Magyarország és Szerbia stratégiai partnersége, barátsága nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban tudja kezelni az előtte álló példátlan kihívásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter felkészült a V4 széthullására – Már a szerbekkel bratyizik a külügyminiszter
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter a holland és a szerb miniszterelnökkel folytatott belgrádi tárgyalása után úgy fogalmazott:

a közép-európai országok többsége ma három fő kihívással, gazdasági, biztonsági és energiaellátási kihívással néz szembe, Magyarországnak mindhárom kezelésében segít a szerbekkel fenntartott stratégiai szövetsége.

A legfontosabb kihívás az energiaellátással kapcsolatos, a két ország "az eddigieknél is szorosabban kapaszkodik össze", hogy hosszú távon garantálja az energiaellátást – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a Gazprommal kötött hosszú távú megállapodás értelmében a Magyarország ellátását biztosító földgáz Szerbián keresztül érkezik, Magyarország pedig több száz millió köbméter gázt tárol Szerbiának.

Megállapodás született arról, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is fogunk földgázt tárolni a szerbeknek a magyarországi gáztározókban, emellett zajlanak az előkészületek a Magyarország és Szerbia közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása, a villamosenergia forgalom könnyebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tétele érdekében – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy egyre nő a migrációs nyomás, a kiváltó okok kezelése nem történt meg, a helyzet kezelésében azonban nagy segítséget jelent, ha Magyarország együtt tud működni a nyugat-balkáni országokkal.

Szerbiával jó ez az együttműködés, harminc magyar rendőr szolgál Szerbia déli határán, hogy a magyar határon történő védekezés vonalát minél inkább délre tudjuk tolni

- mondta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarország tavaly rekordot döntött a kereskedelmi forgalom terén. Még sohasem fordult elő, hogy a kereskedelmi forgalom 6 milliárd euró lett volna, s ez hatalmas jelentőséggel bír – közölte.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
A szerbek a legjobb barátaink
Onnan kapjuk nap mint nap az illegális migráns utámnpótlást amire lehet hivatkozni!!!csak ennyi
barátilag
J.L.
Péter2
Vagy inkább titeket okádnak ki a V-4-ből ! Gondolom itt is a többségre akarják erőltetni a beteges vízióikat , épp úgy mint az unióba !
verőce21
Dicséretes és kézenfekvő a szomszéd szerbekkel való kapcsolattartás, reméljük több hasznunk lesz belőle, mint V4-ből...!
Így a Belgrád-Budapest vasútvonal, a gázvezetékek nyomvonala, amelyek alapvetően befolyásolják a gazdasági és energiaellátási biztonságunkat...!

Sajnos ugyanakkor, a szerbek akadálytalanul zúdítják ránk a migránshordákat, nem kímélve a vajdasági magyar közösségeket sem...! :-(
simmering73
V4-ek már csak elméletben vannak. Magyarország már kiírta magát innen (is).
Nessy
@Horizont: Ha nincs stabil értékrend, marad a pőre érdek! Ezek az emberek kb. annyira megbízhatóak, mint a békától segítséget kérő skorpió.
verőce21
@Horizont: @Nessy: Teniszező és kártyabarátaim vannak, négyen vagyunk együtt szinte gyerekkorunktól kezdve... nem is kell több...!
Ha összejövünk családostól, gyerekestől..., így is vagyunk mindig 22-26-an...! Én mindig nagy "várat" tartottam, már gyerekkoromban is mindig nálam gyűltek össze az utca gyerekei...:)
Most a jövő hét elején nálunk, majd a következő buli csak áprilisban György napkor sütögetés, máshol...! :)
gina
Egy ilyen meleg agyhalott csak gyilkosokkal barátkozik
Juhász István
Azt már egyértelműen ELLŐTTÉTEK, hogy a " békemeneteitekre... " jöjjenek a lengyel buszok. Maradnak a vidéki - polgik által kötelezően DELEGÁLT , közmunka megvonással is megfenyegetett MAGYAR LAKOSSÁG -- mint résztvevő...Ingyenes az út, lesz kaja, lesz pia, sőt fizetjük is a napot. Aki nem száll fel a buszra, az FELESLEGESSÉ VÁLIK a közmunka világában... A V4- nek lassan vége, de a honi támogatottság az / EGYENLŐRE / biztositott...
Toller Béla
A szerbekeet is hidegre teszi az EU, amíg ez a hazugsággyáros elnökük regnál. A magyarokat meg már nem is veszik számításba. Ha valaki, akkor ez a szíjgyáros elgondolkodhatna a maga kudarcos életén !
csak úgy....
@verőce21: a föorvos barátaidról megfeletkeztél, akikkel karácsony körül ételtosztasz az egyre szaporodó nyomorgóknak! -vagy az is csak egy mese volt?
ómió
A szerbekkel tárgyalni efftársiasan már "felkészülés a V4 széthullására"? Hűha!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.