Egyre több nyugdíjat kell kifizetni a kasszából, aminek egyre alacsonyabb a bevételi oldala – az államnak fontos dolgokra nem maradhat pénze.

Elszáll a nyugdíjkassza hiánya a kormány számításai szerint

Illusztráció: Pixabay.com

A napokban jelent meg Magyarország legújabb konvergenciaprogramja, egy dokumentum az ország gazdaságáról, amit a kormány az Európai Unió Tanácsához és az Európai Bizottsághoz nyújt be. A Portfolio.hu most a nyugdíjügyekről szóló részét elemezte a dokumentumnak.

Eszerint az állami nyugdíjkiadások most látott 8-9 százalékos GDP-arányos értéke 2040-re 9,7 százalékra, 2050-re 11,2 százalékra, 2060-ra 11,9 százalékra, míg 2070-re 12,4 százalék emelkedik.

Ezalatt az idő alatt a GDP arányában a nyugdíjbiztosítási járulékbevételeket is nézve egészen szomorú kép rajzolódik ki. A 2019-ben látott 7,7 százalékos GDP-arányos nyugdíjbiztosítási járulékbevételei arányszám 2030-ra 7,4 százalékra csökken és az előrejelzés szerint 2070-ig itt is marad. Ez azt is jelenti, hogy

A nyugdíjkassza hiánya az előttünk álló évtizedekben látványosan felfúvódik, a kormány jóslata szerint 2070-re eléri az 5 százalékot.

A nyugdíjkassza fenntarthatatlansága nem változik, a folyamatosan újrakeletkező hiányt a kormány a központi költségvetésből pótolja, melynek következtében a költségvetésnek más kiadási célokat kell hanyagolnia, évről évre több száz milliárd forint értékben.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a kormány továbbra is kitart azon várakozása mellett, hogy idén 15 százalékos lesz az átlagos infláció, viszont ezt az előrejelzést már a legtöbb elemzőház megkérdőjelezi, ezek sokkal inkább már 18-19 százalékos átlagos pénzromlási ütemet tartanak valószínűnek.

A kormány azzal számol, hogy 2024-ben 6 százalék lesz az átlagos infláció, vagyis jelen tudásunk szerint a nyugdíjasok is ekkora emelésben részesülhetnek jövőre január elsején.

Forrás: Portfolio.hu
Fotó: Pixabay.com

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Talán mégsem kellett volna ellopnni a MANYUP-ot...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Talán mégsem kellett volna ellopnni a MANYUP-ot...
simmering73
"az államnak fontos dolgokra nem maradhat pénze" Például stadion és templomépítések, afrikai és ázsiai országok megsegítése stb
telegdilaci
@simmering73: Vagy talán nem horvátországot kellene támogatni a Magyar Emberek pénzéből,amikor az Országon belül is lenne helye annak a pénznek amit más orszok támogatására szórunk el!
kereső
Nincs is "nyugdijkassza"!!! Mivel a magyar kormány költségvetése nem transzparens- nem átlátható, bár a "cimkézések" léteznek.Ezt bonyolitja "kissé"- és az átláthatatlanságot növeli, hogy a kormány rendeletekkel úgy éés akkor csoportosit át kifizetésre váró összegekt, ahogyan úri kedve tarja. És ez allól a "társadalom biztositási" kassza sem mentesitett- hiszen a szociális hozzájárulási adó - amely munkáltatói befizetés, és elvileg eü-re,nyugdijkifizetésre, munkanélküli ellátásra forditható-ugyanúgy nagykasszás tétel, mint a többi adó befizetés.
Nem mellesleg 2012 óta nem létezik "társadalombiztositás"- mivel azt az orbán kormány 120 év után alapizéileg eltörölte.

