útkeresésével, gondolataival. Pedig csodálatos előadás volt az 50-s évek végén. Gobbi Hilda, Ladányi Ferenc, Törőcsik Mari. Igaz, Solvejg dalát énekelhette volna egy opera énekes.és ő csak tátogott volna.
Nyírfa
@jesz: 15.56

Jogos, már amennyiben a vidék nem kap elégséges valódi információt az ellenzéktől.
Csizmás Kond
...sok duma semmiért...a színházak és minden azért megy tönkre mert az ember már mindent megtalál as zaros kis telóján is nemcsak a számítógépén...sőt visszatérve az alföldi féle buzi marhaságokra, az affajta intellektuel előadások egyből harmadára csökkentették az amúgy is kevés színházlátogatót.
Nadehamár a déká annyira nagynak tartja a bűvkörétmiért nem bíztatja a szimpatizánsait színházlátogatásra ?...mert az hogy csak a színészeket, társulatokat, színházakat támogatjuk még nem hoz látogatottságot sőt egyre inkább csak abból élnek
Nyírfa
@csak úgy...: 16.02

Magányos farkas volt az öreg. Széllel szemben politizált, és az a bizonyos szocialista embertípus csak nem akart a fán teremni.
Az a tény, hogy kibrusztolta a legvidámabb barakkot nekünk, már elég, hogy piedesztálra helyezzük.
Hallgasd meg egyszer Aczél utolsó interjúját, sok mindent meg fogsz érteni belőle.
csak úgy....
@Csizmás Kond: komolyan mondom,hogy már hiányzott egy buta proli ,köszi sicc ...
a 70-80
es években,mikor nem volt telód és számítógéped,hányszor voltál színházba?
persze az nem neked való, ott el lehet buzulni...:)
csak úgy....
@Nyírfa: másként látom de mindegy... , a kommunizmus magyarországon öngyilkos lett!
ugyan ez vár fideszékre is!
Nyírfa
@csak úgy...: Kommunizmus még nem volt, egyszer lesz, nagyon sokára. :)
Éretlenek voltunk, korán kaptuk, nemcsak mi, az egész emberiség. De van rá igény, és tudod, miért? Mert az maga a mennyország , annak földi manifesztációja.
Jó, ez messzire vezet, elismerem, de hát a nyaralást is télen kezdjük tervezni, sőt, szervezni! :)

A fidesznek kampec, csak még nem tudják a hívek. A kormánytagok és a közeli haverok már mentik, amit maguknak menthetnek.
csak úgy....
@Nyírfa: 1966-tól,még mint kiskölök járhattam ki rendszeresen ide németországba,persz úgy ,hogy a család másik fele "túszként" magyarországon marad,-tudod milyen érzés volt bennem, mikor hazamentem és azt hallom a tv. ben kádártól ,hogy a kapitalizmus a szakadék szélén és hasonló dumák...,közben itt teljesen mást tapasztaltam!? akkor döbbentem rá,hogy a fölnöttek sokkal hazudósabbak mint a gyerekek! :)
Nyírfa
@csak úgy...: :)) Tidod, miért tartottam olyan nagyra édesapámat, és vált etalonná a számomra? Mert nem hazudott. Ha kérdeztünk valamit, amiről nem beszélhetett, amitől meg akart kímélni , vagy csak éretlennek gondolt még minket
a válaszra, nem kertelt, megmondta, hogy ez otthon nem lehet téma. Elfogadtuk, mert tudtuk, hogy minket véd. S mivel nagy szabadságban nevelkedtünk, tabuk nélkül, megértettük, hogy mindennek megvan a maga helye, ideje.
Szóval, értelek: kamaszkorban szembesülni azzal, hogy nem minden van úgy, ahogy azt állítják, és a felnőttek állítják, akik mintául szolgálnak számunkra, megrázó élmény, akár trauma is válhat belőle.
Nessy
@csak úgy...: Ma is ezt hallod! Csal megnyíltak a határok, és "legjobbjainknak nem kell Amerikáig kitántorogni", elég egy-két ezer kilométer, attól függ az ország melyik végéről indul.
csak úgy....
@Nyírfa: tudod,hogy én a kommunizmus alatt hányszor lettem lehazaárulózva mint gyerek,késöbb mint fiatal fölnött? szerencsére nem okozott semmi féle traumát, inkább azt,hogy innen el és minél hamarabb! -most az utóbbi idökben ilyen veröce 21 féle tetvek hazaárulóznak ,de nekik el kell néznem mert fingjuk sincs arról,hogy mit beszélnek!
csak úgy....
@Nyírfa: az igazságtalanságnál és a hazudozásnál soha életemben nem gyülöltem jobban semmit! ezért is utáltam a komcsikat és ezért utálom most a fideszt!
Nyírfa
@csak úgy...: 17.34

