Érd önkormányzata legutóbbi közgyűlésén a település csaknem egészére változtatási tilalmat rendelt el – írja a Népszava. Az építési tilalom alól kivételt csak az ipari zóna, illetve a város közepén álló lakótelep kapott.

Túlnépesedett Érd: Július 15-től egyetlen építkezés sem indulhat el

A döntés miatt Érd nagyrészén július 15-től egyetlen építkezés sem indulhat el, ideértve a társasházak és a családi házak építését, valamint a tetőterek bővítését és a hozzáépítéseket is.

A tiltó rendelet pedig a lap szerint mindaddig marad, amíg el nem készül a város a jelenleginél jelentősen szigorúbb, a társasházépítéseket erősen fékező új helyi építési szabályzata.

A településterv elkészítésére ugyan már 2022 nyarán szerződést kötött Érd a Város-Teampannon Kft.-vel, viszont a tervezés és az ahhoz kapcsolódó egyeztetés időigényes folyamat, így lezárulása sem várható 2024 tavasza előtt.

Csőzik László polgármester a Népszavának azt mondta:

a város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt.

Mint mondta, „iszonyú nyomás nehezedett a városvezetésre, hogy tegyünk valamit a rohamos népességnövekedés ellen”. Az időleges tilalommal így a lap szerint a lakosság többsége egyet is ért.

Forrás: HVG

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Már évtizedekkel ezelőtt! Minden ingatlanhirdetésnél ez volt olvasható: ÉRD.: tel. szám ;)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Nem is mennék oda, mégha fizetnének is.
namihami
A baj az, hogy ez szinte az összes (pl Budaörs, Törökbálint) Budapest környéki településre igaz! Ezekre a VOLT falusi jellegű kistelepülésekre, a meglévő szűk utcácskáikkal, elektromos és egyéb hálózataikkal sorra épülnek a régi, relatíve nagyobb telkeikre a 4-6-8 lakásos társasházak (telek-tér nulla), amik miatt már megfulladnak az utcácskák, terek! Éppen az vész el, ami a családi házas övezet jellegét adná!!!
Pálinkás Pál
érd a budapest seggénél lévő cigánykaptár...
Eladott Ország
A városnak fogalma sincs arról, hogy mi épül: egyrészt nem ők az illetékesek az építési engedély kiadásában. "Az építésügyi hatósági rendszerben az ún. általános elsőfokú hatósági feladatokat a kijelölt települési önkormányzat jegyzői és a fővárosi kerületi önkormányzatok jegyzői, illetve a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző látják el. A járási hivatalok a kiemelt építésügyi hatósági hatáskörrel rendelkeznek. Az építésügyi hatósági rendszerből 2020. március 1. napjától kivezetik az általános építésügyi hatóságokat, de a települési önkormányzatoknak ehhez már 2020. januárjában fontos intézkedéseket kell megtenniük. Így például a 2019. évi CX. törvény határozza meg, hogy 2020. január 31-i határidővel milyen tartalmú megállapodást kell kötnie az érintett önkormányzatnak és kormányhivatalnak." Tobvábbá „meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése” – Egyszerű Bejelentéssel valósítható meg. Az "eredménye" itt van!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.