Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét – közölte a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön. Az okot nem közölte a Honvédelmi Minisztérium. A feladat ellátására Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja a honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön azonnali, április 27-i hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. Ez a csütörtökön napközben megjelent Magyar Közlönyből derül ki.

Novák Katalin azonnali hatállyal felmentette Ruszin-Szendi Romulusz honvéd vezérkari főnököt – A Honvédelmi Minisztérium nem közölte a felmentés okát

Novák Katalin köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka (j) fogadja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét (b3), balról Szaszák János vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese (b2) és Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegédje (b1) a Sándor-palotában 2023. április 4-én. Novák Katalin kétheti rendszerességgel kap tájékoztatást a vezérkari főnöktől az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekről. MTI/Máthé Zoltán

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának – a legfiatalabb volt ebben a beosztásban –, előtte, 2019-től 2020. március 31-ig az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd 2020. április 1-jétől 2021 májusáig a minisztérium a humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt – írja a Telex.

A lap hozzáteszi, hogy Ruszin-Szendi Romulusz felmentése azért is tűnik meglepőnek, mert például néhány napja még Székesfehérváron a fideszes Cser-Palkovics Andrással tárgyalt arról, hogy a város és a honvédség kapcsolatának milyen jövője van, és néhány hete még a kormánypárti Hír tévében beszélt többek között a honvédség terveiről.

A HM a felmentés okait nem részletezte, csak annyit írtak, hogy Ruszin-Szendi altábornagy „komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében”.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy

a haza szolgálatát más területen fogja folytatni

A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

A HM tájékoztatása szerint a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben, európai, illetve Európán kívüli NATO-műveletben is részt vett.

Böröndi altábornagy legszélesebbkörű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes

– olvasható a közleményben. Az új vezérkari főnök elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Forrás: hvg.hu, Telex

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
Személy és vagyonőr meg lehet pintér valamelyik szekus cégénél
jáger laszló
1XŰ a helyzet
Véleménye nem 1egyzett SZBK véleményével hiszen a Casinos ember mindenhez jobban konyít még a honvédségi stratégiához is!!
Hát az erősebb kutya effektus érvényesült ebben az esetben is!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
@vacsi: Nem mindegy? Most azt tettek vissza, akit ezelőtt rúgtak ki.
Ne aggódj a ruszni rombusznak is lesz valami zsíros allasa.
telegdilaci
@Sakk Matt:Megy a Tisztogatás,elképzelhető hogy a férj lesz az utód!
Yoda69
@telegdilaci:
Az is lehet hogy majd szijrago nagy haverja a szoboszlai lesz a hadseregparancsnok. Vegulis tok mindegy, mert egyik sem ert hozza.
bence
@vacsi: ! Nem nyalt elég mélyen orbánnak !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.