Én pedig utáltam a Nyugatot és az amcsikat, amikor az 50-es években belepofázott a belügyeinkbe.
És utáltam az usákokat, amikor lerohanták Vietnámot, és még nem is tudom, mikor és kiket utáltam. Ja, a nácikat utálom permanensen.
Az előbb írtam egy másik cikk alatt - kínai akku Debrecenben -, hogy mitől tudok nagy-.nagy haragra gerjedni. Meg fogsz lepődni, hasonlóaktól mint te. :)
Nyírfa
@csak úgy...: 17.27
Nem , nem tudom. De, azt igen, hogy, ha még egyszer kommunizmust írsz, nem válaszolok. :)
csak úgy....
@Nyírfa: ok. de akkor mi a francot mondjak arra az izéra!? :)
csak úgy....
@Nyírfa: 17:43 az akkori utálatod nem belöled fakadt, azt csak kaptad mivel fogalmad sem volt azokról a dolgokról amiket utálsz! -ez most is így van a fideszes efftársaknál,ök is utálnak mindent és mindenkit, ami nem úgy ketyeg mint ök! - ezzel a rohadt utálattal még kormányozni is lehet...
csak úgy....
@csak úgy...: ok. tudom, rosszúl párosítottam a 2 pár cipellött oszt most kapom a nyírfaxesszöt...
Nyírfa
@csak úgy...: 17.47

Kísérleti szocializmus. Megfelel? :) Vagy szocialista kísérlet. Vagy ...vagy nem tudom. Csak kommunizmusnak ne! :)
A nyírfavessző csíp? Akkor elnáspángollak!

17,53 Jut eszembe: vannak tények (dokumentált anyagok), amelyekről én tudok, te pedig nem. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy mindkettőnknek megvan a maga igazsága, és azt nem kérdőjelezzük meg. Én megtettem az első lépést, te következel.
csak úgy....
@Nyírfa: tudod,hogy itt nyugaton sosem tapasztaltam azt a fajta utálatot,gyülöletet senkinél,mint amit magyarországon sokaknál ! ez így volt a vasfüggöny elött és most is így van,itt toleránsabbak az emberek és talán ezért is megy jobban nekik mint egy gyülölködö országnak! -a volt ddr. es németekér nem teszem tüzbe a kezem, hiszen ök is kaptak egy adagot abból a szoci kísérletböl! :)
Nessy
Nekem volt szerencsém a háború utáni korszakokhoz, forradalomhoz, Kádárhoz. A 60-s években más lett sok minden, mint előtte. Nem foglalkoztunk senki vallásával, nemi identitásával, még a párttagok is az alsóbb szinteken normális kollégák voltak. Jó, igazgató, vagy egyéb magasabb beosztáshoz párttagság kellett. Átéltem a 80-s években a kórház bővítését, a 100 éves épület felújítását, modern orvos technikai eszközökkel való felszerelését. Művese állomás kialakítását. Nem foglalkoztam vele, hogy minek becézik, szocializmusnak, népi demokráciának. Kommunizmus egyébként nem volt, csak anno az MKP nevében. Azt tudom, hogy a szocialimust építettük, de sohasem épült fel.
Bocsánat, hogy a csapos közbeszólt! ( Régi egyfelvonásos darab)
Nyírfa
@csak úgy...: 18.44

Tudom. Az egyik fiam 11 éve él Angliában.
csak úgy....
@Nessy: budapest az akkor és most is más mint az ország többi része,le is nézték (jogosan) a vidékieket ! budapesten lezserebbek az emberek..
verőce21
Kultúráról, színházról, támogatásokról értekezni minden korban más és más dolog.
Mert a körülmények, a technika fejlődése, az igény és a tömegek lehetőségei, jövedelmei erősen befolyásolták mindig a valóságot.

Nálunk valóban a szocialista rendszer volt, amelyik először juttatta el a tömegekhez a kultúrát. De mára erősen átalakult a környezet. A tv., az internet átvette a vezető szerepet... És itt inkább ezeknek a költségvetése a meghatározó, mint az állami támogatás.

