A Szabadeurópa szerkesztőségéhez eljuttatott feljelentés szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt, amikor Böröndi Gábor május elején Szentendrén megalázó stílusban beszélt a honvédség sofőrjeiről, és bejelentette, hogy tanításra viteti őket a szolnoki Különleges Dandár parancsnokával.

Kínzással vádolják, feljelentették Orbán új vezérkari főnökét
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a Szabad Európa kérdésére, hogy megérkezett az ügyészséghez a feljelentés. Arról még nem született döntés, elrendelik-e a nyomozást.

A feljelentés alapja egy május 5-én Szentendrén tartott állománygyűlés volt, az, amely miatt Vadai Ágnes, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagja írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez. A gyűlésen Böröndi Gábor arról beszélt, hogy

a honvédség sofőrjei „pletykásak”,ezért „tanításnak” kell őket alávetni.

Az állománygyűlés végén emiatt a jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

A feljelentés hozzánk eljutott változata anonim, de mindvégig többes szám első személyben íródott. 

A feljelentéshez számos hangfelvételt is csatoltak, a feljelentő szerint ugyanis az eseményen elhangzottakat maga a HM rögzítette – ezekről a Szabadeurópa írásában olvashatnak bővebben.

Szentendrén sem azt nem mondták meg nekik, hova mennek, sem azt, mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A feljelentő azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

A távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia. Az illető ugyanakkor abban bízik, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol mindenkit igazmondási kötelezettség terhel, így megerősítik a feljelentésben foglaltakat.

Forrás: Szabadeurópa

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
"Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk".
Bolond lyukból bolond széj fúj.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Nyírfa: Hát, úgy. Talán ha kiderülne a beírásból, hogy az illető tényleg hogy gondolja, akkor a tényt kezelném tényként. Addig meg ez van.
nemkati
@Nyírfa: A múltkor meg azt hogy melyik VH-ról van szó, azt simán benéztem. Már rászórtam a hamut a fejemre.
Nyírfa
@nemkati: 11.27

Szerintem egyértelmű volt, de, ha akar, majd felvilágosítást ad az illetékes. :)
nemkati
@Nyírfa: Melyik? A Juhász (mert az nem), vagy a VH? Mert az utóbbi egyértelmű volt, csak én néztem el, de ezt már írtam.
Nyírfa
@nemkati: 11.57

11.27-kor Juhász István beírásáról beszéltél. Szerintem egyértelmű, szerinted nem. Ha István visszatér, és akar referálni, pontot teszünk a végére.
pacal
Hő, dik mán, lemaradt a vége - tegnap, 0813.

...Mai főnévi, mezőgazdaságban dolgozó fizikai munkást (agrárproletárt) megnevező jelentése csak később alakult ki. /WP/

Szóval, a szó eredeti alakját tekintve, ti tudjátok rosszul, akik sérelmezitek és kikéritek magatoknak a mezőgazdaságban dolgozó emberek nevében.

De hát nem az a célja a szavakkal vagdalkozásnak, hogy sértődés essék? - kérdem én.
Mert ki sértődik meg pl. a parlagi, tirpák, bugris szavakon? Ellenben a parasztozásra mindenki berág :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.