A kormány takarékossági intézkedésnek nevezi a brutális megszorító csomagot. Ez száznál is több területet érint, a rendőrségtől a bíróságokig, a civilek támogatásától a kultúráig, sőt az egyházak és a határon túli köznevelésig is bukni fog pénzeket – írja az Mfor.

Itt az Orbán-csomag: brutális, 200 milliárdos megszorítás jön

Attól még Orbán-csomag, hogy tagadják. Forrás: Pixabay

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter sokszor kimondta, hogy Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás. A 2024-es költségvetés törvényjavaslata szerint viszont jelentős megszorításra készülnek jövőre. 

Mind a kormány, mind a tőle független szervezetek az államháztartás egészének stabilitása érdekében intézkedéseket tettek és tesznek. E takarékossági lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság elmúlt évtizedben elért eredményeinek megőrzése mellett visszatérjünk a pandémiát megelőző 3 százalék alatti hiányhoz és az államadósság csökkentése ütemesen folytatódjon

– olvasható a tervezetben.

A 242-es oldalas dokumentum napokban kiadott két kötetes, közel ezer oldalas fejezeti indoklásból kb. forintra kiderül, mit is jelentenek ezek a takarékossági intézkedések. Összesen 200 milliárd forintos, a költségvetés minden fejezetét érintő csomagról van szó, kultúrától az ügyészségig.

A bíróságok 2024. évi költségvetését például 3 milliárd forinttal csökkentik. A szövegben 186 esetben fordul elő a takarékossági intézkedés szófordulat, a megszorítás szó pedig egyszer sem. Íme még néhány takarékossági intézkedés, a számok elvonásként értendők:

· Kúria (volt Legfelsőbb Bíróság): 505 millió forint,

· Integritás Hatóság: 402 millió forint,

· Legfőbb Ügyészség: 3,4 milliárd forint,

· Civil szervezetek támogatása: 797 millió forint,

· Egyházi támogatások: 3,2 milliárd forint,

· Magyar Falu Program: 5,2 milliárd forint,

· Rendőrség: 3,8 milliárd forint,

· Határon túli köznevelési feladatok: 935 millió forint

Az Erzsébet-táboroktól a Liget-projektig, agrártámogatásoktól a művészeti támogatásokig mindent érint a takarékossági intézkedésnek nevezett megszorító csomag.

Pitiáner összegeken is spórolni szándékoznak Orbánék: az állami kitüntetések mellé járó pénzt is csökkentik.

Az előző évi törvényi előirányzathoz képest a többlet 55 millió forint a kitüntetések gyártásával kapcsolatos többletkiadásokra. A takarékossági intézkedés miatt 71,5 millióval csökkent a támogatás összege

- szerepel a dokumentumban.

Eszerint 70 millió forintos szintig böngészték át a Pénzügyminisztériumban, hogy hol lehet még pénzt spórolni. A vasúti fejlesztések előirányzatából közel 33 milliárd forintot fogtak vissza. A művészeti tevékenységek támogatásából 11,4 milliárd forintot húztak ki, a turisztikai fejlesztéseknél 13 milliárd forint lett a takarékosság áldozata. Kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra is 14,9 milliárd forinttal kevesebb jut.

A napokban 661 embernek mondanak fel a Magyar Államkincstárnál és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában is megszüntetnek 20 állást. A Népszava szerint egy 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és intézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány.

Emellett maradnak az ideiglenesként bevezetett extraprofitadók, emelik a jövedéki adót és a kormány új adót vetett ki a lakossági megtakarításokra is: ahol eddig kamatadót kellett fizetni, ott most már szochót is kell, minimális kivétellel.

A kormányzati kommunikáció persze nem erről beszél, hanem nemet váltó óvodásokról és orosz békegalambokról.

Forrás: Mfor
Fotó: Pixabay

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A nemmegszorítások kormányától egy kis ajándék a birka népének. Ez a kezdet, a jövő még sötétebb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
A nemmegszorítások kormányától egy kis ajándék a birka népének. Ez a kezdet, a jövő még sötétebb.
Yoda69
A nem megszorító megszorítás. Mocskos orban.
SÍva
Jön a hatodik unoka, valamiből fizetni kell a saját lábát! Az nem érdekes, hogy akinek már eddig kevés jutott most még kevesebb lesz! De támogatjuk Irakot(?) 1,6 milliárddal (Szíjjártó). Itt az oldalon olvastam, hogy egy épülő beruházáshoz is ad 55 x 23.636.363,- forintot. Miből? Gondolom nem a saját családja kasszájából gondolta ezt finanszírozni pedig nekik jutna rá! Az alkalmazott munkavállalóknak a maradék kis 40%-ból már nem telik ilyen úri hívságokra!
Másoló
a zseb harcos adóemelései ami nem megszorítás
Európa gazdasági motorja huhuhu
mocsok geci ner
Menőmanó
És ez még mindig nem megszorítás, hanem takarékossági intézkedés.

