„Egy elektromos autó nem lehet zöldebb, mint az a technológia, amellyel az áramot előállítják” – az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság székházában tartották meg Fábián István vegyészprofesszor előadását az épülő akkumulátorgyár hatásairól.

Lábon lőtt NER: teltház volt az egyetemről kitiltott ex-rektor akkumulátorgyár-előadásán

dr. Fábián István ex-rektor előadását kitiltották az Egyetem jelenlegi urai. Forrás: Pixabay

Eredetileg a Debreceni Egyetemen (DE) rendezték volna meg az intézmény korábbi rektorának előadását, Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri? címmel. Kun Ferenc, a Természettudományi Kar dékánja viszont megtiltotta, hogy egyetemi rendezvényként, a felsőoktatási intézmény területén tartsák meg az előadást – írta a Debreciner. Kun szerint a Putyin orosz elnököt díszpolgárává fogadó DE működési rendje alapján nem adhat teret olyan programnak, ahol aktuálpolitikai kérdéseket vitatnak meg.

Fábián előadása elején leszögezte, az értelmiség felelősségének tartja, hogy megszólaljon a szakterületét érintő kérdésekben. Nagyon sok tévhit, fél- és téves információ látott napvilágot a témában. Ő azonban a megbízható nemzetközi szakirodalomra és a hivatalos megnyilvánulásokra támaszkodott az előadás készítése során.

Előrejelzések szerint 2030-ra az eladott személygépjárművek fele elektromos meghajtású lesz, az elsődleges felvevőpiac pedig Kína. A 4 millió itthoni gépkocsiból jelenleg mintegy 50 ezer elektromos hajtású van. Ezen számokból az látszik, hogy az akkumulátorgyártásban történő szerepvállalás nem Magyarországon fogja javítani az elektromos autók részarányát – írja a 24.hu.

Egy elektromos autó nem lehet zöldebb, mint az a technológia, amellyel az áramot előállítják: Európában csak az energiafelhasználás egy szeletét fedezik megújuló energiából, Magyarországon pedig ennél is jóval kisebb hányadát. Ezért Magyarországon elektromos autót használni nem olyan hatású, mint például Norvégiában, ahol döntően zöld forrásból származik az áram.

A jelenleg használt akkumulátorok közül a lítium akkumulátoroknál grafitot használnak anódként, a katódban pedig lítium-kobald-oxidot (LCO) vagy lítium-vas-foszfátot (LFP). Az utóbbi mellett kötelezte el magát már több amerikai autógyár is, mert ez kevésbé balesetveszélyes, kevésbé környezetszennyező és olcsóbb is. A lítiumra a nátrium akkumulátorok jelentenek alternatívát, ezek hátránya, hogy kicsi energiasűrűségűek és korlátozott számban újratölthetők. Vannak cink-levegő akkumulátorok is, amelyeknek kedvező az energiasűrűsége, környezetbarátabbak a lítium akkumulátoroknál, de lassú bennük az elektrokémiai folyamat lezajlása.

Nem dőlt még el a csata, hogy a lítium akkumulátor nyer-e a piacon – hangsúlyozta a vegyészprofesszor. A volt rektor szerint a kínai CATL cég a legkevésbé kedvező környezeti hatású akkumulátortípus, a lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorok termelését hozza Debrecenbe.

Fábián szerint nyersanyag beszerzés terén Európa teljesen kiszolgáltatott. A kobaltot, a lítiumot, a grafitot és a nikkelt is döntően a kontinensen kívülről hozzuk be. Miközben Kongóban például gyermekmunkával termelik ki a kobaltércet.

Földünkön fogyóban van a lítium (elvileg még 80 millió tonnát lehet kitermelni) és más elemek is, amelyekre szükség van az elektromos autók alkatrészeinek előállításához.

Egyetlen tonna lítium kinyeréséhez 2200 tonna vízre van szükség, nem véletlen, hogy Chilében ez a folyamat már aszályokat generál. Egy tonna lítium kinyerése 15 tonna üvegházhatású gázt szabadít a levegőbe, amit – „érthetetlen” módon – nem szoktak beleszámítani az elektromosautó-gyártás környezeti hatásai közé.