És, "kedves" nyugdijszakértő urak, és hölgyek, a ma nyigdijasait az érdekli, hogy meg tudja-e venni ma a gyógyszerét, a napi betevőjét- nem az, hogy qrva kormánya hány százalékos TERVEZ!!! 2024-re. Mindenképpen be akarják bizonyitani, hogy a 2023-as 15%-os nyugdijkorrekció!!!- mert, az infláció követés, az nem emelés-hanem csak korrekció- az fedezi a 25,7%-os általános, valamint a 46%-os élelmiszer infláciuós növekedést. Erre megy ki a "játék" az ilyen "szakértőkk" részéről. Dugják fel maguknak a "szakértelmüket"!!!, mert azzal a nyugdijas nem fog jól lakni, csak a kormány hazugságát takarja el fekete lepellel.
kereső
Nem mellesleg, ha nem a "pillanatnyi érdek" dominálna a kormány intézkedéseinél 2010 óta, akkor nem lopják el 3 millió ember 3000 milliárdos befizetését a manyupba, amellynek megléte ma már szufficitessé tenné a "nyugdijkasszát", hiszen a nyugdijak kifizetése megoszlana az állam, és a manyupok között. Na, de erről senki nem beszél- a kollaboráns "szakértői gárda", meg aztán végképp nem.
Nessy
A járulékplafon eltörlésével, a nyugdíj és tb kassza megszüntetésével, a szocho adóformájában eltűnésével a költségvetésben, ez borítékolható volt!
Havanagi
Ja, elszállna,ha lenne.Kell a pénz Tiborcz vőnek,oda mehetnek a milliárdok,kell a NER hűbéruraknak,mert egyébként csúnyát mondanak és fellázadnak.Úgy látom hazugság nélkül már nem tud élni.
ómió
Na, ugye, "milyen jó", hogy Rákosi efftársatok 45. után még a nyugdíjalapot is ellopta!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 09:07 ◘ A nyugdíjplafon eltörlésével, a NER elit csak magára gondolt. Az elosztási viszonyok exponenciálisan változnak, a kevés csúcsgazdag éli fel a tömeges szegények által megtermelt javakat, és ha még lopnak is a profiton felül, akkor itthon vagyunk. Nálunk pedig még rosszabb a helyzet, mert a mi kormányaink béke időszakban is úgy kormányoznak, mintha állandó válság volna. Jelen kormányzat/maffiaállam, pedig magának a válságnak az egyik legszámottevőbb oka.
jesz
2070-re eléri...az akárhány százalékot?...hát baromarcúkám ki a faszt érdekel 2070? he, hülyegyerek?...

Azontúl a Kincstárnak(is) megszámlálhatatlan matematikus, közgazdász, orvos dolgozik, akik pontosan tudják, hogy az ellopott, baromságokra költött pénzek tizede elég lenne nemcsak a nyugdíjak izgalom nélküli tervezésére, kifizetésére...bármenmyire is növekszik az idősödő nemzedék létszáma...

Az idős emberek a dolgos éveik után minél hosszabb nyugodt pihenésre vágynak, nem e sok fasz rémísztgetésére..(és orvoshiányra, durvabeszédű egészségügyre)

Szarjon sünt az egész hivatal.
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:18 ☻ Nem kellene talán visszameni az Árpád-házi királyokig? Ugy látom, hogy orvos régen látott.
Péter2
Már elérkezett annak a hatása , az elmúlt 13 év alatt, a kormány politikája , és az országban uralkodó morális helyzet miatt , 100 ezrével elvándorolt fiatal munkaerőnek érződik a hiánya mint termelésileg , és tb járulék és nyugdíj befizetésében is, és az elvándorlás belső forgalom csökkenést is okoz , az elvándoroltak nem itt költenek , nem ide adóznak és ez mind mind csak a hiányt növeli minden nap .
Eladott Ország
Maccska: ma, 09:23 ☺ Közlöd: "Tiborcz a nyugdíjkasszaból milyen pénzt kap?" - Akkor kap majd, ha elérte a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjkorhatár emelése fokozatos Magyarországon, 2023-ban jelenleg 65 évnél tart. A nemzeth' vejkója a nyugdíja mellé mást is fog kapni, egy 'kaptárat' életfogytig.
szegfue
@kereső: 9:02 "Rátapintottál" a lényegre! Nincs nyugdijkassza és átláthatatlan, hiszen adók formájában arra költi amire akarja.:(
justhpeter
@sgl: Erről van szó. Nincs mese, kerül amibe kerül egy új rendszerváltás kell. Mielőbb megtalálni a szükséges embereket, mert ezzel az ellenzékkel a budira sem lehet elmenni.
nemkati
@sgl: A MANYUP pénzek a nyugdíjakra gyűltek, 0rbánék másra költötték. Nem kellett volna.

De mindenki nyugodjon meg, a legfontosabb dolgokra ezután is lesz pénz:
- határon innen és túl újabb stadionokra
- határon túl ovodákra, iskolákra, és az itthon felesleges pénz odajuttatása
- 60 centis kilátókra, lomb nélküli lombkoronaösvényre
- Mészáros, Tiborcz, és a többi kedvenc megsegítésére
- kínaiaknak vasút, egyetem, akkumulátorgyár építésre
- telefontársaság, reptér vásárlásra
- oroszoknak ajándékozott többszörös árért némi gáz vásárlásra
- vakcinák, horkolásgátlók vásárlásra, hátha jó lesz valamire - ha mégsem, majd elajándékozzuk
- és a sor végtelen.