Szerintem nevezhetik seggen fújó kiskakasnak is, attól még ez Qrvára megszorítás.
justhpeter
Nyílt beismerése annak, hogy elindult a végjáték.
Toller Béla
Ezek csak pántlikák, 200 millird ...nem elég ! Ennek a tízszeresét fogják bevasalni, vagy ötvenszeresét ! AFA, új adók, stb. Egyszerűen elveszik, ami kell nekik...amíg csak hagyjuk ...
AMORÁLISOK
akkor emlékezzetek erre " pénztálcámnak üres a belseje soká lesz elseje...".
AMORÁLISOK
ELŐNY mert akkor nem jönnek a nemzeti konzultációs levelek sem,nem tudnak az emberekre hivatkozni meg hazudozni
csak úgy....
bokros csomag hü be csodás,nem is csomag hanem rakás! :) - hány ft. volt a kenyér akkoriban,mikor ezt fideszék fönhangon szavalták? - a végén kiderül,hogy butábbak még a bokrosnál is..
looper
Magyarország a hárommillió klinikai eset országa, akik még mindig rajonganak az egypártrendszerért.
Visszazuhantak oda, ahonnan igazából még el sem indultak.
Tőlük hiába is kérdezném, hogy emlékeznek-e rá, amikor a zsidók királyt akartak maguk fölé...

Ha nem tudnak valamit, arra nem is tudnak emlékezni - hát nem igaz?
csak úgy....
én azért szeretem a fideszt,mert ök jöbban meghülyíti a magyarokat,mint engem 16 éves koromban az elsö barátnöm! :)
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők elégedetten csettintenek a maffiakormány újabb lépését látva...
kereső
@Béla333: Szerinted mennyivel fog nőni ennek hallatán a fideSS/orbán támogatottsága?
Béla333
@kereső: 15.39
Mivel az elmúlt években én nem is emlékszem, hogy a rendszeres havi közvéleménykutatási adatoknál bármikor is csökkent volna, így most is növekednie kell a támogatottságuknak.
Minden hónapban 2-3 %-al nő, most már úgy 230-240 %-on állhatnak...
kereső
@Béla333: Valahogy igy számolom én is:)))))))
csak úgy....
@sgl: na de brüsszel "ellopta" a pénzeiket ,állítja a sok shikari..
csak úgy....
bokros események...,ök így dübörögnek! :) - Határon túli köznevelési feladatok: - 935 millió forint! :)
közben a fociról egy kurva kukk sincs... ;)
gina
Takarodj szemét cigány a bandáddal együtt ,kormányozni nem de lopni azt tudtok mocskos patkányok, elég belöletek,mikor kel fel végre ez a buta nép
Béla333
@gina: 16.34
Most pénteken a Kossuth téren? Ha elegen leszünk... És elég mérgesek leszünk...
csak úgy....
@sgl: te ezeket konkrétan kiktöl várod el,akiket te ellenzékinek nevezel?
drrotf
A kormány hívhatja ezeket az intézkedéseket úgy ahogy akarja, a pénzek elvonása az mindig rosszat jelent az emberek számára, és azt jelenti hogy az életszínvonalunk csökken.Csökkenő életszínvonalt elfogadni , üdvözölni, szó nélkül hagyni csak a birka emberek tulajdonsága akik úgy gondolják, hogy ez a kevesebb is több a semminél, mert Orbán a nagy semmivel fenyeget!
kereső
Tessenek ezt a 200 milliárdot úgy számolni, hogy ez a 25%-os infláción, a megtakaritások adósarcán, a fogyasztói árakban megjelenő extrra adókon - ezért 31,4%-os az ÁFA, a gyógyszergyártók adójának négyeszeresére emelésén...etc. kivüli tétel.
Magyarra leforditva- a 200 milliárd költségvetési kiadás csökkentés, amelyet alapvetően közvetetten érzik az állam polgárai- amikor orvoshoz megy, és még x@rabb ellátásban részesül, amikor már a krétát is a szülő viszi az oskolába, ...
Ha mindent össze akarunk számolni, akkor először meg kell nézni a költségvetés bevételi oldalát- hogy a fentebb felsorolt adótételekből mennyit vár a kormány, és ehhez hozzű kell adni a kiadás csökkentés összegét- és meg kell nézni hozzá , hogy mennyi a reáljövexdelem csökkenés mértéke az infláció miatt. Ez a három összeg adja a valós megszoritás összegét, és mértékét,
Ennyi(ke).
jáger laszló
A kormány szerint ez nem +szorítás hanem a rezsivédelem szerves része az életszínvonal fenntartása érdekében!!!??? Hát így is lehet magyarázni!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
200 milliárd!? Ennyit Mutyigeri efftárs csuklóból szétlopott!
telegdilaci
@simmering73:Az Egyházaktól megvont támogatásokkal,és a határon Túliaknak kilapátolt közpénz milliárdok elvonásával teljes mértékben egyetértek,viszont Azt gyalázatosnak,felháborítónak tartom hogy a Tűzoltóknak nincs pénz a Csoportos élet biztosításukra akik az életüket kockáztatják,nap mint nap hogy helyt álljanak a veszélyes munkájukban,ez már annyira gyomorforgató hogy nincsennek rá szavak amikor Ország szerte őket riasztják mindenhez, kik fognak ezek után,Tűzoltónak menni, amikor nincsennek megbecsülve? ez tényleg nem megszorítás!
Aki Én
@ómió: @ómió efftárs: Kényszergyógykezelésen voltál, bolsiék kreténje? Napokig nem láttuk azt a beteg tetvesbolsi pofádat.
De látom kidobott pénze ez is az egészségügynek. Hát ezért fizetjük az adót?
Aki Én
...mindeközben:

,,Alig fél éve alapították a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, máris 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetem fenntartója. Úgy tűnik a tokaji vidék most különösen fontos lett a kormány számára, nemrégiben Orbán Ráhel szőlőbirtokokat vett ott."

De a szekta Gerizik, nem érdekli őket az újabb brutális megszorítás, meg a világraszóló háromszoros orbáni-infláció, mert azt nem adta a szájukba a gazdájuk propagandája.
Aztán csak pislognak, hogy a túlnyomó többség agyhalottnak tartja őket :)
Németh István
Ezek a fenti magyar ellenségek várják, hogy a sarkokon felállított keresztekre aggassák fel őket! Na csak egy kis szellőzésre! Persze utánna elásni jó méjre, nehogy kikeljenek! értitek >>> @Aki Én: @Horizont: @telegdilaci: @simmering73: @jáger laszló:
Aki Én
@Németh István: És akkor most mit is akartál mondani, te agybaszott faszkalap?
Szerintem meg az a magyarok igazi ellensége, aki a korrupt, tolvaj politikusokat támogatják.
Elég ,,méjre" süllyedtél, te elmebeteg.
Németh István
@Aki Én: értelek én!!!?? nyomaszt az irigység benneteket > hogy nincs lopkovics, korrupciós lenyúlás > van viszont érdemi országépítés, a polgárok gyarapodása >> mindazon rosszindulatú és szemét hazaáruló megnyilvánulások ellenére amelyet 13 éve folyamatosan kifejtetek a nagyon mocskos nemzettolvajokkal együtt! ÉRTELEK ÉN BENNETEKET ! A moslék komunista zsidó vér nem válik vízzé!
Yoda69
@Németh István: Hol van orszagepites te idiota barom? Persze nalad a 90 cm-es kilato, meg lombkorona setany a pusztaban kiemelkedo beruhazasok. Bolsevik farturo!
ómió
@Aki Én: Már nemcsak az önnön tetvesbolsi efftársaid felismerésére vagy képtelen (Csintalan efftársadat a minap nevezték éppen efftársnak a komcsikhoz visszatérte alkalmából, te meg másra hazudnád a tetves bolsiságotokat?), de már egy "innovatív" hazugság is képtelen a mocsokbolsi pofádból előbújni, hogy hol is lehettem a múlt héten? Már az efftársi hazugságfiókodban is csak "régi darabok" maradtak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.