Államosíthatják a CT- és MR-vizsgálatokat.

Így trükköznek Orbánék a CT- és MR-vizsgálatokkal – Jelentős módosításokra lehet számítani
Fotó: Pixabay

Az utolsó pillanatban csempészte bele a kormány a jövő évi költségvetési törvény javaslatába azt a módosítót, amellyel lényegében államosítanák a CT- és MR-vizsgálatokat – számolt be róla a Népszava.

A javaslat alapján 2024 novemberétől már csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

A magánszolgáltatóknak, akik jelenleg részt vesznek a közellátásban, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozásuk.

A javaslat szerint az érintett szolgáltatókat kártalanítják majd a megszűnt szerződésekért, de hogy mennyivel, azt Pintér Sándor határozhatja meg később, miniszteri rendeletben. Az ellátásból kizárt szolgáltatóknak a jogszabály lehetőséget ad, hogy megvételre ajánlják a gépeiket az államnak.

Az államosítással nem állnak meg a képalkotó vizsgálatoknál. A költségvetéshez benyújtott módosítók egyike szerint 2024 második félévéig a társasági formában működő szakrendelőknek költségvetési intézménnyé kell átalakulniuk, más esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

Mivel ezeket a módosítókat az utolsó pillanatban, a szavazás előtt nyújtották be a költségvetési törvényhez, tartalmukat nem is tárgyalhatta az Országgyűlés illetékes, Népjóléti Bizottsága, vagyis a politikai döntés szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt – írja a 444.hu.

Míg a szakrendelők és a CT-, valamint MR-szolgáltatások terén az egységes állami szolgáltatásokra, azaz a központosításra törekszik a kormány,

a törvény más részében a kórházi gyógyszertárak kiszervezése a cél.

Az állam ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését.

Forrás: 444, Népszava

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Őrültségek, amelyekben nincsen rendszer.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Így kell akár ingyen CT, MR készülékeket szerezni, fidesz módra. Majd a személyzetet is "felajánlják" az államnak? Tiszta Rákosi módszer!
Nessy
@Qqberci: Eddig az intézményekkel szerződésben álló, részben közfinanszírozott szolgáltatások biztosították helyben az azonnali képalkotó vizsgálatokat, szakszemélyzettel együtt, így a beteg további ellátása biztosított volt. Ha ez megszűnik, hogy tervezik egy traumás beteg utaztatását, időveszteségét megoldani? Vagy ez is részlet kérdés, amivel a kormány nem foglalkozik?
Nessy
@sgl: Meg kellene szüntetni a VIP ellátásukat, hogy végre észrevegyék, hová süllyesztették a közfinanszírozott betegellátást!
namihami
""...megvételre ajánlják a gépeiket az államnak.""
Ezek nem ""szijjártói"" minőségű berendezések! De persze állambácsi majd ócskavas árba szeretné bevenni azokat!
Revans
@durbincs:aranyeresre tolt seggét naponta közszemlére teszi főköcsög?:))
Yoda69
Ügyes. Az adofizetok penzen beszerzett meregdarga berendezeseket mst kiadjak koncesszioba NER kozeli egyeneknek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.