Alkotmányellenes mulasztásban van az Országgyűlés a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vagyoni viszonyait illetően – közölte a Párbeszéd országgyűlési képviselője szombaton.

Párbeszéd: alkotmányellenes mulasztásban van az Országgyűlés az MTA vagyoni viszonyait illetően
Fotó: Mellár Tamás, a Párbeszéd vezérszónoka felszólal a helyi adókról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Mellár Tamás a saját és a pártja Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón közölte: a fideszes kétharmaddal rendelkező Országgyűlés alaptörvény-ellenességet idézett elő az Alkotmánybíróság (Ab) szerint azzal, hogy nem szabályozta a jogbiztonsághoz és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és működtetője, az MTA közötti vagyoni viszonyokat.

Felidézte, az Orbán-kormány 2019 augusztusában hozta létre az ELKH-t az MTA vagyona "jelentős részének elvonásával".

Mellár Tamás emlékeztetett arra, kezdeményezésére 61 országgyűlési képviselő és Lovász László, az MTA akkori elnöke alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez a törvény megsemmisítését kérve, mivel szerintük annak egyes részei sértik az MTA tulajdonhoz való jogát, az alaptörvényben foglalt biztosítékait és a tudományos autonómiát is.

Szerinte az MTA vagyona célhoz kötött, nem állami vagyon, így nem volna lehetőség arra, hogy azt átadják.

Az ellenzéki politikus közölte, az Ab június 30-ig adott határidőt az alaptörvény-ellenesség felszámolására.

Kitért arra is, hogy a Párbeszéd májusban országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely kötelezte volna a kormányt, hogy június 15-ig rendezze a mulasztásos alkotmányellenességet, de arról az Országgyűlés csak szeptemberben tud szavazni.

Az Orbán-kormány sem a saját maga által (...) kreált alaptörvény szabályait, sem a saját maga által gründolt Alkotmánybíróság határozatait nem hajlandó betartani

- hangoztatta az ellenzéki politikus, aki arra szólította fel a kormány és az Országgyűlés "irányítóit", hogy

haladéktalanul hajtsák végre az Ab rendelkezését.

Forrás: MTI / OS

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.