A precedensértékű döntés szerint egyetlen ügyben sem alkalmazható visszahatólagos hatállyal a régóta kifogásolt paragrafus.

Nem várt, drasztikus döntést hozott az Alkotmánybíróság az Esterházy-kincsek ügyébenrészlet az Esterházy-család örökségéből, illusztráció, VALERY HACHE / AFP

Az Alkotmánybíróság úgy döntött, a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadását szabályozó 2019-es kormányrendelet 2. §-a nem alkalmazható egyetlen bíróság előtt folyamatban lévő ügyben sem – tudta meg a 24.hu. Mint ismert, a magyar államot az Esterházy Magánalapítvány évek óta perli 678 műtárgy kiadásáért. A műtárgyak korábban az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek.

Az elhúzódó pereskedés közben a kormány átírta a restitúciós eljárásra vonatkozó szabályozást.

A változtatás lényege, hogy már nem az államnak, hanem az eredeti tulajdonosnak kell minden kétséget kizáróan igazolnia tulajdonjogát. Mivel a bizonyítási teher a rendelettel jelentősen megváltozott, a bíróság úgy vélte, alkalmazása az előtte folyamatban lévő ügyben sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, ugyanis visszamenőlegesen megváltoztatta a jogviszony anyagi jogi tartalmát.

Az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás által vezetett tanács a bírói indítványt megalapozottnak találta. Kimondták, a korábban megsemmisített rendelkezés az Alkotmánybíróság eljárására okot adó ügyben és más hasonló ügyben sem alkalmazható.

Forrás: 24.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
...pedíg ök nem 13 év alatt szerezték a mesés vagyonukat!
Qqberci
Hát akkor ezeket most már nem is lehet lenyúlni???...
Namely
@drrotf: "A törvényeket visszamenőleges hatállyal nem lehet alkalmazni, ezt csak a kormány jogvégzett tagjai nem tudták"
David Irving ügye mond valamit?

A cikkhez:
én semmit nem adnék vissza. A nemesek éppen elég ideig rabolták az országot, éppen elég bajt okoztak ahhoz, hogy semmit ne kapjanak vissza.
Emmersson71
@Namely: Bizony, ma az oligarcha a divat, a NER lojális oligarcha!
jáger laszló
AB most az 1X talán jól döntött!!??
Persze ebből még nem következik az,hogy minden vagyon továbbra is állani tulajdonban marad örökre!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
puszt
Csak egy kicsit lesz nehezebb így ellopnia a Fidesznek... Majd viszik kastélyostúl.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.