Mondja valaki, hogy nem a legfontosabbra ment el a pénz.
Nessy
@Horizont: Ha x idő alatt egy órát dolgozott, már beleszámít a dolgozói létszámba! Na régen ezt nem egészen így számoltuk!
Eladott Ország
@sgl: ma, 09:47 ♦ Valószínűleg a rendszerváltást nem a jelenlegi ellenzék fogja végrehajtani, hanem a mai tizenévesek, ellenkező esetben a következő 30-50 évre lehúzhassuk a rolót. "Nyugodj meg, ha még egyszer lesz '56, az már 112." (Hofi)
Remélem, hogy a Trianon utáni "ősi magyar földet" a román kolostorgeci, addig nem adja el Kínának akkumulátor gyárak építéséhez ráadásul a magyar adófizetők pénzéből, mert sajnos ez történik napjainkban.
jáger laszló
A kormány össze-vissza beszél!!
1x At mond máskor Bt
Teljes zavar a fejekben!
Tisztázzák már akkor melyik szám az igaz!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
bencemacska
Szvsz fejre kell állítani a magánnyugdíjvédelmi komisszárt - aki azt ígérte, hogy megőrzi a MANYUP-tól einstandolt 3000 milliárd Ft-ot - valamelyik "zsebéből" csak kiesik!!!
ómió
@Eladott Ország: Mi van, bolsiék fajkreténje!? A múltat már "végképp eltörölted"!?
bencemacska
@kereső: ma, 09:05
De volt, aki név szerint is "felelősséget vállalt" hogy az a pénz nem tűnhet el! Már elárulhatná, hogy hol őrzi, mielőtt sokan "éhenfagynak"!!!
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:54 ☻ Orbán a sokarcú kaméleon. Mikor melyik? KISZ titkár, Soros ösztöndíjas, Liberális Internacionálé alelnöke, nemzeti konzervatív, illiberális demokrata

"-Együtt lőttük a pártházat!
-Mikor? Melyiket?
-Hát mikor melyiket!" (Hofi)

Ez a szarhalmaz soha nem volt más, attól a pillanattól kezdve, hogy sajnos élve született.

uploads.disquscdn.com/images/7b71275cd118aa489fd4c0565d7a7b2359945ae74d4ba2ff4e615626f3375ffe.gif?w=800&h=1000
Néro2
És és ? Meg különben is jó van ez így.
Peller Anikó
a – Saját nevén van a budapesti XII. kerületben a Czinege utcában egy háza, amit 2002.májusában vásárolt 75 millióért, 183 nm, 1300 nm telken.
A házat 2004.I-2005.XII. között 90 millióért átépitették 420 nm-re.
– 2001-ben vásárolt Erdélyben Zetelakán egy kastélyt, többszáz hektár földdel.
– 2013-ban vásárolt egy házat Felcsúton 18 millióért, ahol felesége és apja házával a 3 házat egybenyitották, 7000 nm-en, és elöttük van Lévainak 6 ha földje.
– 1993-ban a Fidesz Székház eladásából 697 millióért vásárolta meg apja bányáit.
– 1997-ben Felesége nevére vásárolt 8 har szőlőt Tokajon, melyre Orbán 2001-ben 41 millió forint állami támogatást adott.
– 2001.IX. Felcsúton felesége nevére házat vásárolt, 2677 nm-en.
– 2008.VIII-ban a XI.kerületi Gellérthegyen 91 nm-es lakást vett Orbán Ráhelnek, 40 millióért.
– 2011-ben a mellette levő 66 nm-es lakást is megvette fiának Orbán Gáspárnak, Garancsi nevére Orlay u 3. 2.emelet.

– 2001.IX-2010.IV. között 38 ingatlant vásárolt felesége nevére.

