A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata megállapította, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat többek között a termékek hatásairól, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről. A vállalkozás együttműködött a hatósággal és elismerte a jogsértést, 40 millió forintra mérsékelve ezzel a bírságot – olvasható a GVH oldalán.

A Norbi Update elismerte, megtévesztette a fogyasztókat
Fotó: TV2

A nemzeti versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy a Norbi Update életmódrendszert, illetve az Update termékek népszerűsítését célzó, a forgalmazó közösségi oldalán közzétett videók több szempontból is tisztességtelennek minősültek a fogyasztókkal szemben.

A GVH szakemberei bő egy éves időtartamot vizsgálva összesen 280 videóbejegyzést néztek át és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat

- a termékek összetételéről,
- hatásairól,
- a cég piaci pozíciójáról,
- illetve egy termék esetében annak forgalmazhatóságáról.

Az eljárás feltárta, hogy a videók megalapozatlanul hirdették az Update termékeket egészségre ható tulajdonságra, valamint betegségek megelőzésére, kezelésére utaló állításokkal (pl. „elmúlik a cukorbetegség, elmúlik a magas vérnyomás”).

A megtévesztő, egészséggel kapcsolatos állítások egyúttal megsértették az élelmiszerek reklámozására vonatkozó uniós szabályozást is.

A posztok emellett megtévesztő állításokat tettek az Update termékek összetételével kapcsolatban (pl. „cukormentes, csökkentett a szénhidráttartalma”), valamint megalapozatlanul állították a cég piacelsőségét. A videóbejegyzések szintén jogsértően keltették azt a benyomást, hogy az Update márkához köthető táplálkozás mindenki számára alkalmas az egészségi állapot megőrzésére, javítására, a betegségek megelőzésére, kockázatuk csökkentésére – elhallgatva, hogy az egyéni egészségügyi körülmények erősen befolyásolhatják a szóban forgó diéták alkalmazhatóságát. Egy termék (mézhelyettesítő szirup) tekintetében pedig a vállalkozós hamisan keltette azt a benyomást, hogy az jogszerűen árusítható – ugyanis a NÉBIH állásfoglalása szerint eleve jogsértően hozták forgalomba, majd a szakhatóság ki is vonta a piacról, elrendelve a termékek visszahívását a fogyasztóktól.

A GVH Versenytanácsa a jogsértés értékelésekor figyelembe vette többek között, hogy a megtévesztő videókkal célzott fogyasztói kör részben sérülékeny, mivel állítások betegeket és túlsúllyal küzdőket is céloznak. A hatóság tekintettel volt ugyanakkor a cég együttműködésére is: a vállalkozás ugyanis beismerte a jogsértést, visszamenőleg törölte a kifogásolt videókat és lemondott a jogorvoslat lehetőségéről. A cég emellett a jövőbeli, hasonló jogsértések kiküszöbölésére szolgáló, célzott belső, ún. megfelelési program bevezetését vállalta a hatóság felé.

A versenyhatóság mindezek figyelembevételével 40 millió forintra bírságolta meg a videókért felelős Norbi Update Lowcarb Zrt.-t.

Forrás: GVH

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sakk Matt
Mi van a kokain vegyjelével? Már beemelték a periódusos rendszerbe?
szaboria1
Ebben csak az a baj, hogy Norbika multi milliomos lett az ócska termékével és a 40 milla büntetés megsem kottyan neki.
jáger laszló
Norbi fizet,mert csalt!!
Nem is tagadja a fogyasztós barátunk!!
csak ennyi
barátilag J.L.
Yoda69
Nem tudom hogy eddig ki ette ezt a szart, de norbiek jo gazdagok lettek belole.
Havanagi
@sgl: amit eddig kiszerveztek alapítványoökba,az mind a nép vagyona volt.Volt,nincs, ez a vetköztetés pucérra.Csak azért,ha valakinek esetleg még kétségei lennének.
jesz
basszákazanyjukat...mégis mindig luxusban nyaralnak...rendőr volt ez is.
terlasz
Ezért nyalt ilyen gusztustalanul az utóbbi időben, mert remélte, hogy a maffia befogadja és kihúzza a csávából.
zenebohóc
@sgl: Az még hagyján! De eltűnt a karrier...

hu.wikipedia.org/wiki/Schóbert_Norbert

Pedig jó rendőr volt!!!
Németh István
Az irigy gecmarekek, pofára estek, mert a Notbiéknak most fizetniük kell! Mint faszkalap hiú fogyasztók azt hitték, hogy potyázhatnak! hát jól rábasztak! ha-ha-ha! Hajrá Réka és Norbi !!! Javaslom, hogy a hülyéket tessék leszarni!
szegfue
@Németh István: Javaslatod elfogadva! A "hülyéket leszarom":)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.