A kamatadó mellett a magánszemélyeknek újabb adót kell fizetniük a kamat- és hozamjövedelmük után – számolt be a bank360.hu. Ez azt jelenti, hogy az állampapírok további előnyökhöz jutnak, mivel azok hozama már eddig is adómentes volt.

Újabb adót szabott ki a kormány a magánszemélyekre – kiterjesztették a szochót

Forrás: Pixabay

Szerda este megjelent rendeletében újabb adóval sújtotta a kamat- és hozamjövedelmeket a kormány. Az új rendelkezés szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a magánszemélyeknek 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetniük a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján kamatjövedelemnek számító (a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett) összeg után. Ezt a terhet a 15 százalékos kamatadón felül kell megfizetni. (Az értékpapírok eladásából származó árfolyamnyereséget és az osztalékot eddig is terhelte a szocho.)

A július 1-én hatályba lépő szabály a bank360.hu szerint nem vonatkozik az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre, a magyar állampapírok hozamára pedig azért nem, mert arra nem kell kamatadót fizetni.

A 13 százalékos szochót nem minden kamatadó köteles jövedelem után kell megfizetni. A fizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul a veszélyhelyzet fennállta alatt:

a banki betétek, fizetési számlák kamatjövedelme esetében a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra,

lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára,

nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott értékpapírok (kötvények, befektetési jegyek) kamatjövedelme esetén a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára,

a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre, ha a kamatjövedelem olyan vagyoni érték (például a nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, az értékpapír), amelyből az adó levonása nem lehetséges (ilyenkor az szja alapja a vagyoni érték szokásos piaci értékének, a nyereményalapnak az 1,18-szorosa),

a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés szja-törvény szerinti kamatjövedelemként megszerzett biztosítói teljesítésére,

a rendelet hatálybalépésétől nyújtott tagi kölcsön kamatára.

A szocho kiterjesztésével a költségvetés nem csupán többletbevételhez jut, hanem a befektetőket még jobban a magyar állampapírokvásárlására sarkallja. Ezek hozama már eddig is adómentes volt, és mivel szochót sem kell utánuk fizetni, a hozamelőnyük még nagyobb lesz a többi befektetési lehetőséghez képest.

Erre ráerősít még egy másik új rendelet, amely szerint a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek 2023. október 1. és 2023. december 31. napja között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük a náluk bankszámla szerződéssel rendelkező magánszemélyek számára.

A figyelemfelhívó értesítésben a hitelintézetnek számítással, áttekinthető táblázatos formában be kell mutatnia, hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, aki 100 000 forintért, 500 000 forintért és 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett és folyamatosan tartott.

A figyelemfelhívó értesítésben a 2022. október 1-jén a legutoljára kibocsátott és vásárolható vagy jegyezhető Diszkont Kincstárjegy, a lakossági állampapíroknál a Kincstári Takarékjegy és Bónusz állampapírok közül pedig típusonként legalább egynek be kell mutatni az elérhető hozamát.

A hitelintézetnek a figyelemfelhívásban a felsorolt összegekre azt is be kell mutatnia, hogy a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos évesített kamatlábával az ügyfél mekkora kamatot érhetett volna el. Az értesítő tartalmát és formáját Rogán Antal általános politikai koordinációért felelős miniszter határozza meg.

Forrás: bank360.hu
Fotó: Pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Finom üzenet a kormány részéről, hogy akkora vajban vannak, ahol már a legkisebbért is le kell hajolniuk. Emlékezve a manyup lenyúlására azt mondhatjuk, hogy tolvajként jutottak hatalomra és tolvajként is fignak elkotródni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Kamaty adót mikor vezet be a geci társulata?
Dr. Proktor
@balos: Csak olyat vezetnek be, ahol pénzt lehet kicsikarni...
A kamaty melléktermékét viszont szívesen adományoznám nekik!
SÍva
Szerintem elég volt! Nem préselnek még ki a dolgozó emberekből elég pénzt? Azt a keveset is amit meg tud takarítani az ember jelen helyezetben még plusz megzsarolják? Szociális hozzájárulás? Mégis mihez? A pénztárcájukhoz? Az egyre szaporodó naplopók segélyezéséhez? Elég volt! Nem erre kaptak (tőlem ugyan nem) felhatalmazást! És tényleg ki hatalmazta fel őket arra, hogy minden létező forintot kisajtoljanak azokból akik munkából élnek? Adják vissza amit kiosztottak maguk között és mindjárt lesz pénz a kasszában! A "dr.miniszter" sem jogosult rá, hogy havi öt millát vigyen haza, nem beszélve a többiről!
Sziszifusz
@Dr. Proktor: 10:10

