Az elhíresült nyírmártonfalvi lombkorona nélküli lombkoronasétány nem az egyedüli, a Nyírségben többen kaptak hasonló célra, hasonló összegű támogatást fideszes politikusok. Azt állítják: nagy ráfizetés ez nekik, saját pénzüket teszik hozzá, hogy a közjót szolgálják…

Panaszkodnak a fideszes politikusok: a lombkoronás beruházásokba ők teszik a pénzt és a közjót szolgálják

Szegény fideszes politikusok szerint nem jó biznisz a lombkoronasétány. Fotó: Facebook/CivisBiciklis

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere 60 milliós uniós pályázatból épített egy lombkoronasétányt. Mire az építmény elkészült, körülötte tarra vágatta az erdőt. A fideszes politikus azzal védekezett, hogy a pályázatban nem  kötötték ki, hogy milyen magas erdőben helyezkedjen el a lombkoronasétány.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés fideszes alelnöke szerint nem lett volna szabad ekezdneki a beruházást, ha ki akarták vágni a fákat. Bár jogilag most is erdőnek minősül Filemnon földje, de a beruházást nem lehet megmagyarázni a nyilvánosság előtt – mondta Tasi a 24.hu-nak.

Tasi Sándor azonban úgy látja, hogy más településeken igen nagy áldozatot hoznak a fideszes politikusok azért, hogy a lombkoronasétányok építésével a közjót szolgálják. Nyíradonyban Tasi is építtetett egy hasonló lombkoronasétányt saját erdőjében, amire bruttó 61,5 millió forintos uniós támogatást kapott.

Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szintén a Nyírségben építtetett lombkoronasétányt bruttó 64 millió forintos uniós pénzből.

Tasi Sándor és Tasó László azt állította a 24.hu-nak, hogy nem az uniós pénzek megszerzése miatt vágtak bele a beruházásba, hanem a közjó érdekében. Sőt, még hitelt is vettek fel és lehet, hogy sokmilliós veszteséggel zárják majd a projektet.

"A pályázati szerint az ilyen projektbe bele kell forgatni a 20 százaléknyi, összesen 16,2 millió forint önerőt, és be kell nyelni több mint 17 millió áfatartalmat" – magyarázta Tasó László.

Kezdetben úgy tudták, hogy a támogatást egy összegben kapják.

"Ám sajnos közben a pályázati kiírás módosult, és akkor jöttünk rá, hogy hoppá, tenni kell hozzá saját tőkét is. De ha már átminősítettük közjóléti kategóriába az erdőt, akkor az ember tényleg hozzáteszi a szükséges pénzt" – mondta a fideszes közgyűlési alelnök.

A politikuok elmondták, hogy még egy fillért sem kaptak az uniós pályázati pénzből, de a kivitelezési munkálatok zajlanak, amihez 50 milliós banki hitelt vettek fel. 

"Egy éve fizetem a rendelkezésre állás és a kölcsön folyósításának kamat- és járulékköltségeit, a beérkezett részszámlákat, és közben egyetlen eurócentet sem vettem fel" – közölte Tasó László hozzátéve, hogy a kivitelező cégnek már kifizette az uniós támogatásnak megfelelő nagyságú összeget.

Forrás: 24.hu

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Mondom, hogy rendszerbéli baj van a fideszesekkel ! Egyszerűen hülyék, idióták, ezen nincs mit részletezni ! A saját pénzét is beteszi, mert busás megtérúlést remél, pár tízmillácskát - ami aztán a hasonszőrű fideszesek miatt nem jön neki össze ! Erre panaszkodni kezd ! Micsoda alja nép ez ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
Ilyen is lehet egy lombkoronasétány: 4 hazai ösvény, ami csodás fák között vezet végig

femina.hu/utazas/lombkorona-setanyok/
Nyírfa
@Horizont: 17.37

Elképzelem, milyen lomha lehet. Biztosan dunnyus, mert állandóan szellemeskedik és nevetgél, és ez tipikusan rájuk jellemző. :)
Na jó, leszállok róla. Ennyi energiát még pazaroltam rá. :)
csipetke
@szegfue: 17:17 Azt nem mondták a hírekben,hogy havi,vagy rendszeres-e a támogatás,úgyhogy én se tudtam eddig.
De mindenképp genyó dolog a magyarországi gyerekekkel szemben,mert ez nem más,mint szavazatvásárlás.
jáger laszló
És Nyírmártonfalván ,mikor szerveznek legközelebb csoportos lombkorona alatti sétát és hol lehet jelentkezni erre az egyedülálló programra!!??
csak kíváncsian kérdezem!!??
barátilag
J.L.
szegfue
@csipetke: tegnap 21:47 Én is csak a Bethlen Gábor Alapkezelővel kapcsolatos hirben olvastam. A honlapjukon van a pályázati felhivás, ami a 2022/23 tanévre szól és 2023. máj. 24-ig lehet jelentkezni. Ez is érdekes, hiszen a 2022/23 tanév a jelentkezési határidő után kb. 1 hónappal véget is ér, vagyis a tankönyvvásárlásnak már 2022. szeptemberében meg kellett történnie, nem?! Ennek az utólagos támogatásnak erősen "szavazatvásárlás" szaga van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.