Ma ismét országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak.

Az egész országot elönti a víz – Felhőszakadást és villámárvizet hoz Medárd

Számosságát tekintve délelőtt kisebb, délután, este nagyobb számban várható zivatar, amelyek várhatóan késő este sem csengenek le teljesen. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben akár >50 mm csapadék hullhat). A villámárvíz veszélye az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon). Átmeneti szélerősödés, kisméretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul.

Az egész országot elönti a víz – Felhőszakadást és villámárvizet hoz Medárd

Pénteken is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok is. Többfelé, egy adott pontban akár többször is előfordulhat záporeső, zivatar. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, zivatar környezetében azonban megerősödhet a szél. A hajnali 11, 16 fokról általában 20 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett néhány órás napsütésre is számíthatunk. Összességében több helyen előfordulhat záporeső, zivatar. Általában mérsékelt lesz az északi, északkeleti szél, csak zivatar térségében lehetnek erős lökések. A minimum-hőmérséklet 11 és 16, a csúcsérték 21 és 26 fok között alakul.

Forrás: Met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.