Arra nincs szükségük, ugyanis abból áll az egész Fidkány társaság.
Nessy
Szegény kamat! Viszont jár neki eü ellátás, és talán még nyugdíjat kap!A bank már csak térítéses trezor! Van pofájuk az amúgy is minimális kamatot is lenyúlni! Tolvaj társaság, csak nálunk "kormánynak " becézik.
justhpeter
Finom üzenet a kormány részéről, hogy akkora vajban vannak, ahol már a legkisebbért is le kell hajolniuk. Emlékezve a manyup lenyúlására azt mondhatjuk, hogy tolvajként jutottak hatalomra és tolvajként is fignak elkotródni.
puszt
Ez nem fog átmenni az EU-n megint... Mintha direkt erre játszanának. Az meg milyen már, h a kereskedővel iratnak egy levelet, h „Köszönjük, h hülye voltál, és nem a szomszédba mentél"?!
drrotf
Nagy Márton azt mondta, hogy ezzel terelgetik a befektetéseket az állam papír irányában!Én tudok a terelgetésnek egy másik sokkal ember barátibb módját, például azt, hogy ha az állampapírra nagyobb kamatot fizetne az állam akkor senki, vagy csak nagyon kevesen parkoltatnák a pénzüket a bankokban, mindenki rohanna állampapírt venni.De ezek az elme betegek nem találták fel a több kamatot, csak az adózást, magyarul a megszorítást ismerik!Az is egy ellenállásra ingerlő dolog, hogy a már egyszer megadózott pénzünket a bankban csak úgy fektethetjük be vesztességgel ha szolidárisak vagyunk nem tudom én kivel, mintha a már levont adónkat nem a köz javára kellne fordítania az államnak, tehát ez esetben is szolidárisak vagyunk az ország lakosságával, mert ebből történnek a fejlesztések, jutttások ,stb!
gina
Ez kell a sok agyhalott hivönek, nem elég hogy mindent ellopott ez a mocskos banda, már a nép kis megtakaritásaira is fáj a szuvas foguk...innen tényleg menekülni kell...
balos
@Dr. Proktor: Nem nyitok vitát!Az ötletet továbbítóm a felcsúti törpének,biztos örülne a sok jelentkezőnek!
lampa laz
Ja kérem üres az ország trezorja mert kifosztották. Az Eu nem ad, így most a magyar adófizetők megtakarításaival akarja finanszírozni az ország működését, illetve ellopni, h a tetves NER lovagokat tudja etetni. Manyup, az is qrva jó üzlet volt, nekik. Ilyenkor mindig a 300 Ft-os vizitdíj jut eszembe, h lázongtak az emberek ellene, most meg bármit tesz ez a tróger banda mindent lenyel, hallgat és tűr. Fizess és vedd az államkötvényt, h még több ellopni valója legyen. Majd megmagyarázza neked, h háborúsinfláció, + brüsszel, + ellenzék + mindenki csak ők nem.
Edebácsi
Ezzel a külföldi bankokba terelik a jelentősebb pénzeket.
Így lesz még érthetóbb a nagy kínai, azeri, türkmén,stb. rajongás! Ott már nem állnak EU-kontroll alatt!
SÍva
@lampa laz: Kihagytad Gyurcsányt! Mert ugye eltelt 12 év és még mindíg ő a hibás mindenért! (Nem jobb ő sem!) Szerintem nem lenne szabad pártokra szavazni! Csak emberekre kellene! A pártok tünjenek el végleg mert csak egy újabb maffia banda az egész! Jelentkezzenek hozzáértő emberek politikusnak, mondják el mit tennének a haza és az emberek érdekében. Ha tetszik szavazzunk rá, ha nem válasszunk mást! És ! És legyen felelősségre vonható! Nincs az, hogy egyik napról a másikra kitalálok valami új adót, sarcot! Belegondolt már valaki, hogy az szja 15 % az összevont tb 18 % (egészségügyi hozzájárulás és nyugdíjjárulék, ez is megér egy misét) az 33 % levonás minden hónapban! A munkáltató fizet még a bruttó bér után 25(28)%-ot, most pontosan nem tudom. Szóval a bérből hazaviszünk 67%-ot. Elmegyek a boltba és szinte minden után megfizetem a 27 %-ot. Tehát valójában a bér 60 %-a elmegy adóba! Jó reggelt emberek! Figyeltek! Dolgozunk látástól mikulásig 40 %-ért!
simmering73
Jó lesz időben kiüríteni a bankszámlákat, nehogy más ürítse ki.
lampa laz
@SÍva: ()14:05) 71 éves vagyok, ezalatt az idő alatt sok mindent megéltem, de megérteni ennyi idősen sem vagyok képes, h hogyan engedhettük meg ennek az idiótának, h a hőn áhított szabadságunkat, demokráciát lerombolja, pedig 2007-ig ellenzekiként még üvöltve kiállt ez is ezekért a dologért. 13 éve nyomorít bennünket és haggyuk szónélkül és ez borzasztó. Nem az ellenzékre kell itt várni, mert azok szart sem érnek, hanem az embereknek kellene kiállni és elzavarni a pcsába ezt a szemét, tolvaj bandának.
lampa laz
@simmering73: Akinek van esze és megtakarítása így tesz, és nem állampapíba rakja át. Azt már bebizonyították, h az ilyen pénzeket egy tollvonással megszerzik maguknak. Azért vetetik az állampapírokat, h abból finanszírozzák az ország működését, meg saját táboruk etetését, mert nem jönnek az Eu-s pénzek. Aztán majd ha lecseng ez a dolog, hoznak egy rendeletet, h visszavásárolja az állam, (persze bagóért) a kötvényeket még mielőtt túl sokba kerülne neki a magas kamatok kifizetés. Majd az lesz az indok, h megvédtük a befektetéseket.
SÍva
@lampa laz: Akkor láttunk sokkal jobb napokat is mint most! Most töltöttem a 60-at. Nem vagyok egyik tábor híve sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.