A 24.hu tárta fel annak a furcsa körülmények között megalakult felszámoló cégnek az ügyét, ami Schadlhoz és egy kormányzati pályázathoz kapcsolódik.

Még bonyolultabb lehet a Schadl-botrány, mint gondoltuk: elmélyült a korrupciós mocsár

A 24.hu eddigi nyomozása rámutatott, hogy a Völner Pál fideszes exállamtitkár és Schadl György egykori végrehajtói elnök főszereplésével zajló büntetőper szálai egy másik, milliárdos üzlet felé is elágaznak. Ehhez pedig köze van annak is, hogy a kormány 2021-ben osztotta újra a felszámolói piacot, számos, kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező személyt hozva helyzetbe. 

2021 márciusában jelent meg a közlemény arról, hogy megvannak a nyertesei annak az állami pályázatnak, amely meghatározta, a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként.

A kormány 130-ról 90-re csökkentette e cégek számát, ráadásul 51 teljesen új vállalkozás került be a nyertesek közé. A nyertesek közt több olyan cég is akad, amelyik fideszes politikus vagy más kormányközeli szereplő érdekeltségébe tartozik. A pályázatra összesen 277 vállalkozás jelentkezett, ám az elbírálás során nagy súllyal estek latba szubjektív szempontok. Ezek között volt például egy, Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége. De bekerült a nyertesek közé egy olyan társaság, melynek közvetett tulajdonosa Tasnádi László, volt belügyi államtitkár. Szintén belépett a felszámolói szektorba Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos birodalmának több szereplője és még több NER-közeli üzletember.

A győztesek nevét tartalmazó lista alapján az újonnan felszámolói jogosultságot elnyerő 51 cég csaknem felének van valamilyen kormányzati kötődése. 

A lap gyűjtése szerint ráadásul az újonnan alapított cégek legalább felét a felszámolói pályázatok leadási határideje előtt néhány héttel, vagy előtte csak néhány nappal hozták létre. Ezek között is kirívó az a felszámoló cég, amelynek a székhelye a Schadl és neje érdekeltségébe tartozó városmajori irodaházba van bejegyezve. (A Red Carpet Kft. tulajdonában áll egy irodaház a XII. kerületi Városmajor utcában. Ez az ingatlan több önálló bírósági végrehajtó székhelye, köztük olyanoké, akik a bíróságon beismerték bűnösségüket, vagyis azt, hogy a kinevezésükért cserébe fizettek Schadlnak.)

Itt a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft.-től van szó, amit éppen a felszámolói pályázatok leadási határidejének napján alapítottak.

Sőt, a társaság hivatalos cégbírósági bejegyzése csak egy hónappal a leadási határidő után történt meg.

A társaság ügyvezetője, Csorba Gábor László régi motorosnak számít a felszámolói piacon, jelenleg is több társaságban érintett ügyvezetőként vagy felszámolóbiztosként. Érdekesebb, hogy a cégbírósági dokumentumok szerint a ProTrust bejegyzési illetékét Marton Adorján fizette meg, akinek a neve többször feltűnik a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában. A férfi még két nappal Schadl György letartóztatása előtt is tárgyalt a végrehajtók volt elnökével. Itt egy olyan pályázat ügyében is egyeztettek, ami az Európai Unió gazdaságfejlesztési forrásait célozta volna. Ráadásul ő az igazgatósági elnöke annak a beruházási hitelekkel foglalkozó cégnek, amelynek felügyelőbizottsági elnöke nemrég még Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt.

Marton Adorjánt a lap megkeresésére azt mondta, nem kíván nyilatkozni, közölte, semmilyen módon nem akar kapcsolatba kerülni ezzel az üggyel, mert semmi köze hozzá. Kérdésre azt is cáfolta, hogy ő fizette volna be a bejegyzési illetékét a ProTrust felszámoló cégnek.

Azt mondta, nem is hallott a cégről.

Ez az illetékfizetésről szóló dokumentumon túl azért is különös, mert a ProTrustot vezető Csorba Gábor László felesége a Marton vezette hitelközvetítő felügyelőbizottságának a tagja. Továbbá a Marton-féle hitelközvetítő cég számára fél éven át szívességi alapon biztosított irodát a VII. kerületben a Csorba házaspár egyik cége.

A ProTrust alapítása tehát éppen a felszámolói pályázat leadási határidejének napján történt. A társaságnak ekkor még sem adószáma, sem cégjegyzékszáma nem volt. Ez azért fontos körülmény, mert Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az akkori felszámolók névjegyzékét vezető hatóság nevében egy 15 oldalas kitöltési útmutatóban magyarázta el a pályázóknak, mi mindent kell csatolniuk a felszámolói pályázathoz. A miniszter kötelező elemként sorolta fel a cégjegyzékszámot, az adószámot, a közhiteles cégnyilvántartásban szereplő név megadását is. És bár ezekkel a pályázat benyújtásakor a ProTrust nem rendelkezett, mégis bekerült a 90 nyertes közé.

Megkeresték a ProTrust Kft.-t is. A cég szintén röviden válaszolt csak, annyit írtak, hogy a pályázatra határidőben benyújtották a kérelmüket a rendelkezésre álló összes melléklettel együtt. Azon mellékleteket, amelyek a pályázat benyújtásakor nem álltak rendelkezésre, a későbbiekben önkéntes hiánypótlás keretében pótolták.

Forrás: 24.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
mondja még valaki hogy Magyarország nem a korlátlan lehetőségek országa!!! IGAZ CSAK A FITYMASZ KÖZELI N E R RABLÓLOVAGOK RÉSZ6ÉRE!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Azért mégiscsak alakul ez, kéremszépen! Minden pintéri-polti-stb ""ráhatás"" ellenére! Tisztul a dolog!
A kérdés csupán annyi, hogy itélet lesz-e, lehet-e majd belőle?
bence
@NKF: ! Az összes bukott komcsi fidesz néven hozott össze egy bűnszervezetet , ami már 13 éve lepusztítja az országot ! Kár , hogy olyanokra emlékszel , amik a fidesz előtti rendszerben meg sem történtek ! Egy azonnali cavinton kúrát javasolok még mielőtt az eltelt 13 évet is szocik nyakába varrnád !
balos
@bence: Na én a cavinton helyett a baseball ütővel egyengetném,hogy érezze a törődést!
vacsi
@m73: Elhiszem, hogy bosszantó megtudni.
AMORÁLISOK
anyuskám anyuskám bővült a téma ??? vagy koncentrálodik ???ja családban maradó,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.