Végleg elbukta az Orbán-kormány a nemzetiségi voksolást. Az immár jogerős ítélet szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része. Az Emberi Jogok Európai Bírósága aggályosnak találta, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról. 

Hiába próbálkozott a kormány, nem tudta elérni egy elmarasztaló strasbourgi ítélet felülvizsgálatát. Így véglegessé vált az Emberi Jogok Európai Bíróságának tavalyi őszi döntése, amely jogsértőnek találta magyar választási rendszer nemzetiségi voksolást érintő részét és annak megváltoztatását írta elő.

Hiába erőlködött nagyon az Orbán-kormány, a strasbourgi ítélet hatalmas fityiszt mutatott a magyar kabinetnek

Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Jogerőssé vált az Emberi Jogok Európai Bíróságának a magyar választási rendszer nemzetiségeket érintő szabályait több ponton is elmarasztaló ítélete

– írta meg pénteken a hvg.hu. A magyar kormány ugyanis hiába nyújtott be fellebbezést a tavaly őszi ítélet ellen, a strasbourgi székhelyű bíróság elutasította azt.

Mint ismert, az ítélet megállapította, hogy a nemzetiségi voksolás nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során”. A bíróság aggályosnak találta, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

Az ítélet szerint sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére.

Kimondta a bíróság azt is: alapvető jogkorlátozás, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon.

A hvg.hu megkérdezte az igazságügyi tárcát, hogy az ítélet jogerőssé válása után mikor tervezik benyújtani a törvénymódosítást, és egyeztetnek-e arról a 13 nemzetiség képviselőivel, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

A parlamentben egy nemzetiségi képviselő ül, Ritter Imre, aki a német nemzetiségi listáról jutott be a parlamentbe 2018-ban és 2022-ben is. Ritter gyakorlatilag mindig a kormánypártokkal szavaz, korábban fideszes képviselőként ült a budaörsi képviselő-testületben.

Közben jövő kedden, május 23-án szavaz az Országgyűlés a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról, de egyelőre ennek a módosító csomagnak nem része a választási rendszer nemzetiségeket érintő átírása, amire most már jogerős strasbourgi ítélet kötelezi a magyar kormányt.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: Miért érzel kényszert arra, hogy amikor a gazdádat kritizálják teljes joggal (attól, hogy te agyhalott nem érted), neki állj totál másról hazudozni? De még ha igaz is lenne...
Szerinted van erre fogékony közönség, te agyhalott balfasz csicska?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
És, ugye, "az emberi jogok" etalonja, az az "ajropéer" Ukrajna a maga halállistáival!?
Aki Én
@ómió: Miért érzel kényszert arra, hogy amikor a gazdádat kritizálják teljes joggal (attól, hogy te agyhalott nem érted), neki állj totál másról hazudozni? De még ha igaz is lenne...
Szerinted van erre fogékony közönség, te agyhalott balfasz csicska?
Béla333
Azért még nem biztos, hogy a hülyemagyar maffiahívők megértik ezt az ítéletet.
Azért hülyemagyarok!
namihami
A Mi Bölcs Kormányunkat, a nagy erőlködése révén, ismét belengi a sz@rszag! Az utolsó 4-5 év az Unionak végre, nekik még mindig kevés volt a felismeréshez, hogy a tevékenységük csak a besz@ráshoz elegendő! És már fosatják is őket úton-útfélen!
Pálinkás Pál
@ómió: remélem azon a " halállistán " te is rajta vagy...!
teuton
@Béla333: Nagyon igazad van, olvasdd a Nagy Marhat! Neki au europai törvenyt sertö magyar törvenyröl is csak 1 dolog jut eszebe. Gyurcsany...
teuton
@ómió: Ha nem tetszik neked az itelet, akkor perelj ellene! Ha nem tetszik neked a Birosag es Europa, akkor irany a Szovjetunio vagy Eszak-Korea, de a Kinai Kommunista Part is var rad, mindegyik a gazdad nagy haverjai!
Fidesztetűirtó2.0
@KisTehen: Megértéséhez kell egy bizonyos szintű intelligencia. Ami ugye a fideszes agydöglött majmoknak nincs.
További kérdések?
Fidesztetűirtó2.0
@teuton: Ha nem tetszik ennek a drogos fideszmajomnak, idézném neki köteleslacibácsi örök érvényű szavait: - "Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat”
justhpeter
Cumi cumi hátán ! Tompika meg a Toporzékmanó csak vergődjön.
Lepényleső
...és ez csak az egyik,- annak amit ezek választás helyett kitaláltak maguknak,
nekünk meg előadták új választásnak,- holott csak arra az egyre nem alkalmasak?
ómió
@Aki Én: Ennyire frusztrálja elmebeteg bolsi tetvességedet (de még 17 "hasonszőrűét" is?), ha a korruptbolsi brüsszeli és strasbourgi (egy "húron" pendül a kettő!) tetübandátokról tényre utaló véleményt alkot? Csak, mert ők a "gazdáitok"!? Talán még a "dollárgurításba is besegítenek" a nihilista bolsi tetübandátok számára!? Mert a magyar gazdaságot már lenulláztatták volna a péniszvirtuóz amcsiszarnyalóval!
ómió
@Pálinkás Pál: Hát, hogy nem a te szarkupac bolsi fajtád van rajta, az biztos!
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők a jelek szerint még csak meg sem értették, hogy mi van az ítéletben?!
Majd Arrogáns Tóni a szájukba rágja a maffia véleményét!
ómió
@teuton: A tetvesbolsi "rendetekben" fellebbezni, "perelni"!? Ez olyan, mintha Virág efftárs "perelt volna" Bástya efftárs ellen, gyagyás! A korruptbolsi brüsszeli "küldöttségetek" a minap ide is már "kész ítélettel" jött, nem baj!? Azt a bandát meg, amelyiknek a seggét 45 év alatt már csontig szétnyaltátok (Szu., É-Korea, Kína), tartsd meg magatoknak, hátha a brüsszeli korruptbolsi hegy összeomlásával majd még újra rájuk fanyalodtok, hisz' a tetvesbolsi fajtátoknak miindegy, csak nyalható segg legyen előtte!
Fidesztetűirtó2.0
@ómió: Na látod kiscsicska! Így beszél egy igazi agydöglött fideszbuzeráns baromállat! Tipikus példája vagy az említett, komposztálandó rétegnek.
ómió
@Fidesztetűirtó2.0: Bolsiék szarkupaca! Nem oldódtál még fel a bolsi latrinában? Már "vegyülni" se vagy képes!? A gondolkodáshiányodról, akkor, ne is beszéljünk!
Pálinkás Pál
@ómió: kussolj,téged anyád sem siratna meg...
ómió
@Pálinkás Pál: Nyugi, bolsiék gyagyása! Előbb mássz ki a bolsi latrinából és szusszanj egyet!
Pálinkás Pál
@ómió: már közeleg a végetek...csak nektek nem lesz hová mászni...
ómió
@Pálinkás Pál: Már elfoglaltátok az összes patkánylyukat? Odavalók vagytok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.