A szankciós infláció letörése érdekében a kormány görög és francia példák alapján új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és az Agrárminisztérium (AM) kidolgozta a részletszabályokat, a tervezet társadalmi egyeztetése még szerdán megkezdődik – közölte a GFM szerdán az MTI-vel.

Döntött a kormány: Itt vannak a részletek a kötelező bolti akciózásról – az is kiderült, mely kereskedőkre vonatkozik
Fotó: Pixabay

A kormányrendelet tervezete az alábbiakat rögzíti a kötelező akciózás vonatkozásában: 

a kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni.

A kötelező akciózás a TEÁOR szerinti "4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem" megjelöléssel feltüntetett tevékenységet folytató azon kereskedőkre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot.

A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.

A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart.

A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni.

A kormányrendelet tervezetben 20 akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, ezek többek közt a következők:

baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az akcióköteles termékkategóriákba tartozó termékekre vonatkozó tájékoztatási segédletet az Agrárminisztérium honlapján teszi közzé.

Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük.

A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani és készleten tartani

- áll a közleményben.

Kiemelték, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500 000 és 3 000 000 forint közötti bírságot vonhat maga után.

A kormány a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció. A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt – olvasható a GFM közleményében.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Mirabilis: Abszolút tudatlanság! Nem vásárolnak, így fogalmuk sincs arról hogy mennyi akció van a boltokban. és nem egyféle áru, A múlt héten éppen sertés lapockát, és karajfilét vettem akciósan a CBA-ban. Egy másik üzletben mirelit zöldséget, konyhakész spenót, sóska pürét. Minden üzletláncnak több oldalas Akciós újságja jelenik meg papíron és online! De ez van a patikákban, drogériákban stb.
csak úgy....
@Mirabilis: miböl mit és mennyit szeretnél? :)
Dr. Proktor
Megint más farkával verik a csalánt!
A fizetésemeléseket sem a kormány adja, rálőcsölik a munkáltatókra, az árstopot sem a kormány adja, rálőcsölik a boltosokra, az akciókat is magának vindikálja a kurmány, a boltok fizetik, azaz mindent mi fizetünk...
Sámannus
Széplassan haladunk a konvertibilis forint tönkretétele felé. Má a fityfirity is többet fog érni lassan. Igy kell szopatni a nyuggerokat, és a bérből élőket. Az inflációval növelt elvonás meghaladja az ötven százalékot. Ez a fingfűrészelés is csak parasztvakítás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.