Forrás: Debreciner, 24.hu
Fotó: Pixabay

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ahol Putyint díszdoktorrá avatták majd ennek a nyomait megpróbálták eltüntetni, letagadni, ott minden megtörténhet. Mi a baj azzal, ha "aktuálpolitikai" tartalmú témákat tárgyalnak egy egyetemen vagy bárhol? Ezek a témák mindennyiunk életéről szólnak. Milyen alapon próbálja monopolizálni bárki is az "aktuálpolitikai" témákhoz történő hozzáaszólás jogát? Mert fosnak, hogy mit szól majd a bűnöző román cigány diktátor, vagy a nyomorult bűntársai? Felháboritó, ami ebben az országban zajlik! A felcsúti szélhámos már régóta eldöntötte, az akkumulátorgyárak építését, az érte kapott pénzt már biztonságba helyezte. "A Debreceni Egyetemen nincs helye „aktuálpolitikai kérdések megvitatásának” – ezzel az indoklással tiltották le az intézmény korábbi rektorának Fábián István vegyészprofesszor előadását, amelynek témája az lett volna, hogy megéri-e Magyarországnak, ha akkumulátor-nagyhatalom lesz." Azért nem semmi beismerés hogy nincs gazdasági haszon benne a magyarok számára, hanem csak ócska politikusok nyamvadt érdeke. " Ha ezt letiltották, azzal nyíltan beismerték, hogy NEM, nem fogja megérni! Az, hogy politikai csicskák irányítják ezt az egyetemet az már régóta köztudott. Viszont, hogy értelmes ellenérvek helyett egy tudós betiltsa egy másik tudós előadását az már nagyon szomorú időket idéz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yeromos
@KisTehen: Tudod ez azért lehet mert jelenleg az akku gyártásnak és nem a szélerőművek gyártásának van a beruházása.
De ti ezt az egy bites agyatokkal nem érthetitek, minden környezet szennyező csak a kinai akku gyár nem. mert ezzel mosták át az agyatokat.
csak úgy....
@KisTehen: és ennek a sok katyvasznak amit ide rittyentettél, mi köze az aksigyártáshoz, te emberszabásu?
Clavigo
@KisTehen: Körülnézhetnél,,pl. Németo- ban,,vízlépcső ügyben. ( Szélesedjen a látóköröd )... Élővizek..; majna,mosel,neckar,,,csatornák.; Mitteland csatorna,duna- majna csatorna..és a többi...kisebb,de hajózható,áramot termelő " vízlépcsők ".. Kár,,hogy ilyen hülye vagy ,Böccém.
Sámannus
@KisTehen: Eszed mint egy marek lepkének annyi. A vízgazdálkodás az elsödleges szerepe. Valószínű hogy már az óstulok is tudta, hogy vizet kell adni a Keleti-Főcsatornába, hogy Debrecenben vizet kapjon a csüngóhsú aksigyára. A te eszeddel már minden kiéghetett volna az Alföldön, ha rád hallgatnak. Milya faszomnak szólt ahhaoz amihez sem közöd, sem eszed nincs te baromarcú!
Sámannus
@Eladott Ország: A nagy pofáraesés helyett a tanácsukat kellett volna kikérni ehhelyet olyat kérdeztek akivel csak lopni járnak. Elakarták hallgatni, mint a Samsung umbuldát, ami javában szarik a magyar környezetvédelem romjain.
Clavigo
@KisTehen: Böccém,,,,,Mint a belsőzseb,olyan sötét vagy .,vazze. Kész csoda,,hogy még nem ülsz bent a parlamentben,,mint államtitkár..,, a csúzliszájú Cigány , vízügy- energetikai tanácsadójaként.. Javadra írom,,hogy az" El szájmon "nevű ,szintén zseni ,megelőzőtt.. Így jártál ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.