Azt tervezik, hogy átírják az állami kitüntetésekről szóló törvényt.

Újabb törvényhez nyúl hozzá a kormányMTI/Máthé Zoltán

Ha elfogadják a törvényjavaslat-tervezetet ebben a formában – ami a kétharmados többségnek köszönhetően esélyes –, akkor két fontos változás várható június 1-től – írja a hvg.hu.

Az egyik az állami kitüntetés-osztó Corvin-lánc testületet és annak operatív feladatait ellátó irodát érinti, ami  az év elején mintegy 6 milliárd forintos beruházással új székházba költözött.

A még Horthy Miklós alapította, majd az Orbán-kormány által újjáélesztett, jelenleg a második legmagasabb rangú állami kitüntetéssel, a Magyar Corvin-lánccal kapcsolatos feladatok eddig kormányzati hatáskörbe tartoztak, de a Miniszterelnökségen készült friss javaslat szerint a feladatok és a Corvin-lánc Iroda működtetése a Sándor-palotához kerülnek. Újítás az is, hogy a Corvin-lánc Iroda vezetőjét a továbbiakban a miniszterelnök helyett a köztársasági elnök nevezi ki.

A törvényjavaslat célja az indokolás szerint a Corvin-láncra, az azt odaítélő testületre és az operatív munkát végző irodára “vonatkozó jogszabályok összhangjának megerősítése és a Magyar Corvin-lánc tekintélyének ápolása”.

Mindezek után a Corvin-lánc kitüntetéssel kapcsolatos feladatok a törvény átírásával a kormánytól eltávolítva, az államfő hivatalához, vagyis a Novák Katalin által kezdettől tudatosan használt, de egy másik törvénymódosító javaslattal hivatalosan is alkalmazni javasolt Sándor-palotához kerülnének.

A javaslat szól arról is, hogy az államfő hivatali szervezetének vezetője is “a miniszterelnök figyelmébe ajánlhatja egyes személyek állami kitüntetésekre való érdemességét”.

Vagyis Ekler Gergely hivatalvezető is javasolhat kitüntetettet. De kitüntetést ezután is Orbán előterjesztésére és ellenjegyzésével a köztársasági elnök adományoz.

Forrás: HVG.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
Vármögye.
Főespán.
Corvin-lánc, a nyakatokba betonnal!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Toller Béla: Horthysta utánérzés. Ennyi, de ez önmagában is irányjelző.
szegfue
@Nyírfa: 12:35 Ez igazán megnyugtatott!:)
Nyírfa
@szegfue: 12.39

Kérlek. Az úttörő , ahol tud, segít! :)
balos
@Nyírfa: Ezek a tetvek nem csak a járdát szedik fel,hanem az "utat" is ami a jövőbe vezet!Marad a közép korty és a vérurak!
jáger laszló
MO-nak alaptörvénye van amely lehetővé teszi a törvények módosítását
Nem kőbe vésett alkotmánya...
Különben i s rendeleti kormányzás korát éljük ami szükségessé is teszi ezt!!
Nem halogathatjuk a fontos változások bevezetését!!
Ezt mindenkinek tudomásul kell venni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
@balos: 15.04, ápr. 15.

Nagyon képletes! Tökéletes megjelenítése az itthon zajló folyamatnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok