A HetiVálasz című podcast Németh Ferencet, a Magyar Külügyi Intézet Balkán-kutatóját látta vendégül, miután rég nem látott erőszakba torkollott hétfőn a szerb tüntetők és a NATO békefenntartóinak összecsapása.

„Hol marad az Orbán-kormány (…)?” – Magyar KFOR-katonák sérültek meg Koszovóban

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Koszovóban megsérült katonákat hazaszállító repülőgép érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 2023. május 30-án.

A valaszonline.hu kiemelt néhány részletet a műsorból, az egész adás pedig ide kattintva érhető el.

Érte-e 1999-es létrehozása óta hasonló incidens a KFOR-t?

„Koszovó 2008-ban, egyoldalúan kikiáltott függetlensége óta nem. 2004-ben történt olyan eseménysorozat, amely talán még súlyosabb volt a mostaninál: Észak-Mitrovicában, a főleg szerbek lakta városrészben albánok követtek el elég súlyos bűncselekményeket az ottani szerb közösség ellen. Erre a KFOR hasonló módon reagált, sérültek meg KFOR-os katonák.

De mindenki úgy volt vele, hogy »az már 2004-ben volt!«, mindenki legalábbis elhitte, hogy az elmúlt közel másfél évtizedben a biztonsági helyzet olyan szinten javult, hogy a KFOR-t – mint intézményt, amely megtestesíti Koszovóban a békét és a biztonságot – nem érheti olyan atrocitás, mint ami az elmúlt napokban történt. Ennek az illúziónak szakadt most vége.”

Miért nem ítéli el Budapest a magyar KFOR-katonák sebesülésével is járó hétfői incidenst, míg a szintén jelentős KFOR-hozzájáruló, illetve balkáni érdekekkel bíró Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni ezt – nevek említése nélkül, de – megtette?

„Paradox helyzet alakult ki. Az Orbán–Vučić kapcsolat nagyon jó, a szerb–magyar kapcsolatok soha nem voltak még ilyen jók. Ezért úgy tűnhet: az, hogy elítéljük a koszovói szerbek erőszakos cselekedeteit, ebbe a kapcsolatrendszerbe nem férhet bele. Nem szeretnénk Szerbia bütykére lépni, másfelől viszont Koszovóban is fenn akarjuk tartani a kapcsolatrendszerünket. A kommunikációs vákuumnak tehát alapvetően ez az oka, hogy nem tudjuk, hogyan reagáljunk úgy, hogy senkivel se vesszünk össze, vagy legalábbis a megnyilatkozásainkkal ne haragítsunk magunkra valakit.

Azt javasolnám a magyar vezetésnek, hogy vegyenek példát az olasz kollégáikról: ők is elítélték magát az erőszakot, amit szerintem a magyar kormány is megtehet anélkül, hogy veszélyeztetné a balkáni kapcsolatait.”

Forrás: valaszonline.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Egy korsó hideg barna
orbán pénzeli a boszniai szerb szeparatistákat, szijjártó pedig előző héten szerbül hergelte a belgrádi kormánypárti gyűlés résztvevőit,
Hát itt van az orbán kormány.
justhpeter
A kormány kussol. A Toporzékmanó bátorság hiányában nem kérette be a szerb nagykövetet.
kereső
Nagypofájú kekeckedőnk, toporzékunk, aki most már nem csak lavrov elvtárs, a kinai kommunista párt végbeléből pofázik, hanem vucic-éből is, mostan kussol És valamilyen okból az Eu-t kárhoztatja- mintha valami köze lenne hozzá.Na, de primitivéknél ez is hatásos lehet
Egy korsó hideg barna
orbán pénzeli a boszniai szerb szeparatistákat, szijjártó pedig előző héten szerbül hergelte a belgrádi kormánypárti gyűlés résztvevőit,
Hát itt van az orbán kormány.
Nessy
Ha Vuicsics gyilkolásza a kisebbségét, az rendben van! Azért nem kell felszólítani, kérdőre vonni, követet berendelni. Külügyérünk és a következetesség...
csak úgy....
giorgia meloni nem akkora dinnye mint azt 0rbán remélte, - vikiteknek csapnivaló az emberismerete...,persze nektek hiszékenyeknek ez nem mond semmit! - de majd keservesen tapasztnyaltok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.