Egy kormányzati portálra került ki az a javaslat, amellyel az utóbbi hónapokban, ismét fellobbanó kúttörvény-vitát zárnák le. Több alkalommal az agrárminiszter is jelezte, hogy radikálisan átalakítanák a szabályozást – számolt be róla a HVG.

Radikális módosításra készül az Orbán-kormány: Nyilvánossá vált a javaslatuk
Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Településfásítási programról tartott sajtótájékoztatón Győrzámolyon 2023. március 24-én. MTI/Bodnár Boglárka

A honlapon most közzétett tervezetet május 10-ig lehet véleményezni. Ebben lényegében a háztartási célú kutak engedélyeztetését, bejelentését teljesen eltörölték.

Ezt azzal indokolták a tervezetben, hogy számos alkalommal megkísérelték a háztartási kutak összeírását, de a százezres nagyságrendben létező kutak regisztrációja lehetetlen feladatnak bizonyult.

Most átvágták a gordiuszi csomót úgy, hogy még csak be sem kell jelenteni ezeket a kutakat, a 2024 előtt engedély nélkül fúrt és ásott kutakat engedélyezettnek veszik. Azért nem teljesen parttalanul.

Nem mindenkinek engedik el simán az engedélyeztetési eljárást, ugyanis egy térképre felrajzolták, hogy

melyek a védendő területek, és hol lehet kockázatmentesen a vízzáró rétegig vizet kivenni.

A vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken a vízügyi hatóság engedélyezi a létesítést, üzemeltetést és megszüntetést. A törvényjavaslati szabályozás alappillére ez az országtérkép, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől. 

Pár nappal ezelőtt a Mi Hazánk arról beszélt, hogy az Agrárminisztérium megfutamodni látszik a kutak ügyében, az Országgyűlésben Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének kérdésére Orbán Viktor tagadta, hogy terveznék a kutak adóztatását – erről itt írtunk bővebben.

Forrás: HVG

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
az országban kellene tartani a vizet, ami esik, vagy átfolyik...amíg ezek a kutakkal foglalkoznak, addig nem kell foglalkozni az öntözőcsatornák építésével, tisztításával...ugye miniszterkém? naugye.

Faluhelyen sok-sok idős embernek van régi ásott kútja...még Rákosi, Kádár sem tett annyi kárt a kutakban, mint ezek
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
laja70
1995 óta vajúdik a kúttörvény. Az elmúlt 13 év fidesz uralma sem tudott döntést hozni ezzel kapcsolatban! Röhej ez a folyamatos ötletelés!!!
jáger laszló
Kutak ügyében az idén rendet rak a kormány és 2025-be ezután bevezethetjük az eurót ,ha a pápa és orbán is úgy akarja,,,
Ezt ígéri Nagy Pista...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
@jesz: Sajnos több víz folyik ki az országból mint ami befolyik!
Gyanítom, hogy ez történik az Euroval is...
drrotf
A kormány intézkedés tervezetéről az jutott eszembe, hogy nagyot akart a szarka, de nem bírta a farka!Belefogtak egy olyan törvényhozásba amely a gyakorlatban sokkal nagyobb bajt és terhet jelent a kút tulajdonosoknak , mint azt gondolták volna.Megint egy átgondolatlan intézkedést akartak keresztül vinni, amibe beletört a bicskájuk.Egy több évtizede rendezetlen ügyet nem lehet anélkül végrehajtani hogy jelentős költséget és bajt ne okozzon az embereknek.A hatalmon levők az ütközés következményeit nem vállalták fel, s ezért sok tekintetben minden marad a régiben.Csak legfeljebb bejelenteni kell a kutak nagy részét.
Juhász István
Várju ki a VÉGÉT... Pár év múlva azt is BE KELL JELENTENI, hogy otthon, ill. máshol, ki- kivel- és főleg hányszor " volt együtt ". Ha pedagógus az illető, akkor már meg is kezdődhet. A laptopjaikat, telójukat már bekérheti lassan az igazgató, és leellenőrizhet mindent. Az ÚT az egyenes... csak az iránya kérdéses egyenlőre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.