– 2011-ben apja Orbán Győző nevére vásárolta meg a hatvanpusztai József főherceg majorságát 13 hektáron, 5 műemlék épülettel és víztoronnyal.
A hatvanpusztai majorságot 2012-ben felújitották és átépitették többszáz millió forintért Lévai Anikó vezetésével, az összeg az Átlátszó.hu nyomozása során bebizonyosodott, hogy csaknem 255 millió forint volt.
– Pintér Sándorral közösen vásároltak egy horvátországi szigetet, az Adriai tengeren.
– 2013-ban szintén apja nevére vásárolt az alcsútdobozi Rézhegyen örökpanorámás nyaralót 44 millió forintért.
– 2016.III. Orbán eggyik barátja Bőjte Csaba egyházi személy nevére vásárolta meg a gyergyószárhegyi Lázár Kastélyt.
– 2013-tól Tiborcz István nevére vásárolta: a keszthelyi jachtkikőtőt, fűrdőház, recepció, bár 515 nm, részben állami bankhitelből a keszthelyi kikőtő és a Via Hotel között 20.5 ha területen 175 luxusapartmant épitenek,
– 65 ha földet Mányban, 497 millióért, és 193 ha, 261 millióért Bicskén.
Peller Anikó
– 2015.I. pálinkafőzdét vettek Felcsúton.
– 2014.XII. Seregélyesi Kastélyt.
– 2015.IX. a volt Postabank Székházat a budapesti József Nádor téren.
– Informatikai cégeket.
– 2015.IX. bodajki Hochburg – Lamberg Kastélyt, 29 M-ért.
– 2015.XII. turai Schossberger báró Kastélyát, 10 hektár parkkal, 98 szobával, pálmaházzal, 200 millióért.
– 2016.II. zuglói városligeti fasorban Spitz Villát, 40 szobás.
– 2016.X. Mahart Székház Tropicana épűletét, 2 milliárdos állami hitelből.
– 2016.XI. komáromi ipari parkban ingatlant, 1 milliárd forintért.
– 2016.XII. visegrádi Kastélyszállót.
– 2017. Dorottya utcában és a Nagymező utcában Luxushotelt illetve Pollack Mihály téri Mélygarázst.

'A Don corleone eltulajdonított vagyona 3800-4000 milliárd forint+svájci és offshore bankszámlák. Feltételezhetően több ellenzéki párt szerint a Bánnak személy szerint 303-305 milliárd a becsült lopott vagyona. Milliárdokat loptak el elsősorban az EU-tól kapott pénzekből, a magyarországi közpénzből, a magánynugdíjból és mindenből amiből csak lehetett. Ezek egy része felesége, apja, Tiborcz I. és strómanjai, Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Hernádi Zsolt, Nyerges Zsolt, Szima Gábor, Leisztinger Tamás, Tarsoly Csaba, Szijj L., Paár A., Barkász S., Kékessy D., A. Vajna, Habony Á., Vitézy T. nevén van. A Bán a pénzét svájci és hongkongi bankokban tartja, teljesen titokban. Miközben eltűnt a szemünk elől a 96 000 kg fekete szén ami a Tolcsi őrizete alatt volt egészen 2011 júniusáig '

Hol lehet vajon a nyudíjkassza?
drrotf
Érdekesn fogalmaz a cikk írója!Mi az hogy elszállt?Csak úgy magától, vagy valaki mondjuk a kormány túltolta a nyugdíjkassza biciklijét, mert elfelejtettek számolni az áprilisi választások előtt, vagy olyan törvényi rendelkezések élnek ami miatt akkor is fizetni kell az államnak amit a jogszabály a nyugdíjak számítására , emelésére előír, ha a nyugdíj kassza már elfogyott, kiürült?Szerintem amikor a társadalombiztosításról szóló törvényt meghozták és úgy rendelkeztek hogy az állam szavatol a nyugdíjak kifizetésért, akkor tudták hogy mit csinálnak, mert korábban , sokkal korábban még az átkosban, a nyugdíj kassza a költségvetésbe ment és abból finanszírozták a nagy fejlesztések egy részét, s akkor az állam vezetői nem sírtak a miatt, hogy a dolgozóktól levont rengeteg nyugdíjjárulékot az állam nem a nyugdíjasaira költötte, hanem állami feladatokat finanszíroztak belőle!Sajnos most hogy a munkaviszonyban állók nagyon kevesen vannak és keveset keresnek a levont nyugdíjjárulék is sokkal kevesebb lett és most a fagyi visszanyalt!Vállalni kell az államnak a kevés nyugdíjjárulék ellenére is azt hogy a nyugdíjasok megkapják ma járandóságaikat, mert a törvény szerint ezért az állam szavatol!Mielőtt valaki azt gondolná, hogy az állam , a kormány túlfizeti a nyugdíjasokat felhívnám a figyelmet arra, hogy ez a "gondoskodó "állam és kormány 2012-ben azt vállalta hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, ami azt jelenti hogy a ma 2023-ban a nyugdíjak reálértéke 2012-es év színvonalán lenne, ha az állam betartaná azt amit ígért, de most a nyugdíjak ez évi emelése előtt nyugdíjszakértők kimutatták ,hogy a kormány rendszeresen becsapja a nyugdíjasokat, mert az évi nyugdíjemelések nem érik el azt a szintet amivel a nyugdíjak reálértéke azonos lenne a 2012 évivel.Az előzőek miatt a nyugdíjak nem szálltak el, hanem elszámította magát a kormány , rosszul kalkulált, és ezt nem tekinthetjük úgy mintha ez az esemény magától következett volna be!Nem meneküljön már a kormány a felelősség...
Peller Anikó
a Tolcsi őrizete alatt volt egészen 2021 júniusáig.

