Zsinórban a harmadik negyedéve zsugorodik a magyar gazdaság.

Évtizedek óta nem látott csődhullám előtt az ország – beértek az elhibázott intézkedések

Tré a helyzet és ez még csak a kezdet. Forrás: Pixabay

Év eleje óta folyamatosan nő a felszámolási eljárások száma, főképp a recesszió által leginkább sújtott szektorokban, az építőiparban és a kiskereskedelemben lévő vállalkozásoknál. Egyre ijesztőbb, hogy az előzmény nélküli eljárások száma is gyorsan növekszik – írja a Portfolió.

2009 óta a leghosszabb recessziós periódusban már a vállalatokat is elérte a bezárási hullám. Az ipar gyengélkedik, az építőipar visszaesik, a kiskereskedelmi forgalom pedig egyenesen zuhan, miután az infláció messze meghaladja a béremelkedés ütemét.

Tavaly az első félévben 2000, a második félévben 2500 kisbolt szűnt meg, miután a gyengélkedő kereslet, az energiaválság, illetve a kedvezőtlen szabályozói környezet (árstopok) miatt komoly nehézségekkel néztek szembe. A bezárási ráta elérte a négy százalékot, ami rekord magas szint. Az évtizedek óta nem látott infláció miatt idén felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, amelynek hatására a bezárási hullám tovább folytatódhat.

Az építőipart hasonló gondok sújtják: a recesszió hatására visszaesik a kereslet, amit a kormányzati megrendelések sem tudnak csillapítani. Sőt, a költségvetés kényszerű kiigazításai miatt a megrendelések száma tovább csökken, még mélyebb visszaesést okozva az építőiparban. Kifutottak a korábbi felújítási támogatások is, amelyek beruházási boomot okoztak a tavalyi évben.

A családoknak számára már nemcsak, hogy nem állnak rendelkezésre az állami támogatások, hanem egyre csökken a reáljövedelmük, ami miatt elhalasztják vagy elvetik a felújítási terveiket. Visszaesnek a lakásépítések, a kiadott építési engedélyek, illetve az egész építőipar szerződésállománya is zuhan. Ezek a tényezők szintén megrázkódtatást jelentenek az építőipari vállalkozások számára.

A költségvetés továbbra is restriktív lesz, elkölthető forrás nincsen a gazdaság élénkítésére.

Nem is az az igazán aggasztó, hogy megnőtt a lezárt felszámolási eljárások száma, hanem az, hogy márciusra és áprilisra a most elinduló procedúráknál is intenzív növekedés látszik. Maguk a felszámolások ugyanis évekig is tarthatnak, míg a hitelezőkkel vagy akár az adóhatósággal egyeztetnek a fennmaradó tartozásokról. Továbbá a cégek vagyonelemeinek felmérése, a tárgyi eszközök értékesítése is hosszú ideig tarthat. A megszűnt cégek száma tavaly áprilisban még csak 423 volt, az idei negyedik hónapban 707-re ugrott ez a szám.

A vergődő ágazatok – főként a kiskereskedelem és az építőipar – cégeinél ütöttek be az elmúlt évek egymást követő válságai. Az összes áprilisban elindult felszámolási eljárás több mint felét ez a két ágazat adta.

Márciusban és áprilisban is nőtt az előzmény nélküli felszámolási eljárások száma: az új eljárások összes megszűnési procedúra 10 százalékát adják.

A sokéves átlaggal összevetve az látszik, hogy ez a szám "normális időszakban" a havi eljárások felét tenné ki.

Forrás: Portfolió
Fotó: Pixabay

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nem baj, ez kellett a sok birka gyökérnek...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Juhász István
Gond van. Eddig csak arról hallottam, hogy hasit a gazdaság, mindenki minket akar másolni, stb. Matolcsi is ÚJBÓL kifejtette, hogy a kormány döntései / pl. ÁRSAPKA / növelték az inflációt. Persze a leiratokban, és kormány melletti médiákban mindég SZANKCIÓS inflációkról beszélnek. Egész EURÓPÁBAN egyedül MINKET sújtanak a szankciók... amelyeket / eddig 10.- et ! / rendre megszavazott OV. A többi országot rendre elkerülik. A spanyolok utcára vonultak, mert sokallják a 8 / NYOLC !!! / %- os inflációt...
verőce21
A műsorhoz kisgrofo szolgáltatja a zenét...
bence
@Péter2: ! Ameddig a birka magyar hagyja !
Dr. Proktor
Majd jönnek a kék plakátok: "Tönkre megyünk nem hátra"
simmering73
@Namely: Forrás: portfolio. Hülyegyerek.
Namely
@simmering73: nem értem ez hogy jön ide. Tök mindegy ki írta, a propeller rakta ki. Nem tűnt fel, hogy ott kommentelsz?
"Hülyegyerek"
Ez az aláírásod volt, ugye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.