A "családbarát kormány" pont azt a korosztályt zárta ki a Babaváró hitelből, amelyik a legtöbb gyereket vállalja.  2024. január 1-jétől ugyanis a támogatást csak a 30 év alatti és a már gyermeket váró nők fogják tudni igénybe venni. A szülő nők átlagos kora alapján azonban világosan látható, hogy a demográfia trendek szembemennek a kormányzati szándékkal.

Nem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcéloz

- írja a G7 a csütörtökön bejelentett változások kacsán.

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, hogy a következő évtől csak azok a házaspárok vehetik fel a Babavárót, ahol a nő 30 év alatti, illetve 2024-ben a még várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt. A miniszter a babaváró módosítását azzal indokolta, hogy egyrészt tavaly év végén, amikor megszüntetése híre ment, akkor sokan felvették már a támogatást, másrészt a korábbi családalapítást ösztönözné a kormány.

A módosítással egyébként éppen a nők azon korcsoportja esik el a kedvezményes hitel lehetőségétől, akik a leginkább vállalnak gyereket: az elmúlt évtizedben a 30-34 éves nők szültek leginkább

- teszi hozzá a G7.

A szülések száma a 35-39 éves korosztályban is jókora emelkedést mutatott az elmúlt két évtizedben, 2017 óta ez a harmadik legfontosabb csoport a gyermekvállalás szempontjából.

A szülő nők átlagos kora alapján is világosan látható, hogy a demográfia trendek szembemennek a kormányzati szándékkal – tavaly már 29,2 év volt az anyák átlagos életkora első gyermekük megszülésekor, míg 2001-ben átlagosan 25,3 éves korukban szültek először a nők.

Fittyet hánynak Orbánék a demográfia trendekre! Ez lenne a családbarát kormány? Épp azokat a nőket zárják ki a Babaváróból, akik a legtöbb gyereket vállalják korosztály szerint

Fotó: Piyabay cco

Hornung Ágnes: a babaváró hitel összege 10 százalékkal, a falusi csoké 50 százalékkal emelkedik

A babaváró hitel összege 10 százalékkal, a falusi családi otthonteremtési kedvezményé (csok) 50 százalékkal emelkedik – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön az MTI beszámolója szerint.

Hornung Ágnes felidézte, hogy a kormány a családbarát fordulat óta, azaz tizenhárom éve építi "nagyon komplex és szerteágazó" családtámogatási rendszerét. Ennek elemei közé sorolta az adókedvezményeket, az otthonteremtési és babaváró támogatásokat, továbbá az idősek támogatását.

Az államtitkár azt mondta, a családtámogatási rendszerrel a kiszámíthatóságot akarják biztosítani a családoknak, azért, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen.

Hornung Ágnes az eredményekről közölte, az úgynevezett teljes termékenységi arányszám Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, míg a legtöbb országban csökkent.

A csütörtöki Kormányinfón bejelentett változásokról azt mondta: a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, valamint a gazdasági szankciók teljesen átalakították a gazdaságot, egyebek mellett "elszálltak" az ingatlanárak. Ezért – folytatta – a mostani életviszonyokhoz kell igazítani a családtámogatási rendszert.

A részletekről kifejtette: 10 százalékkal emelték a babaváró hitel összegét, azaz a korábbi 10 milliós helyett 11 millió forintos állami támogatást kapnak a párok 2024. január 1-jétől.

A támogatást a 30 év alatti és a már gyermeket váró nők fogják tudni igénybe venni

- mondta.

A falusi csokot érintő változásokról ismertette, használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítése és bővítése esetén egy gyermek után a támogatás 1 millió forintra, két gyermek esetén 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forintra nő.

Hornung Ágnes szólt arról is, hogy meglévő lakás korszerűsítése és bővítése esetén pedig a támogatási összeg egy gyermek esetén 500 ezer, két gyermeknél 2 millió, három gyermeknél pedig 7,5 millió forintra emelkedik.

Forrás: G7, ezalenyeg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Azt hiszik, a fiatalok mostantól csakúgy gyártják majd a gyerekeket. Több eszük van annál, hogy ebbe a lepusztult akkumulátor országba szaporodjanak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Menőmanó
Azt hiszik, a fiatalok mostantól csakúgy gyártják majd a gyerekeket. Több eszük van annál, hogy ebbe a lepusztult akkumulátor országba szaporodjanak.
tothjani
Majd osztogatnak jövőre az önkormányzati választás előtt, addig meg nem érdekes.
Clavigo
@Shikari: Te biiirka... a mutterodat is támogatták..,,haza felé a krimóból. Ne legyél telhetetlen!
Edebácsi
Arról kevesebb szó esik, hogy a CSOK-ból pedig a "helytelenül szavazó+ városi építkezőket zárják ki, kedvezve az "érdkekeiket helyesen felismerő" falusiaknak.
Lázár elvtárs megmondta!
Clavigo
@Shikari: te miről beszélsz,,tököm öccse ? :)
Emmersson71
Normális ember ide nem nemz/szül gyereket!
ómió
Ó, azok a "legendás, efftársi demográfiai trendek", mint pl., hogy "fogyik a magyar" - a'la Kuncze efftárs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.