Ezekre a fontos dolgokra nem maradt pénz.
kulabombaafityiszre
Kevesebbet kell adni a ner kegyenceknek,akkor lesz pénz.
Mindig azt ugatja a dagadt meg a többi nyalonc,soha nem dolgoztak ilyen sokan mint most.akkor hol a befizetett lóvé.Lehet ebben is hazudnak.Így vagy úgy.
kereső
@Nessy: 10:12 Egy fő átlagos statisztikai létszáma a teljes munkaidőben ledolgozott óraxmunkanap. Ha ez töredék létszámot ad, akkor azzal számol.
De itt nem is erről beszélnek- nincs statisztikai létszám számitás, csak létszám van, ami ugye egy nem számitott létszám- pedig a valós foglakoztatást az mutatná- nem az, hogy 1 -5-10 napot dolgozott, akárhány órában, akkor már benne van a dolgozottak létszámában. Hamis a baba-azzal együtt, hogy a ksh sem készit teljes körú munkaügyi statisztikát, hiszen az 5 főnél kevesebb embert foglakoztató cégeket egyáltalán nem gyüjti.
kereső
@bencemacska: 11:00 CSAK!!! már elfelejtette, hiszen itt felelősséget vállalni egyet jelent azzal, hogy hazudik.
nemkati
@Peller Anikó: A Romániában, Horvátországban vett ingatlanjait is kéretik felsorolni!
kulabombaafityiszre
Egyébként meg nincs is nyugdíjjárulék elnevezés,mert megszüntették.átnevezve (összevont) tb-járulékra.10%nyugdíjjárulék+7%egészsébiztosítási járulék+1,5 %mukaerőpiaci-járulék.
Ebből bogozd ki mi hova megy,vagy nem megy.Úgy hazudnak ahogyan nekik jó.
Rockxy
érdekes módon a kasszának az az oldala, ahonnan lopni lehet, sose merül ki.
simmering73
@ómió: Látom komoly problémája van a rövidtávú memóriádnak.
Peller Anikó
@nemkati: Küldjed, van még hely. Aztá noszad.

@Horizont: cigány virtus, nyomorult gyerekkor, nem volt focipálya, nem volt kisvasút, nem voltak stadionok, elveszített választás. Ha mégegyszer..
nemkati
@Peller Anikó: Egyelőre Mészáros buxa nevén vannak.
lusta
@sgl: SZóval ma már senki sem akar emlékezni, töketlen ellenzék meg pláne, arra, hogy a manyup ellopásakor elmondták, így lesz a nyugdíjak vásárlóértéke megtartva, a nyugdíjasok a manyup nélkül a föld-trafik tolvaj ártunknak és qurmányunknak köszönhetően egy kánaáni szinten fog élni.Selmeczi kiflicsücsök szenatorinya nagy rinyálásából semmi sem jött be. Illetve a realisták jóslatai jöttek be.
gina
Most panaszkodunk??? nem kellett volna ellopni ,szemét patkányok !!!
ómió
@simmering73: Nekem!? Miközben ti "törlitek el a múltat végképp"!?
ómió
@Eladott Ország: Csak nem azt irigyled tőle, hogy ő - ellentétben a bolsi fajtátokkal - mindig képes volt kigyógyulni a politikai "kudarcösvényekre" tévedten bekövetkezett tévképzeteiből, miközben ti ugyanazt morzsolgatjátok már Kun Béla efftársatok óta!?
Csak Norisz és senki más
Ha ez igaz, május 12-én már nem lesz nyugdíjad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.