Az első negyedévben a bruttó hazai termék volumene Magyarországon a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Rémisztő adatok érkeztek: a gazdaság teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbitól – „Dübörög” a magyar gazdaság

Illusztráció: Pixabay

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal visszaesett – erősítette meg csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második becslés előző év azonos időszakához viszonyított volumenindexei az első becslésben közöltekhez képest nem változtak.

Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A tavalyi első negyedévhez viszonyítva az ipar teljesítménye 3,2, ezen belül a feldolgozóiparé 1,5 százalékkal visszaesett. Az ipari teljesítmény szűküléséhez jelentősen hozzájárult az energiaipar visszaesése. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag és vegyi termék gyártása járult hozzá a csökkenéshez, míg a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését.

Az építőipar hozzáadott értéke 8,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, a mezőgazdaságé viszont 20,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki alacsony bázist – ismertette a KSH.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 1,1 százalékkal nőtt. A legerőteljesebb növekedés a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban történt (16,9 százalék). A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,6, az oktatásé 3,4, az információ, kommunikációé 2,2 százalékkal emelkedett. Az ingatlanügyletek hozzáadott értékének volumene 1,2, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé 1,1, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 0,8 százalékkal nőtt. Csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatás teljesítménye 0,2, a közigazgatásé 1,2, a szállítás, raktározásé 4,9, a kereskedelemé 6,1 százalékkal.

A bruttó hazai termék első negyedévi, 0,9 százalékos csökkenéséhez az ipar 0,9, az építőipar 0,3, a termékadók egyenlege pedig 1,0 százalékponttal járult hozzá. A csökkenést 0,5 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság, valamint 0,7 százalékponttal a szolgáltatások jó teljesítménye. A szolgáltatásokon belül leginkább a humán-egészségügyi, szociális ellátás (0,8 százalékponttal) és a pénzügyi, biztosítási tevékenység (0,2 százalékponttal) mérsékelték a GDP csökkenését.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,9 százalékkal visszaesett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,2 százalékkal kisebb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a nem tartós termékek esetében 9,0, a szolgáltatások esetében 2,3 százalékkal csökkent, míg a féltartós és tartós termékek körében 0,7 és 3,2 százalékkal bővült.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 4,7 százalékkal emelkedett, míg a közösségi fogyasztásé 4,6 százalékkal alacsonyabb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,2 százalékkal mérséklődött.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,8 százalékkal csökkent.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az első negyedévben 6,0 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké emelkedett. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban és az ingatlanügyletek esetén bővülés figyelhető meg, míg a szállítás, raktározás területén visszaesett a fejlesztések volumene.

A bruttó felhalmozás 8,1 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás az első negyedévben összességében 4,9 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 475 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az export volumene nagyobb mértékben (6,6 százalékkal) bővült, mint az importé (1,9 százalék). A külkereskedelem 85 százalékát kitevő áruforgalomban a kivitel 7,0, míg a behozatal 1,7 százalékkal nagyobb lett az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 3,9, importja 1,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2023. első negyedévi, 0,9 százalékos visszaeséséhez a végső fogyasztás 2,1, a bruttó felhalmozás pedig 3,3 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 4,4 százalékponttal mérsékelte a gazdasági teljesítmény visszaesését.

Az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent első negyedévében.

A termelési oldalon a mezőgazdaság teljesítménye 70,6, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal nőtt, az iparé 3,9 százalékkal, az építőiparé 7,5 százalékkal mérséklődött az előző negyedévhez képest.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 2,1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,1 százalékkal emelkedett, míg a közösségi fogyasztásé 0,2 százalékkal alacsonyabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,4 százalékkal emelkedett. A külkereskedelemben az export volumene 1,3 százalékkal nőtt, az importé 0,4 százalékkal mérséklődött.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Dübörgünk, dübörgünk, meg sündörgünk. De legalább a betegre támogatott gyerekcsinálók jól működnek.

Ja nem, az se.
Peller Anikó
Dübörgünk, dübörgünk, meg sündörgünk. De legalább a betegre támogatott gyerekcsinálók jól működnek.

Ja nem, az se.
Néro2
Dübörögnek a Nemzethy Lófaxok vármegyés főispánjai. Na azok.
Az egyik nagyobb segg mint a másik és a hátsó fertályukból jön a dübörgés. fitymák meg kábulatban szagolják nekik ez jut
por csak Tompikának. Neki fussa rá a sok fidiótának meg a fing szag amitől kábulhat.
De nekik jó van ez így.
Sámannus
Nálunk is megmutatták a békák a valagukat, mert fölfelé kell oda is nézni. Varga Misi már a pottyantós budi fenekéről gyönyörködik a művében.
Azért nyújtotta be a 2024-s költségvetést, hogy legalább addig legyék 4%-os növekedés. Így jár aki ingoványra építi a házát.
A csüngőhasú kriptakukacnak le kell mondani!
Nessy
@Sámannus: Bolond lenne! Neki itt van a Kánaàn
KisGenyo2
Ahogyan egyre jobban kiépül a NER uralom, annál inkább hallgatnak a döntéshozók a szakmai érvekkel szemben a seggnyalós érvekre. De a gazdaság nem így működik jól. Ezt már megmutatta 1 rendszerrel ezelőtt is, hogy hova lehet így eljutni. Nekik is összejön, csak idő kérdése.
ómió
Talán már az éveset is meg tudjátok hazudni, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.