A szerzőknél is egy saját dal megírása, egy podcast, tik-tok, stb., az internetes tartalom a meghatározó, az azonnali jövedelemforrás...!
Eltolódott a súlypont az egyéni kifejezőkészség és az internet felé, és ebben az államnak már kevesebb szerep is jut...!
csak úgy....
ezt nagyon anyagiasan, mondhatnám mint egy spórolós bölcs rabbi adod elö!
-persze a foci az más...
verőce21
@csak úgy...: Ez pedig a te gyűlöletbeszéded volt...! Ugorjunk...!
csak úgy....
@verőce21: ez pedig egy újabb bizonyíték az üldözési mániás elmebetegségedre! ugorj..!
verőce21
Minden korban más volt a kultúra támogatója és a cél is más volt...! Ha valakinek van kedve hozzá, végignézhetjük...!

Az ókorban még a politika egyik eszköze volt mind a színház, az építészet, a képzőművészet.
(A népi kultúra az mindig sajátos volt, nem is kell ezzel foglalkoznunk, mindig egyedi, mindenkor az egyén kifejezőkészségét volt hivatott közölni..., stb. A központi támogatások vizsgálatánál nem jelentős...)

A középkorban főleg az egyház volt a megrendelő és gazdag mecénások, az ők igényeit volt hivatott közölni.
Ezek mellett a megélhetés volt a mozgató...! Shakespeare pl. azért írta meg a "Rómeó és Júlia"-t, mert egyszerűen csak fenn akarta tartani a színházát...!

De nézhetjük tovább is...!
csak úgy....
@verőce21: Shakespeare pl. azért írta meg a "Rómeó és Júlia"-t, mert egyszerűen csak fenn akarta tartani a színházát...! :)
verőce21
@csak úgy...: Ismét csak az elmebetegségednél kötöttünk ki...!
csak úgy....
@verőce21: te beszélgetsz Shakespeareel és én vagyok elmebeteg? ezt jól kifunádáltad gyogyi barátom...
verőce21
Az ipari forradalom meghozta Angliának a stabil jövedelemmel rendelkező állampolgárait, akikre már lehetett színházat alapozni...!
Így Shakespeare megalapította a Globe-ot, ahol saját darabjait mutatta be. A Rómeó és Júlia csak egy volt a sok közül..., de kellett a megélhetéséhez...! :)
csak úgy....
angol ipari forradalom: 1760-1840
shakespeare : 1564 -1616
valami sánit kedves barátom!
verőce21
Nyugaton, ahol hamarabb iparosodtak, stabilabb jövedelemmel rendelkező polgárság alakult ki, igény volt a kultúrára, volt fizetőképes kereslet.
Az államnak kevesebbe került a "kultúra"...
Magyarországon pedig echós szekerekkel terjesztették még a "kultúrát"...
verőce21
@csak úgy...: angol ipari forradalom: 1640-től...!
csak úgy....
@verőce21: Ipari forradalom a neve annak az átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásnak, amely 1769 és 1850 között először Nagy-Britanniában, majd Európa és Észak-Amerika egyes régióiban zajlott le. Az átalakulás az eleinte szénfűtésű gőzgép feltalálásával és a kezdetben textilüzemekben elindult gépesítéssel kezdődött. Az ipari forradalom technológiai és gazdasági folyamatainak a gőzhajtású hajók, csónakok, és a gőzvasút bevezetése adott újabb lendületet. A folyamatok a 19. században újabb forradalmi változásokhoz vezettek és továbbgyűrűztek az egész világra (második ipari forradalom).
hu.wikipedia.org/wiki/Ipari_forradalom
verőce21
@csak úgy...: A nagy felfedezések kora előzte meg valóban...! de a jólét és a társadalmi változások hozták meg a lakosság igényét...!
csak úgy....
@verőce21: a rómeó és julcsira? :) ha neked ezt shakespeare mondta,akkor biztosan úgy is van! :)
verőce21
Magyarországon csak 1787-ben nyitotta meg kapuit az ország első kőszínháza, a budai Várszínház.

De az igazi változás a kultúra állami támogatásában csak a szocializmusban volt...
ómió
Miért, efftársak!? Csak nem úgy hazudjátok, hogy már ezt is ugyanúgy elvették, mint ti a 13. havit!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.