Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét – közölte a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön. Az okot nem közölte a Honvédelmi Minisztérium. A feladat ellátására Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja a honvédelmi miniszter.

A honvédelmi miniszter előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön azonnali, április 27-i hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. Ez a csütörtökön napközben megjelent Magyar Közlönyből derül ki.

Novák Katalin azonnali hatállyal felmentette Ruszin-Szendi Romulusz honvéd vezérkari főnököt – A Honvédelmi Minisztérium nem közölte a felmentés okát

Novák Katalin köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka (j) fogadja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét (b3), balról Szaszák János vezérőrnagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgató-helyettese (b2) és Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegédje (b1) a Sándor-palotában 2023. április 4-én. Novák Katalin kétheti rendszerességgel kap tájékoztatást a vezérkari főnöktől az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekről. MTI/Máthé Zoltán

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának – a legfiatalabb volt ebben a beosztásban –, előtte, 2019-től 2020. március 31-ig az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd 2020. április 1-jétől 2021 májusáig a minisztérium a humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt – írja a Telex.

A lap hozzáteszi, hogy Ruszin-Szendi Romulusz felmentése azért is tűnik meglepőnek, mert például néhány napja még Székesfehérváron a fideszes Cser-Palkovics Andrással tárgyalt arról, hogy a város és a honvédség kapcsolatának milyen jövője van, és néhány hete még a kormánypárti Hír tévében beszélt többek között a honvédség terveiről.

A HM a felmentés okait nem részletezte, csak annyit írtak, hogy Ruszin-Szendi altábornagy „komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében”.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy

a haza szolgálatát más területen fogja folytatni

A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

A HM tájékoztatása szerint a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben, európai, illetve Európán kívüli NATO-műveletben is részt vett.

Böröndi altábornagy legszélesebbkörű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes

– olvasható a közleményben. Az új vezérkari főnök elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

Forrás: hvg.hu, Telex

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Hahahahah a mocskos maffia már egymást sem viseli el...
szaboria1
A végén nem lesz egyetlen egy katonai vezető aki még ért is hozzá.
drrotf
B.Kristófnak biztos nehézséget okozott a Romulusz név kimondása ,vagy az volt a miniszter úr taktikája, hogy előbb kirúgatja az idősebb hosszabb szolgálati idővel rendelkező főtiszteket és miután a mór elvégezte feladatát a mór is távozásra kényszerült!A fagyi visszanyalt , megérdemelten, mert aki úgy hajtja végre a parancsot, hogy annak nincs elfogadható indoka az megérdemli hogy vele is így bánjanak!Bár ha Magyarország miniszterelnöke vagy annak helyettese lesz akkor megérte amit csinált!Bruhaha...
jesz
@sgl: ezt a hírt hallottam egy rádióból...ez az ukrán támogatás nem mostani, de mostanra érett be pofon...a
jáger laszló
RSZR-t azonnali hatákkyal kirúgta SZBK
Indoklás még nincs
Ami késik nem múlik
Most még áll a bál!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
gina
Túl sokat lopott, azt csak OV és bandája teheti meg...
Yoda69
Hoppá.
Sebaj, mehet vissza a kaszino bizniszbe, ahonnan jött.
Meg szerencse hogy ennyi jol felkeszult fotisztunk van, de nagyobb szerencse hogy senkivel sem allunk haboruban, mert ezek a barmok egymast lonek halomra.
laja70
Nem volt eléggé Orbánista...Pusztuljon!!!
levarosbukta
Örüljön neki, hogy csak kirúgták és nem és nem esett ki véletlen pucolás közben az ablakon, vagy fegyvertisztítás közben nem sült el véletlen a pisztolya. Megesett már ilyen nem egyszer.
CsipkeRózsa
Nem ő volt az, aki egyetlen utazási cél miatt három repülőgépet vett igénybe?
Qqberci
Elmúlt 45 éves, megvolt több mint 20 év szolgálta, evidens, hogy mennie kell :-)))

Böröndit kirángatják a biztos NATO pozicióból és majd itthon rúgják ki...
Péter2
Ilyen is csak ebben a tökéletlen országban fordulhat elő , vicces , mikor egy főparancsnoknak kinevezett akárki , semmilyen katonai képzéssel sem rendelkezik , és felment egy képzett , gyakorlott, tanult katonát . Itt is mutatkozik a -13 év hozzá nem értése , sőt bizonyítéka !
puszt
Rémusz bácsi meséi... Mi lesz Romulusszal, és Rémusszal? Nekik a plusz csöcs marad szopni?
izéke
Személy és vagyonőr meg lehet pintér valamelyik szekus cégénél
jáger laszló
1XŰ a helyzet
Véleménye nem 1egyzett SZBK véleményével hiszen a Casinos ember mindenhez jobban konyít még a honvédségi stratégiához is!!
Hát az erősebb kutya effektus érvényesült ebben az esetben is!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
@vacsi: Nem mindegy? Most azt tettek vissza, akit ezelőtt rúgtak ki.
Ne aggódj a ruszni rombusznak is lesz valami zsíros allasa.
telegdilaci
@Sakk Matt:Megy a Tisztogatás,elképzelhető hogy a férj lesz az utód!
Yoda69
@telegdilaci:
Az is lehet hogy majd szijrago nagy haverja a szoboszlai lesz a hadseregparancsnok. Vegulis tok mindegy, mert egyik sem ert hozza.
bence
@vacsi: ! Nem nyalt elég mélyen orbánnak !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.